Да работим удобно у дома!

Все повече хора работят от дома или поне вършат част от своята работа в домашни условия.
15.09.2012
Мая Янева
895
интериор, мебели, обзавеждане, дом, домашен офис
Оборудването на домашния кабинет изисква различен подход от оборудването на конвенционален фирмен офис.

Все повече хора работят от дома или поне вършат част от своята работа в домашни условия.
За заетите хора, мебелите в кабинета у дома са особено важни, тъй като те прекарват голяма част от времето си именно в него. Качеството на домашния кабинет се определя от качеството на мебелите, техния дизайн и разположение. Много хора, които работят от вкъщи са склонни да изберат мебели по поръчка. Оборудването на домашния кабинет изисква различен подход от оборудването на конвенционален фирмен офис. Мебелите в домашния кабинет, направени по поръчка имат неоспорими предимства. В дома имате нужда от още по-голям комфорт на работа, отколкото ако работите в офис. При проектирането и обзавеждането на домашния кабинет трябва да се вземат предвид индивидуалните потребности на домакина, спецификата на неговата работа и конкретните размери на дома. 


Един съвременен домашен офис не е трябва да бъде сложен и претрупан. Вместо това той може да има минимум принадлежности, да е компактен и подреден. Функционалния кабинет у дома може да се реализира чрез правилен подбор и съчетаване на мебели, които да осигурят комфортна работна зона, удобно място за сядане и достатъчно място за съхранение. 


 


Един семпъл начин, по който да се постигне съвременен стил на кабинета у дома е чрез функционално бюро, което не е нито прекалено скъпо, нито претенциозно. За минимализъм и елегантност може да изберете дървено бюро и шкафове. Има много подобни мебели, някои от естествено дърво, други фурнировани, които имат странична отвесна стена, плота им е Г- образен и са много ефективни за разполагане в ъгъла на помещението. Под плота можете да добавите малки подвижни шкафчета с чекмеджета, където да прибирате папки и офис материали, за да избегнете бъркотията върху плота. Ако имате нужда от шкафове, задължително ги изберете в унисон с бюрото. Изберете модулни мебели, които позволяват различна конфигурация, така че ако ви се наложи да можете да разместите модулите. Етажерките са особено функционални и са място, където да съхранявате папки, дискове и други необходими материали, свързани с вашата работа. Шкафчетата на колелца, с вратички или чекмеджета, ще ви осигурят място за офис консумативи, така че кабинета ви да не е разхвърлян. 


 


Осигурете си удобно бюро. Какво всъщност представлява ергономичното бюро? Това е специално проектирано бюро, което осигурява на потребителя естествена и удобна позиция, според науката ергономика. Това, което е най-важно в разрастващата се промишленост на ергономичните мебели е да гарантира здравето на хората в тяхната работна среда, което да върви ръка за ръка с тяхната продуктивност.


Всички, които са работили на бюро знаят, че продължителното седене в неестествена позиция води до болка в тялото, която започва от врата, продължава към гърба и отива към раменете. Това може да доведе до сериозни заболявания на гръбнака или до синдрома на карпалния тунел. Но ако работите на ергономично бюро, означава че можете да регулирате наклона и височината на плота, наклона и височината на клавиатурата на компютъра и да заемете най-естествената за вашето тяло поза за работа. Правилно подбраното бюро позволява и правилно разположение на краката. Това ще позволи да работите в удобна позиция максимално дълго, без да се натоварвате и да увреждате вашето тяло. Когато избирате бюрото за работа в домашния кабинет, трябва да сте сигурни, че то има няколко основни показатели. Първото е бюрото да има регулируема приставка за клавитурата, така че да изберете височината, която е най-удобна за вас. Основната част на работния плот трябва да бъде между 60 и 70 см височина, така че вашия стол удобно да комуникира с бюрото при движение. Освен това, плотът на бюрото трябва да е достатъчно широк, така че монитора на компютъра да е разположен на разстояние поне 50 см от вашите очи. Доброто бюро трябва да бъде стабилно и да не се клати, а неговата повърхност трябва да бъде матирана, за да не отразява светлината. 


Може да е странно, но напоследък за кабинета у дома предпочитани са стоманените прозорци и врати. Разбира се, става дума за фини метални рамки и модерна линия на дограмата, която спомага това пространство да стане светло и просторно. Понякога прозорците или вратите, които отделят това пространство от останалата част на дома заемат цялата стена. Макар и стоманата да не е най-естетичният материал, фините рамки подчертават прозрачността на стъклото и осигуряват максимално естествена светлина и простор. Тази характеристика може да превърне вашето работно място от разхвърляно и тъмно масто, в приятен и модерен домашен офис.                 


Всеки се стреми към подредена офис зона в дома. За нещастие обаче много хора се затрупват с офис материали, документи и папки. Алтернативата е документите да се съхраняват дигитално. Има много сайтове, които предлагат съхранение на данни он-лайн, на разумна цена. Само най-важните документи се запазват в домашния офис, а другите се сканират и се съхраняват дигитално. 


Дори най-малкият домашен кабинет трябва да има някаква декорация – картина, статуетка или друго произведение на изкуството. Правилното място на такава декорация в малък кабинет е на стената. Изберете стила на аксесоара, като се съобразите с цялостния интериор на помещението. 

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари