Да почувстваш свободата

Един проект на двуфамилна къща от Архитектурно Ателие Вертикали, Арх. Цветан Симеонов Арх. Ивайло Симеонов
11.01.2016
Весела Маркова
891
архитектура, проект къща, Ателие Вертикали, Арх. Цв. Симеонов, Арх. Ивайло Симеонов
Сградата е с монолитна стоманобетонова конструкция и плосък покрив
Източник: Архитектурно Ателие Вертикали

Проект: Архитектурно Ателие Вертикали
Арх. Цветан Симеонов
Арх. Ивайло Симеонов


Какво е необходимо, за да преминем отвъд традиционното, да надскочим скучната визия, впитата в съзнанието ни представа за фамилна къща – изисква се единствено свобода на духа и достатъчно пространство. Представяме ви проект на двуфамилна къща, където и двете условия са на лице и резултатът е наистина впечатляващ.


Различният мироглед на собственика, живял дълги години в Англия, съвсем закономерно съвпада с идеите за съвременна къща на архитектите. Така върху парцел от 800 кв. м., на около 4 км от град Бургас, щедро се разстила едноетажна жилищна сграда, в която са поместени две отделни жилища, с два отделни входа. Има ли домакиня, която не си е мечтала да пречупи оковите на посредствеността и цялата и къща да е разперена като на длан, без да е необходимо да изкачва стълби. Усещането е различно, свободата на движение, постоянният контакт на очите с нивото на терена, това е максималната полза, всяка една минута да носи наслада от близостта на природата. 


Продълговатата форма на парцела подсказва и формата на едноетажната постройка, леко разчупена и перфектно прилепнала към даденостите на терена, с две прекрасни изложения изток и запад. На север е входа към имота, а на юг красива веранда преминава в слънчева градина. 


Сградата е предвидена с монолитна стоманобетонова конструкция с топлоизолация и плосък покрив. Фасадата перфектно хармонира на цялостната концепция за съвременна, изчистена, но в същото време не монотонна и скучна. Това е постигнато с комбинация от ефектно остъкляване, растер от сива и бяла минерални мазилки, заедно с HPL облицовки. По този начин къщата получава не само интересна визия, но и гарантирана лесна поддръжка  и максимална енергийна ефективност. 


Постигнатата автономност на четиристайното и тристайното жилище, съвсем не са резултат на компромис с гледка или разпределение. Осигурен е оптимален комфорт на обитаването. Голямото жилище разполага с гараж, три спални, две бани, три тоалетни, мокро помещение и огромна дневна с трапезария и кухня, която благодарение на съвременното остъкляване, на практика няма визуален край, а се слива с терена, покритата веранда с външна камина - барбекю, директно опираща в зелената градина. По-малкото жилище също е решено с много удобни, светли помещения, две спални, баня с тоалетна, широка дневна с трапезария и кухненски бокс. 


Технико-икономически показатели:
РЗП –  226,22м2  
ЗП –  226,22м2
П заст. - 28%                                                          
Кинт -  0.28
П озел. – 45,5%      

+3
Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари