На високия морски бряг

+15

Чисто изградената функция носи искрено своята форма и изгражда образа на морската къща. Южната фасада е открита и остъклена, ограничена от монолитните стени. Едноскатният покрив с наклон, обратен на парцела, преминава над терасата в ажурна стреха, с която се доразвива морската тема и олекотява образа. 

Играта на ивичните сенки, като далечни отблясъци на морската шир, попада върху предната фасада, докато страничните стени са плътни и твърди, обагрени в привличащо червено от страната на входа или охлаждащо синьо на противоположната. 

Техническото изграждане по съвременните стандарти отчита агресивния морски въздух и ветровете, като включва топлоизолирането и всестранната защита, заложени още в архитектурния проект. Това се отнася за всички фасадни елементи - покрива, стените, дограмите. Предвиден е окачен, топлоизоилиращ таван от гипсокартон под едноскатния покрив. 

Стрехите и покривните бордове са обшити с еталбонд за по-добра хидроизолация. Външната мазилка на Caparol с еластична защита е в син, червен и бял цвят. Дограмата е термо- и хидроустойчива, в бяло. За южното остъкление е предложен слънцезащитен плъзгащ се дървен капак. Подовете, съобразно с характера на помещението, са мозайка, гранитогрес за общите площи и санитарни възли и паркет в спалните. 

Архитект Мария Димова умело балансира пространствата, елементите, цветовете и материалите, за да изведе ненатрапчиво морската тема, и нито за миг не забравя обекта на своето преклонение - морската шир.

Автор: арх. Мая Димова
Закони Нормативна база Коментари