Да прекараме лятото на балкона

Не подозираме колко ценна част от дома е балкона. Време е да го освободим от всички ненужни вещи – простанството, което ще се отвори ще ни изненада със сигурност.
01.08.2018
Екатерина Бонева
2594
градина, балкон, мебели за градина, лятна декорация, мини градина
Аранжирайте с любимите си цветя
Източник: www.balkonclub.ru

Дългите дни и топлите летни вечери ни подканват да прекарваме все повече време на открито. Натовареното ежедневие обаче, не винаги позволява да си направим разходка в близкия парк или пък да напуснем града през почивните дни. Решението в подобни ситуации е да си създадем уютно кътче за отдих и релакс на балкона. Независимо дали това пространство е малко или голямо, с малко цветя, подходящо подбрани мебели и набор от интересни аксесоари, бихме могли да постигнем удивителни резултати.

Време е да съживим балкона
Повечето хора ползват балкона за простиране на дрехи, място за готвене или пък за складиране на празни кашони и щайги, заблуждавайки се, че някога ще потрябват. Не обръщаме внимание колко остарял изглежда той след толкова години. Не подозираме обаче, колко ценна част от дома е балконът. Сега е моментът да запретнем ръкави и да го освободим от всички ненужни вещи – простанството, което ще се отвори ще ни изненада със сигурност. Добре е да измием прозорците и да премахнем насъбралите се мръсотия и паяжини. Ако парапетът е здрав, може да пребоядисаме всичко в нежни летни цветове или пък да решим една от стените в цвят, различен от останалите, за акцент. Важно е също така да се уверим, че осветлението е в изправност, за да може да се наслаждаваме на приятната атмосфера и когато се стъмни.

Да създадем мини градина
Без какво не може един балкон през лятото? Цветя, разбира се. Те придават красота на безличните панели и създават усещане, че се намираме сред природата. За целта са подходящи различните цветарници, контейнери, сандъчета и саксии, които може да закрепим към парапета или да поставим на пода. Висящите кошници с увивни цветя са също един интересен вариант. Като саксии може да ни послужат стари глинени съдове, вази и най-различни други необичайни предмети. Добре е да аранжираме терасата с не повече от три вида цветя. Ако хоризонталното пространство е оскъдно, погледнете нагоре. Много често стените се оказват недооценени и остават неизползваеми. А те са отлично място за съхранение на сгъваеми столове, добавяне на свежа декорация или функционални рафтове, на които да подредим вази, чаши или саксии с цветя.


Плетените мебели внасят изтънчено излъчване    Източник: www.gardenerdy.com

Да помислим за мебелировката
За да се превърне балконът наистина в място за релакс, ще ни трябват и някои мебели. Ако разполагаме с по-голямо пространство може да помислим за комплект градинска мебел, плетени люлки и пластмасови шезлонги. А за малко островна екзотика защо да не поставим и хамак! Няма да сгрешим, ако се спрем на мебели от ратан. Те придават изтънчен вид и природно излъчване на екстериора. Леки са, удобни и се поддържат с минимални усилия. Но ако балконът ни е малък, по-добре да заложим на практични и многофункционални мебели, които изглеждат не по-малко атрактивно. На пазара се предлагат малогабаритни мебели, много подходящи за малки пространства - масички за парапет, които падат надолу, когато не се използват, табуретки, сгъваеми и люлеещи се столове и пейки. Подобна мебел пести максимално простарнство и средства. Добре е също така да предвидим малък шкаф за поместване на най-необходимите посуда за хранене.


Използвайте сгъваеми масички    Източник: www.mytechref.com

Не бива да забравяме, че човек се чувства наистина комфортно, когато стъпва на меко и сяда на меко. Може да внесем мекота и на балкона си като положим мек декоративен килим или изкуствена трева. Усещането е съвсем различно! Меките възглавнички пък, ще направят всяка една мебел удобна за сядане. Пуф табуретките са още една отлична алтернатива. И нека бъдат цветни – все пак е лято!

Подходящо осветление
Нашият летен оазис е почти готов. Остава само един важен елемент – осветлението. Не бива да забравяме, че светлината преразпределя усещането за пространство и трябва да се подбере много внимателно. Не на последно място, различните цветове и сила на светлината могат да провокират различни настроения. За предпочитане е да избягваме силната светлина, особено, когато балконът е малък. Лампите с мека, приглушена светлина ще създадат усещане за спокойствие и романтика. Може да използваме светодиодни лампички, които издържат дълго време и консумират малко количество енергия. Ако пък искаме да внесем нотка автентичност, е подходящо да заложим на очарователните декоративни фенери.


Помислете за ефектно осветление    Източник: www.ikeajapan.net

Лятна декорация
Съществуват най-различни начини за лятна декорация на балкона. За целта отлично подхождат предметите и аксесоарите, които са символ на лятото – малки камъчета, миди, раковини, дървени сувенири и др. Закачен на една от стените корабен рул или подходяща картина с морски пейзаж коренно ще променят атмосферата на балкона. Ако пространството позволява може да помислим и за малък декоративен шадраван. Сега е момента да дадем воля на въображението си и внесем лятно очарование на доскоро скучния балкон.

Балконът може да се превърне в нашият малък оазис през лятото. Преди да започнем е добре да сме наясно в какво точно искаме да го превърнем – място за семейни вечери, кът за релакс, малка градска градина или място за отглеждане на свежи подправки и зеленчуци. След като сме определили точната си цел, смело може да се захващаме за работа!

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари