Как да се грижим правилно за килимите?

Основно изискване при почистването е да се щадят цветовете и декорацията, без значение дали става дума за пътеки или черги.
30.06.2021
vivre.bg
700
килими, Vivre, поддръжка на килими, почистване на килими
Източник: vivre.bg

Като част от интериора и възможностите за повишаване на комфорта, във всеки дом се използват различни видове килими, които обаче периодично се нуждаят от поддръжка. Тя се изразява в прането, почистването и третирането на материята с различни видове препарати за отстраняване на петна. Основно изискване при почистването е да се щадят цветовете и декорацията, без значение дали става дума за пътеки или черги. Нека разгледаме основните принципи в тази посока.
 

Кои са основните принципи при поддръжката на килими?
Без значение дали използвате вече килими или ще купувате нови, важно е да обърнете внимание на етикета, където производителят препоръчва условия и начини за поддръжка. Ако подобна информация отдавна е загубена, то ние Ви препоръчваме да приложите следните принципи за най-добър външен вид и дълготрайност:
•  Не излагайте килимите на пряка слънчева светлина, тъй като тя ще ускори избледняването на цветовете. Ако това е невъзможно, периодично ги завъртайте, така че избледняването да става едновременно от всички страни и да не се появяват разлики в контраста;
•      Почиствайте редовно постелките си с прахосмукачка, защото събират най-много прах;
•      В никакъв случай не използвайте избелващи препарати за отстраняване на петна или такива, базирани на разтворители;
•     Никога не използвайте твърди четки и груби абразивни почистващи средства.
 

Изработените от естествени материи килими, като чергите и пътеките изискват специална поддръжка.   Източник: www.vivre.bg

 

Как да се грижите за чергите и пътеките от естествени материали?
Изработените от естествени материи килими, като чергите и пътеките, имат много положителни свойства и качества, но те изискват специална поддръжка. Например трябва да внимавате да не попада влага върху подобни постелки. При пране и отстраняване на петна и сложни замърсявания, не използвайте препарати, базирани на ацетон, водороден прекис, бензин и т.н. Подобни постелки се третират на сухо и само химически, като нивото на pH в подобен случай не бива да е над 7.
 

Какви са особеностите при поддръжката на моделите от изкуствени материали?
Килимите от синтетични материи се радват на по-голяма популярност, поради своите предимства, особено когато става дума за тяхната поддръжка. Те не са толкова капризни, както тези с естествени материи. Все пак има определени особености, като препоръките за използване само на предназначени за пране на подобни постелки препарати. В този случай обаче мокренето е позволено. В никакъв случай не използвайте перилни продукти, базирани на ацетон, разтворители и разредители.


При мокро пране, не допускайте водата да е твърде гореща. При сушенето, уверете се, че изпраната постеля е добре изсъхнала, тъй като задържането на влага ще доведе до развитието на мухъл.

Автор: vivre.bg
Закони Нормативна база Коментари