Да събудите тавана от сън

Преобразуването на таванското пространство е предизвикателство за креативните ви способности.
15.04.2015
Константин ДИМОВ
1586
интериор, интериорен дизайн, таванска стая, преустройство таван, жилище под покрива
Въз основа на чупките на тавана трябва да прецените използваемата му част.
Източник: www.wqseals.com


Ако събудите тавана от сън се отварят възможности, за които дори не сте подозирали: повече жилищна площ, голям прозорец и  гледка отвисоко към града. Но преди да започнете с ремонта, трябва в аванс да си зададете няколко въпроса и да се изяснят няколко строителни особености, пише специализираният сайт www.bauen.de.http://www.bauen.de 


Който има малък опит в планирането и строежа, то трябва да се консултира със специалисти. Каква част можете сами да свършите и какво да оставите на тях? Как искате  да се използва тавана? Каква е формата му и какви са възможностите за строеж? Как да направите възможно най-ефективна топлоизолацията? Може ли да очаквате субсидия, подпомагане за сградата? Ще се наложи ли законово одобрение от страна на някои институции като община и др.? Много важно правило при преобразуване на таванския етаж  е, че за всички услуги, които имат общо със строителната физика и статиката на къщата или с външната облицовка на сградата, трябва да се доверите на експертите. Освен архитект, трябва да имате под ръка електротехник, водопроводчик, строител фаянсаджия, специалист по  отоплението (парното), а също и дърводелец. Хората с по-малко опит трябва да наемат специализирани фирми, които да се захванат с топлоизолацията и подмяната на прозорците. Допълнителни благоустройствени работи като оформяне на стените и пода, можете да направите сами, съветва още изданието.http://www.bauen.de


1. Подходящи форми за тавана при неговото строителство се считат преди всичко мансардния таван и покрива с два фронтона. Те предлагат най-голяма площ за оптимално оползвотворяване.


2. Едно разширение на тавана си струва обаче, когато ъгъла на наклон е по-голям от 35o, тъй като в противен случай само в площта под хребета е достатъчна височината човек да стои прав. Въз основа на чупките на тавана трябва да прецените използваемата му част. Тя като цяло е в пъти по-малка от останалите етажи на сградата. Затова пък разпределението на стаята рядко бива възпрепяствана от други носещи подпори. Ако се махнат неносещи стени може да разширите пространството.


www.pinterest.com


3. В зависимост от височината на хребета под тавана има различни варианти за оформяне на кътове. При наклон, по-голям от 40o може да се направи таванското помещение като мини-галерия. При наклон от 50o и нагоре се отваря място за втора жилищна площ.


4. Трябва да направите подходящите топло- и звукоизолация при преобразуване на тавана. Защото горещото лято на покрива може да стане още по-жарко, а студената зима - още по-мръзнеща.


www.freshome.com


5. При саниране на по-големи площи обърнете внимание специално на топлоизолацията. Изборът на конкретен материал зависи от бюджета, с който разполагате, както и от строителните дадености на тавана. Изолация между гредите  може да бъде комбинирана с изолация под гредите. Който иска да преоткрие своя таван, най-добре да се спре на изолация над мертека (тънка греда под керемидите на покрива).


6. Добре е да инвестирате и в добра звукоизолация, иначе на долния етаж ще се чува всяка ваша крачка. За да не се разпространяват към останалата част от сграда нито звук, нито топлина, подът на етажа се прави „плаващ” (подова настилка, която е отделена от останалите конструкции чрез еластичен материал), т.е.  положен върху един слой от изолацията.


www.home-designing.com


7.  За да не е задушливо и тъмно, е необходимо да се вградят прозорци. Най-изгодният вариант е поставянето на един голям прозорец. Цената варира. Вариантите са най-различни: приплъзващ се, с висока ос на отваряне, сводест, димоотводен, дори прозорец-балкон. При приятни външни температури сте сякаш навън, точно под звездите. Ако е твърде студено се чувствате, сякаш сте в зимна градина.


8. При промяната на тавана осъществете мечтите си. Най-големият му проблем е площта, която уж е налична, но не се оставя да бъде на 100% оползотворена. Все повече производители предлагат специални мебели, съобразени с особените форми на тавана. Използвайте „чупките” за етажерки и шкафове.


   


9. Който живее на тавана, скрит от любопитните и завистливи погледи на съседите може да се наслаждава на слънчева вана. Ако леглото или ваната са под прозореца, то може направо да гледате зведите.

Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари