Ще разкрасим града по време на Sofia Architecture Week 201

По време на Sofia Architecture Week 2011 три работилници, с българско и чуждестранно участие, ще оставят реална следа в рамките на града.
24.10.2011
Sofia Architecture Week 2011
496
sofia architecture w, фестивал за архитект, архитектура, градска среда
Основната намеса, която ще бъде осъществена е осветлението.
Източник: Sofia Architecture Week 2011

Това ще се случи с помощта на екипите на:
WhATA?и Томас Конг; студио Функт и Алберто Яковони и сдружение Трансформатори заедно с Хавиер Пеня и всички доброволно записали се участници. В рамките на 4 дни и с минимален бюджет те ще покажат как изглежда: Идеалната детска площадка; Мобилна социална станция и Тунинговане на София (трансформaцията на един подлез).
Фестивалът за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011 се организира за четвърта година от ЕДНО, фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019.
Основната част от фестивала ще се проведе от 1 до 6 ноември,
с основна локация: Перформ Бизнес Център, на пл. Позитано 2.
Тунинговане на София
Трансформатори и гост архитект Хавиер Пеня (Испания)
Работилницата Тунинговане на София цели да преосмисли подлезите и да предложи нов дизайн за тях. Избраният тук подлез свързва парка Борисова градина с Алея Яворов, а основната намеса, която ще бъде осъществена, е свързана с липсващото осветление. Въпреки конкретиката на действие, идеята е да се направи по-задълбочено и широко проучване на подлезите в София изобщо, заради лошото и занемарено състояние на повечето от тях.
Хавиер Пеня e лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в Тунинговане на София. Преподавател в няколко университета в последните 12 години, Пеня изследва алтернативните решения, отвъд традиционната архитектура, дизайн и урбанистика.
Мобилна социална станция
Студио Функт и гост архитект Алберто Яковони (Италия)
Работилницата има за цел да проектира и изгради мобилно място в града, където хората да са свободни да сядат и да общуват както им харесва. Мястото трябва да е удобно и за игра на децата, да има добро осветление и възможност за подслон при лошо време, място за колела и специални поставки за храна и напитки. “Със сигурност всеки oт нас e бил изправен пред подобен проблем в парковете - как да се преместят фиксираните пейки еднa до другa, за да паснат на общественото желание ... адекватна социална, мебел, която би подобрила общуването, което винаги сме желали”, обясняват още за идеята си архитектите от студио Функт. 
Алберто Яковони е гост лектор на Sofia Architecture Week 2011 и ще помага в проектирането и изграждането на Мобилна обществена станция. Той е на мнение, че обществените пространства имат огромен потенциал, който надхвърля настоящата им употреба. Яковани изследва този потенциал посредством леки и почти незабележими намеси.
Да направим идеалната детска площадка
WhАТА? и гост архитект Томас Конг (САЩ)
Целта на работилницата е да се състави задание за проектиране на детски площадки отвъд нормативите, регулациите, обществените поръчки и стандартните решения, като първо се питат ползвателите и всички заинтересовани. Ще бъде подготвена онлайн анкета, която ще се попълва свободно в интернет през първите 2 дни от работилницата. На третия ден, в събота, събраните данни ще се тестват на терен. Поканени са: родители, архитекти/дизайнери/, ландшафтни архитекти и др.
Томас Конг е лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в заданието на работилницата Да направим идеалната детска площадка. Той е архитект и преподавател, силно обвързан с проекти, които разглеждат „другата“, не-строителната страна на сградите. Стратегиите за архитектурна намеса, които предлага, не произвеждат архитектура в буквалния и познат смисъл.
Повече за работилниците:
http://edno.bg/sofia_architecture_week/workshops/namesi-v-gradska-sreda/
Програмата на фестивала съдържа:
14 изложби,
12 лекции,
7 работилници,
8 дискусии,
3 теми с посещение на  специални обекти,
2 музикални партита, работни срещи, презантации,
4 филмови прожекции
и др, които търсят отговора на въпроса “Архитектура с неограничени възможности?”.
http://edno.bg/sofiaarchitectureweek/http://www.facebook.com/SofiaArchitectureWeek

Автор: Sofia Architecture Week 2011
Закони Нормативна база Коментари