От прозирни фасади до дантели от метал

Поради силната си специфика, перфорираните метални фасади се обособяват в особена разновидност, подпомогната от технологията и лазерното изрязване.
01.06.2018
арх. Анета Трифонова
3917
фасади, метални фасади, перфорирани фасади, метални елементи, лазерно изрязване
Къщата Пашкул на Студио Лендмарк, Виетнам
Източник: www.inhabitat.com; www.homedit.com; www.dezeen.com

Перфорираните фасади се налагат като елемент и изразно средство на многопластовите фасадни решения при различни типове сгради. Традиционното изграждане на прозирни фасади в миналото и днес залага на керамични, бетонни или метални елементи. Всички тези техники се използват в осъвременен вариант. Например, предната и задна фасади на ниско- бюджетната Къща Контум, Тайван са изградени от бетонни блокчета с триъгълни отвори. Те са произведени на място заедно с останалите градивни елементи.

Поради силната си специфика, перфорираните метални фасади се обособяват в особена разновидност, подпомогната от технологията и лазерното изрязване. Перфектно изработените тънки плоскости за многослойни фасади изграждат олекотен и особено изразителен образ първоначално на обществените сгради, но стават все по-популярни в жилищната архитектура. Принципно приложенията на перфорираните елементи обхващат: парапети за балкон и стълби, огради, фасадни облицовки, участват в плоскостта на покрива, перголи, хоризонтално покритие и др. Все повече архитекти правят една или няколко фасади или обгръщат целия обем на къщата с "перфорирана кожа". Подобни решения спомагат да се подобри функцията на жилището (подобряват осветеността, климатизацията, защитата на личното пространство), олекотяват и осъвременяват образа. В интериора фасадата е важен елемент - решава функционални, естетически и декоративни да задачи. При плътни панели не се налагат допълнителни щори и пердета.

 
Перфорирана фасада със силует на дърво.                                         Силно изрязана метална обвивка

Успешното решение с метални фасади е резултат от обемното изграждане в съответствие с околната природна и градска среда. За шарките няма ограничения, защото са компютърно генерирани. Те са вдъхновени отначало от металната, тухлена или бетонна решетка, но бързо надрастват традицията; следват сложни физически процеси, траектории и вълни, флорални мотиви (клони, дървета, листа, цветя, силуети), арабески и геометрични фигури, фрактали. Любима фигура за прорязване е точката и овала – равномерно разпределени или променящи се по алгоритъм, докато линеарно изрязаните панели създават различни по дебелина мрежи.
 
  Перфорирана фасада, която прeтворява традицията                        Перфорирана фасада от алуминий приютява градина

Всеки от приложените примери доказва силните декоративни и функционални качества на металните перфорирани фасади. Студио 53 реновира къща от 1900 год. в модерна резиденция. Горното ниво представлява жълта кутия поставена над съществуващия етаж, която е обшита в бяла метална дантела. Тя засенчва помещенията с подчертана елегантност и олекотява образа на къщата – иновативно претворява традицията.

 
Перфорирана фасада в обновено жилище, Тайван                                 Перфорирана фасада в комбинация с остъклен под, Тайван

KC Design Studio, Тайван обновява петдесет годишна сграда в шумен квартал с тесен фронт от 3,7 м. Ефектът на метална перфорирана фасада тип мрежа е съчетан със светлинен кладенец (частично остъклени подове в средата на дълбоката сграда). Синергията между двете намеси решава проблемното осветяване, защитава личното пространство на клиента и не допуска компромиси със сигурността.

При Къща 77, португалските архитекти Хосе Кадилге и Емануел Фонтура създават интригуваща западна фасада облицована с плътни панели от неръждаема стомана. В тях са прорязани знаците за маркиране на личните и рибарски принадлежности в миналото - находчив начин да се поддържа жива традицията в региона.

 
Високата вила с тъмна перфорирана фасада                                       Перфорирани стоманени листове с отваряеми капаци

Подобна по плътност е тъмната перфорирана фасада на Високата къща, Португалия. Тя обгръща свободно стояща модерна вила с основа 6 на 6 метра. Наглед безразборната точкова перфорация отблизо оформя силует на дърво от дистанция и нежно се свързва с пейзажа.


Перфорирана фасада в зелено - детайл

Цветовете на металните фасади при къщите се повлияват от традиционната обработка - бяло, цвят тухла, ръждиво кафяво, кортен, нюанси на земни и зелени тонове. Всички те имат своето място, за да се изяви отделният елемент или да приобщи жилището към околната среда. Регионалните особености са определящи. Така например, там където преобладава тухлената зидария се появяват елементи от кортен. В Япония, вътрешните стени от оризова хартия инспирират обвивка на цялата фасади с бяла дантела или почти прозрачна пелена. При къщата Моя-Моя в Токио, такава обвивка предпазва личното пространство от любопитни погледи, за да може собственичката необезпокоявана да се отдаде на хобито си да украсява деликатни кимона.

При изграждането на малка офис-сграда в Канагава, Япония, архитектите от студио HMAA обграждат градината с перфориран метален екран. Отвън почти не се забелязва как градината заема значителна ъглова площ от сградата.


Къщата Пашкул - интериор

Къщата Пашкул на Студио Лендмарк, Виетнам е преустроена стара сграда. Решена е в цвета на белите парапети на околните червени къщи и става акцент на редовото застрояване. Дантелената обвивка от художествени кухи керамични блокчета обхваща двора и покрива балконите на двата горните етажи на къщата. Превръща се и в част от интериора. Примерът е показателен за ефекта на прозирната фасада независимо от материала.

Металната перфорираната фасада е сравнително нов неизчерпаем начин да се обогатява жилищната архитектура на основата на творческата идея и техническите познания на дизайнерите, подкрепена от технологичните постижения за изработване и обработка на материалите.  

Статията е изготвена по материали на: www.inhabitat.com; www.homedit.com; www.dezeen.com

 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари