Как да се грижим за къщата на плажа.

Всеки от нас от време на време си представя яростта на природата: силни ветрове, които отнасят покривите на сградите, или бушуващи морета, които заливат цялата крайбрежна ивица.
15.08.2014
инж. Полина Петкова
1817
къща на плажа, вила на плажа, солена вода, ръжда, защита от влага
Грундирайте всички дървени повърхности
Източник: http://www.trendir.com

Всеки от нас от време на време си представя яростта на природата: силни ветрове, които отнасят покривите на сградите, или бушуващи морета, които заливат цялата крайбрежна ивица. Това са плашещи събития, но истината е, че всекидневното излагане на слънце, вятър, пясък и солена вода, биха могли да причинят много скъпо струващи щети на къщата на плажа, която харесваме толкова много.


Слънцето поврежда боята, същевременно с това разрушава покрива и верандата. Пясъкът от своя страна наранява дървените повърхности, а водата може да проникне и през най-малкия отвор. Когато това се случи, тя се превръща в голям враг, защото солта в нея предизвиква корозия на всички метални крепежни елементи.

От гореказаното става ясно, че къщата на плажа има нужда от специално внимание при нейното изграждане, особено когато става въпрос за покрив, прозорци и дървени обшивки.
Въпреки, че звучи доста обезпокоително, има много техники и материали, които осигуряват добра защита.

Ако държите на дървения под, трябва да забравите за гланцовия вид.     Източник: ОПТИМЕКС ООД, www.gubra-bg.com


Подови настилки
Керамичните повърхности
са най-добрият избор от гледна точка на износоустойчивост. Те не се повреждат под въздействието на пясъка и солта. Ако държите на дървения под обаче, трябва да забравите за гланцовия вид. В този случай най-подходящият вариант, е висококачественото антиабразивно или сатенено покритие което би изглеждало по-добре за много по-дълго време.

Избягвайте килимите, вместо тях заложете на по-малките черги, които лесно могат да бъдат изтупани навън. Най-добрият избор са шарените рогозки от влакна на сезал или кокосов орех. Те са много подходящи, защото пясъкът се събира под тях и лесно може да се отстрани. 


За да запазите подовите настилки в дома, правилото е да не допускате внасянето на пясък вътре. За целта поставете голяма постелка непосредствено пред и след вратите на къщата. Предвиждането на душ за крака непосредствено след входа от плажа, също би помогнало. За целта може да се използва специално предвидено за това приспособление или просто един маркуч с накрайник за пръскане.


За да запазите настилките в дома, не допускайте внасяне на пясък вътре     Източник: ОПТИМЕКС ООД, www.gubra-bg.com

Пясъкът навлиза в дома посредством плажните столове и играчки. За да избегнете това, съхранявайте ги навън и ги плакнете често. Не подценявайте плажните кърпи, те също да източник на замърсяване в къщата. За да ги минимизирате като фактор, събирайте прането в близост до входа от плажа.


Има препарати за почистване и възстановяване на повърхности от  PVC - Столове, пейки, маси, шезлонги за градината, басейна, плажа     Източник: ОПТИМЕКС ООД, www.gubra-bg.com

Обшивка
Дървото, гипсовата мазилка и фиброцимента, са трите най-използвани материала, при крайбрежните домове. Фиброцимента, е продукт сравнително скоро излязъл на пазара, но устойчивостта му срещу влага, сол, дъжд и силни ветрове, му печели много привърженици.  
Фиброцимента, или така наречената бетонова обшивка, е страхотен продукт, когато става въпрос за плажна къща. Той е ветроустойчив, изглежда, като дърво, може да бъде боядисан във всякакви цветове и се нуждае от много малка поддръжка. 


Много хора предпочитат дървена обшивка, за своите крайбрежни домове. Проблемът, при изборът на този материал, е необходимостта от последваща поддръжка. Водата и влагата могат да навлязат зад дъските и да предизвикат гниене. 


За това, ако искате да заложите на дървото, вземете под внимание мнението на експертите.  


 • За насърчаване на въздушния поток зад обшивката, заковете тънки вертикални ленти от обработен под налягане дървен материал върху стените на къщата, или оставете пространство между тях и дървената обшивка;
 • Грундирайте предната част, за да предпазите материала от дъждовете.
 • За осъществяване на адекватна поддръжка на външната част на стените на дома, е необходимо да обърнете внимание на следното:
 • Поддържайте обшивката чиста. Плесента може да предизвика гниене; 
 • Сложете силикон на пукнатините и фугите на прозорците и вратите;
 • Чистете улуците си редовно;
 • Изрязвайте дърветата и храстите редовно, така че да не допират къщата.

Фиброциментови дъски, http://rochester.propertysourceonline.com


Боядисване.
Ако изберете дървена обшивка за вашия дом, боядисването ѝ, е най-доброто решение.  За съжаление обаче, няма такава боя, която да издържи повече от няколко години на условията в които се намира една крайбрежна къща. 


Грундирането е от многостепенно значение, при защитата на повърхностите от слънцето, вятъра и солената вода. 


 • Грундирайте всички дървени елементи преди да ги боядисате;
 • За да постигнете по-голяма трайност на боята, нанесете два слоя от нея;
 • За да се запази цвета за по-дълго време в агресивна среда, заложете на акрилните латексни бои. Прочетете ситния шрифт на кутията, колкото е по-високото съдържанието на твърди частици, толкова по-хубава е боята;
 • За вътрешната част на дома избягвайте текстурните бои. Заложете на гланцовите повърхности, особено в баните, кухните и килерите, за по-лесно почистване и предотвратяване появата на мухъл. 

 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари