Да покрием леглото със стил

Няма нищо по-добро от това да се потопим в легло покрито с хубави и качествени чаршафи.
14.03.2014
инж.Полина Петкова
1193
интериор, спално бельо, текстил, завивки, възглавници
Възглавници с подходящ размер
Източник: http://www.iidudu.com

Хората прекарват една трета от живота си в легнало положение, така че инвестицията в подходящи покривала определено си заслужава. 


В днешно време има множество разнообразни варианти, що се отнася за декориране на леглата ни. Дали ще заложим на основните елементи – чаршафи и одеяла, или пък на луксозен кът с възглавнички и покривала, изборът зависи от личните предпочитания на всеки.


Преди да започнем да пазаруваме, трябва да се уверим, че знаем реалния размер на леглото, което искаме да декорираме. Неприятно би било, да си закупите разкошен комплект  и след това да откриете, че той е предназначен за спалня персон и половина, а на вас ви е необходим за два персона. Най-добрият вариант, е да измерите матрака точно, преди да започнете да пазаруването.

Използване на завивката за покриване на леглото,  http://bedroomduvetspot.com


Размерите на някои чаршафи, могат да варират в в зависимост от производителя. След като веднъж сме се уверили, че сме наясно с големината която търсим, вече сме готови да се захванем с трите основни компонента на спалното бельо: чаршафи, топли завивки/юргани и възглавници.


Независимо дали ще купим готов комплект или ще избираме всеки един компонент поотделно, ще са ни необходими долен чаршаф, горен чаршаф и калъфки за възглавници. Най-добре е, да разполагаме с два или три комплекта спално бельо за всяко легло. По този начин ако инцидентно разлеем нещо отгоре или чаршафът се скъса, можем веднага да го подменим. 


Ако попаднем на спално бельо със стил или качество, което наистина ни харесва, тогава си заслужава да инвестираме в закупуването на допълнителни бройки. Броят на нишките в един квадратен сантиметър от чаршафа, дава информация за това до колко той си заслужава парите. Колкото по-голям е той, толкова по-добро е качеството му и по-мек ще е той.  Броят на нишките може да е и изключително голям, но това означава просто, че те са по-тънки от стандартните. Това от своя страна значи, че чаршафът няма да е много здрав и издържлив във времето. Най-добре е да се стремим към брой не по-малък от 175 и за предпочитане да варира между 250 и 350. 

Комплект спално бельо от памучен сатен, http://www.aliexpress.com


Други варианти за избор на спално бельо е, според вида на материята от която са направени чаршафите. Памукът е най-предпочитаният вариант за повечето хора, но също така може да се спрем на сатен, бархет или коприна. Бархетът е особено удобен през зимните месеци. Друг удачен избор при студени условия са чаршафите от плътен памук. За да се постигне по-луксозен дизайн на леглото може да се заложи на материи като коприна или сатен. Преди обаче да направите своя избор трябва да имате предвид, че последните изискват по-деликатни грижи.


Ако се чувстваме несигурни дали ще ни хареса определена материя, може просто да купим комплект калъфки за възглавници, преди да инвестираме в цялостен комплект.


На пазара има множество вариации, що се отнася до вида на спалното бельо, което използваме. За покриване на мебелите в спалните помещения основно се спираме на одеяла, покривала, кувертюри, завивки и юргани. Одеялата и покривките за легла са доста тънки, докато останалите от изброените предполагат повече тежест. В днешно време изобилието от кувертюри на пазара е наистина огромно. Традиционният стил от съчетание на различни парчета в кувертюрата все още е актуален, но модата в това направление напоследък залага на по-ярки и уникални модели. Много производители също така налагат и свои собствени тенденции в изработката на този тип покривала.


От гледна точка на удобство обаче, повечето хора използват завивките, за застилане на леглото. Тях можем да закупим както поотделно, така и като част от комплект. В много магазини се предлагат такива, които включват в себе си пълен набор от чаршафи, декоративна част за възглавниците и олекотена завивка. Това определено е един лесен и бърз начин да покрием леглото си.


Можем да закупим завивката и като отделна част. Също както и при чаршафите отново са важни броят нишки, което определя колко меки са те на пипане. Завивките преобладават в много разновидности от материи, от памук до коприна. Коя материя ще изберем зависи от дизайна на стаята и от това, колко усилия бихме вложили за почистването им. Доста от тях имат декоративни украшения, гънки и волани. 

Кувертюра с наситени цветове, http://www.nostalgiahome.com


Юрганите сами по себе си представляват пухени завивки. Основно съдържат пълнеж от гъши пух или перушина. За хората, които са алергични има хипоалергични такива.Колкото по-високо е качеството на пълнежа, толкова по-топъл ще е юрганът. Те също така могат да се ушият с преградни шевове на цялата им повърхност, което не позволява на пълнежа, да се мести твърде много. Не е необходимо да живеем на прекалено студен климат за да имаме пухен юрган. На пазара има и друг вид топли завивки, наречени олекотени. От хигиенична гледна точка, е удобно юрганът да бъде поставен в горен чаршаф, който прилича на голяма калъфка за възглавница. Налични са на пазара в различни материи, цветове и стилове. Можем лесно да ги свалим и приготвим за изпиране. 


Когато говорим за покриване на леглото няма как да не споменем и възглавниците. Без съмнение ще предпочетем такъв вид и размер, които съответстват на леглото ни, тъй като две прекалено големи възглавници например, биха излизали извън рамките на едно легло персон и половина. По същият начин две малки възглавници биха се губили в една огромна спалня. При избора на този аксесоар, е нужно да съобразим и начина по който спим, както и вида пълнеж, който предпочитаме. В последно време се предлагат възглавници,  върху които е отбелязано за коя поза са подходящи (за спане по корем, по гръб или настрани), като осигуряват адекватна подпора за врата, с цел постигане на максимален комфорт. 


Пълнежът на възглавниците е основно от дунапрен, пух или полиестер. Предлагат се и такива, които съдържат съчетание от няколко вида. Дунапренената възглавница ще запази обема си през нощта, докато пухената можем да трансформираме в каквато форма  пожелаем. Хората с алергии трябва да са особено внимателни с вида пълнеж който избират.  Много от производителите разполагат с хипоалергични разновидности и на трите вида материи. Колкото повече пълнеж има в една възглавница, толкова по-плътна и твърда ще е тя.


Изборът на спално бельо е строго индивидуален и зависи от личните предпочитания на всеки, човек. От най-голямо значение е обаче, то да бъде едно естествено допълнение към дизайна на помещението и заедно с избраното легло да спомага за пълноценната почивка на живущите в дома. 

Автор: инж.Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари