Как да си стоплим водата със слънчеви панели?

Човек харчи дневно около 50 л. топла вода
15.06.2015
Светлана Желева
4161
колектори, топла вода, Вакуумно-тръбни, соларни панели, плоски панели
Ето как съоръжението функционира
Източник: https://cdn.daa.net

Слънчевата топлина може да се използва за отопление и да покрие дневното потребление от топла вода. Една соларна система може да подгрява горещата вода през цялата година.
Една голяма термична система от соларни панели може в летните месеци да покрие в повечето случаи нуждата от топла вода. Докато в останалата част на годината потреблението скача, а слънцегреенето –намалява, тогава  в пиковите моменти се препоръчва комбинацията от соларна система, газово отопление, отопление с масло, пелети или топлинна помпа, обяснява сайтът www.solaranlagen-portal.com.


Соларните панели могат да се монтират на всякакъв покрив, https://cdn.daa.net


Едва когато соларните панели не могат да покриват нуждата от топла вода, идва ред на другите инсталации: така до 50% могат да бъдат спестени за топла вода, освен това е екологично. Всеки човек изразходва дневно около 50 л. топла вода, (вкл. и за душ). Слънчевите панели могат да покрият това потребление с колектор от около 1.5 кв.м. и обем на съхранение от 70 до 100 л.


За домакинство от 4-ма души това означава, че панелите трябва да са площ от 3.2 до 6 кв.м. и за  съхраняването – обем от 280л. до 400 л. Предвид на тази площ, която е необходима, почти на всеки покрив върху къщите подходяща соларна инсталация може да бъде монтирана. Ако искате и самото отопление на къщата (топловодното отопление) да бъде подпомогнато, то трябва да се вземат подходящи и достатъчно по площ панели.


Екологично и практично, www.badrenovierung-ehmann.deЗа дома може да избирате между 2 вида слънчеви колектори: вакуумно-тръбни и плоски.


Вакуумно- тръбните соларни панели са най-новото изобретение в сектора.
Те могат да се монтират на всеки покрив, независимо дали е равен или наклонен. Подходящи са за подгряване на битова гореща вода и/или да подпомагат отоплението у дома. Изработени са от специално боро- силикатно стъкло, улавят слънчевите лъчи по-добре от обикновените плоски панели, като ъгъла, под който Слънцето ги огрява, почти не им оказва влияние в хладните дни на годината. Фирмите посочват, че дори и да се счупи някоя от събирателните тръби, съоръжението работи без това да се отразява на цялостната му слънчева събирателна мощ.  Те са създадени да работят дори при град, сняг и запрашеност.


Модерните вакуумно- соларни тръби са най-ново поколение, подходящи за битова гореща вода през цялата година, http://upload.wikimedia.org


За разлика от тях  плоските панели са предназначени за по-мек климат.
Колекторите са изработени от мед или алуминий, покрити с чер хром и синьо прахово боядисване, което увеличава улавянето на слънчевите лъчи. Основният им недостатък е, че слънчевите лъчи трябва да падат по възможност по-продължително (от слънчевата част на деня) под ъгъл близък до 90 градуса спрямо плоскостта на панела. Затова през зимата, когато намалява продължителността на слънцегреенето и интензитета на слънчевите лъчи - намалява и усвояваната енергия.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари