Как да се справим с къртиците в двора?

Въпрeки, че изглеждат миловидни, тези животни са истински "работохолици" и предвид факта, че копаят много бързо, биха могли да погубят цели масиви с насаждения.
01.09.2018
Екатерина Бонева
8158
градина, растения, къртицата, ултразвукови уреди
Уредите Isotronic прогонват къртиците посредством кварцови трептения
Източник: Изотроник България, www.isotronic-bulgaria.com

Ако в градината ви е пълно с малки купчинки пръст и вече е заприличала на минно поле, то със сигурност теренът е станал убежище на къртица.
Справянето с тези узурпатори е трудна задача, тъй като те търсят същия тип почви, предпочитани от хората – плодородните. Тези почви изобилстват от червеи и подземни насекоми, които са основната храна на къртиците. Полаганите за растенията грижи също им помагат да се чувстват комфортно – влажните почви улесняват разбойническите им замисли да ровят неуморно. Въпрeки, че изглеждат миловидни, тези животни са истински "работохолици" и предвид факта, че копаят много бързо, биха могли да погубят цели масиви с насаждения. Къртиците са защитен вид и използването на отрови за тяхното унищожаване е забранено. Ето защо е важно да се намерят естествени средства за прогонването им. Ключът за това е да опознаете характерните им привички.


Isotronic HAWK II - уредът срещу къртици прогонва също така и змии     Източник: Изотроник България, www.isotronic-bulgaria.com

Къртицата – вредна или полезна?
Къртицата е подземно животно с черна козина, дълга опашка и заострена муцуна. Предните крачета на къртицата са обърнати навън и много наподобяват формата на лопатки, а острите и здрави нокти помагат на животното да прокопава подземните си тунели. В лабиринта от тунели къртицата оформя дупки за складиране на плячката си. Тя е голям чревоугодник и може да изяде храна, равняваща се на половината от нейното тегло. Тези дребни бозайници не са тревопасни, а месоядни, но в търсене на провизии увреждат корените на младите растения и ги унищожават. За разлика от сляпото куче, което се храни с кореноплодни, къртицата е наполовина полезна за градината.

Трудът на къртиците допринася отчасти за разрохкването на почвата и поддържане на добра аерация. В регионите с глинести почви къртичините позволяват на земята да „диша“ и улесняват нейното овлажняване. От друга страна, подземната мрежа от тунели благоприятства естественото отводняване. Изравяната от къртиците почва е богата на калции, магнезии и други хранителни вещества. Ако я събирате и в нея засадите пролетния си разсад ще бъдете приятно изненадани от качеството на растенията.

Но ако все пак пораженията в градината ви са мащабни, използвайте природосъобразни начини да прогоните този похитител. Ето и някои ефикасни примери за това:

Натрапчива миризма
Всеобщата практика е доказала, че къртиците са чувствителни към неприятните миризми. Един от начините да ѝ причините дискомфорт, е като закопаете в дупките парцали, напоени с керосин, нафталин или терпентин. За целта може да използвате карбид или други сухи вещества, които при поливане с вода отделят неприятна натрапчива миризма. Същото може да опитате и със сапунен разтвор, мътеница или ферментирала суроватка, като излеете течността в тунелите. Някои хора използват рибешки глави или котешки и кучешки изпражнения. Ефективен начин за отблъскване на животното е и чесънът, макар че няма да го прогони веднага. Когато решите да скроите на къртицата някои от тези номера, внимавайте да не запушите всичките къртичини. Осигурете ѝ път за отстъпление извън обработваемия терен или към близка гора.

Къртиците не понясят определени растения
Известно е, че къртиците имат непоносимост към някои видове растения. Едно от тях е рицинът. Размножава се със семена, които предварително се накисват за едно денонощие във вода и се засяват напролет. Рицинът и неговите семена са силно отровни. Ако „облечете“ границите на двора с рициновото растение ще видите, че къртиците буквално бягат от него. Бобовите растения също могат да прогонят тези вредители от градината ви. Тагетесът е другото растение, което те не могат да понасят. Използва се при озеленяване на градски паркове и алеи, тъй като лесно се отглежда и има изобилен цъфтеж. Засадете го по краищата на двора и къртицата ще се изсели за няколко дни. Императорската ведрица (Fritillaria Imperialis) е още едно от растенията, които не само ще красят градината ви, но и ще накарат дребния „квартирант“ да напусне убежището си. Силната, натрапчива миризма, отделяна от луковицата на цветето ще прогони къртицата за не повече от седмица.


Уред "Златен Пръст" срещу къртици, мишки, змии и мравки, за 1250 кв.м.     Източник: Изотроник България, www.isotronic-bulgaria.com

Използвайте ултразвукови уреди за прогонване на къртици
Ултразвуковите уреди не унищожават насекомите или вредителите, а просто ги прогонват далеч от нашата среда. В процеса на прогонване се използва естественият страх на животните към определени звуци и честоти. На практика уредите прогонват къртиците посредством неприятни за тях вибрации и кварцови трептения. Приложението им е лесно, а повечето модели вече са и със соларна клетка, което гарантира непрекъсната им работа.


Соларен електронен уред срещу къртици, сляпо куче, плъхове за 700 кв. м.     Източник: Изотроник България, www.isotronic-bulgaria.com

Създайте шум
Къртиците имат много изострен слух и не понасят шумна обстановка. Много от съвременните ултразвукови уреди за прогонване на къртици са базирани на този принцип. Те разпространяват неприятен за тях звук в радиус от 20-30 метра. Друг начин да нарушите спокойствието им е като закопаете стъклена бутилка или буркан с гърлото нагоре в близост до къртичината. Вятърът ще навлиза в съда, предизвиквайки нетърпимо за бозайника свистене. Или пък просто забийте метален прът и нанижете на него пластмасова бутилка – ефектът ще е същия. Някои фермери изпозват за целта консервни кутии, саксии и други подходящи предмети.

Заложете капани
Може да заловите животното и като заложите метален капан или капан-дупка. Вторият способ е по-хуманен и е за предпочитане пред първия. За да го осъществите трябва да изкопаете дупки от вътрешната страна на тунела на разстояние 100 см една от друга. В така оформената яма се поставя капан, който се покрива с фазер и се посипва с пръст. След това втората дупка се затваря. Методът разчита на това, че къртицата много бързо ще се опита да затвори изкопаната дупка и по този начин попада в капана.

Металните капани се поставят на различни посоки в 3-4 от входовете на тунелите. Къртиците се движат регулярно в мрежата от тунели и задължително ще се хванат в някой от капаните.
Не убивайте животното след като сте го заловили, а просто го изнесете далеч извън терена и го пуснете. Не използвайте също химически средства и газове против къртиците. Ако все пак сте решили да заложите на този метод, нека го направят специалисти. В противен случай рискувате да увредите не само градината, но и здравето си.

Имайте предвид, че тези бозайници живеят поединично и ареалът им е изключително голям – около половин футболно игрище. Ако тъкмо сте се отървали от дребния натрапник, внимавайте във вече освободените тунели да не се засели друга къртица. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари