СПА у дома

Пространството, което не ти принадлежи
15.01.2010
Даниела Арнаудова
754
къща, вода, светлина, СПА зона, аромати
СПА у дома
Източник: Снимки: DE PONTE studio „DPSA+D“

Когато решите да си направите СПА вкъщи, погледнете какво са измайсторили вашите съседи от Турция,  съветва известният италиански архитект Силвио де Понте. Или заимствайте от опита на арабските страни. Определено ние европейците имаме какво да научим от тях, за да развием добре концепцията си за това как се прави СПА вкъщи. 

Много хора си мислят, че е достатъчно просто да монтират кабина, тип турска баня. И това е! В действителност хората в страни като Турция са много по-напред в мисленето си в тази посока, защото концепцията СПА е заложена в тяхното ДНК. Днес дори има фирми производители на този тип турска баня, която чудесно се вписва като бокс в пространството на една къща, казва арх. Понте.

Как обаче, когато имате по-малка къща, с малка баня, да посветите част от пространството на уелнеса? Просто трябва да заложите на друга концепция. Чрез водата могат да се оформят цели зони на релакс. В помощ на дизайнерите идва хромотерапията или светлината, която се променя по цветове и интензитет. Днес все по-актуални стават тези нови извори на осветление, базирани на системата RGB /red-green-blue/, смяна на цвета, т.е игра с тези три цвята в автоматична последователност. Подобна автоматична система е намерила своето място в много от проектите на арх. Понте. Чрез нея той регулира времето на промяна на цветовете на светлината, постигайки всички цветове на дъгата, включително бяло.

“Тази система ми позволява да моделирам пространството с помощта на светлината, да го направя да изглежда по-голямо или по-малко, по-високо или по-ниско, по-дълго или по-късо. По същата логика СПА в една къща или в един хотел трябва да се изработва чрез светлина, аромати, вода. Модерното домашно СПА залага и на връзката топло-студено. Какво означава това? Тук не влиза само разбирането за температурата, която ще се създаде вътре, но и преминаването от студена към топла вода при тонизирането на тялото. Всъщност целта е да използваме материали, които при докосване са топли или студени, например дървото, което има способността да задържа топлината и да я предава, особено при докосване, обяснява арх. Понте. 

Така стигаме да другият важен аргумент за успешното  СПА - докосването. Защо, когато вкъщи имаме дървена подова настилка, ни харесва да вървим боси по нея? Защото тя ни създава усещане за свобода. Това означава, че когато се проектира едно жилище или СПА в него, е много важно да се включат меките елементи на архитектурата: светлина, цветове, докосване, звук, аромати. Да отворим СПА в цялата къща - често предлагам това на моите клиенти, които не разполагат с достатъчно пространство. Това всъщност е възможността да използваме и другите страни на една баня, да излезем от стандартните й граници и да навлезем там, където седя и контактувам с моите приятели, гледам телевизия, или там, където е хидромасажната ми вана. А защо да не вечеряте в джакузито, докато си правите хидромасаж? Всичко е възможно и в помощ ни идват познатите вече полупрозрачни и разделителни стени от рода виждам/не виждам, както и много други дизайнерски похвати.

Нашите къщи - италианските и българските - са строени на принципа на римските, т.е. те разделят отделните функции. Актуалното днес е функциите да се обединяват. Мисля, че съвременната къща и тази на бъдещето трябва да преплитат тези функции. Например диванът спокойно може да се превърне в микросвят. Той е мястото, където спя, гледам телевизия, чета, храня се, срещам се с приятели. Диванът не е това, което беше в миналото. Постепенно аз го натоварвам с много и различни функции, превръщам го в микрокъща.

В своя Sensory room за хотелска стая 4 звезди арх. Силвио де Понте представи идеята си  за хотел на бъдещето. Това стана по време на 59-ия Международен салон на гостоприемството в Римини. Хотелската стая вече не е временно и ефимерно пространство, а място, където можеш да живееш, да работиш, да се храниш, да се грижиш за себе си и за своето тяло. Тези качества бяха манифестирани в три обособени зони - зона за сън, зона за релакс и зона за грижи за себе си при презентацията на DE PONTE studio „DPSA+D“. “Това беше една хотелска стая, но можеше да бъде и стая в къща. Никой не може да долови разликата. Опитах се да го постигна и с проекта си - хотелска стая, в която човек да се чувства като у дома си, разказва арх. Де Понте.  

Друг интересен проект на арх. Де Понте е къща с минибасейн, построен чрез специална система, интегрирана в него. Когато ваната се напълни с вода, светлините в нея са покрити, но от там нататък цветовете започват да се променят. Той е реализирал този малък оазис в дома си. Това е басейнът в неговата спалня, която е изпълнена изцяло в бяло и златни орнаменти.

„Веднъж, когато съпругата ми си правеше вана, миксирана със съответните цветове, музика и аромати, аз я попитах как се чувства. Тя отговори, че сякаш е попаднала в петзвезден хотел. Така в моята къща аз пресъздадох пространство, което ни е познато като усещане от хотела. Затова говоря за него като за пространството, което не ти принадлежи, но спокойно можеш да го имаш и в дома си”, завършва арх. Де Понте. 

Автор: Даниела Арнаудова
Закони Нормативна база Коментари