Как да си направим кухня по проект?

Кухнята по индивидуален проект “пулсира“ на съвсем различни честоти от стандартните решения, изразявайки своя собствена трактовка за функционалност и дизайн.
20.09.2021
Екатерина Бонева
7240
дизайн на кухня, кухня по проект, материали за кухня, индивидуален проект за кухня
Кухнят по проект Натура 4.
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Ако търсите начин да направите бъдещата си кухня необикновена и единствена по рода си и да изразите специално отношение към тази толкова важна част от дома, това несъмнено е изборът на персонализиран подход за нейното обзавеждане. Кухнята по индивидуален проект “пулсира“ на съвсем различни честоти от стандартните решения, изразявайки своя собствена трактовка за функционалност и дизайн. Нерядко, изработката на кухня по поръчка е единствена алтернатива, при конкретните размери или специфична архитектура на помещението.

Изграждането на кухня по проект е процес, който е изцяло съобразен с вкусовите предпочитания на клиента и собствените му разбирания за стил и комфорт. Този процес обхваща няколко етапа, където Вашето дейно участие играе ключова роля.

Кухня по проект Спейс  Източник: www.videnov.bg

От къде да започнете?
Първата стъпка е да изберете конкретен стил за кухнята. Ако ще реновирате вече съществуваща кухня, линията на дизайна може да следва концепцията на останалите помещения от дома, ако пък Ви предстои да обзавеждате изцяло новия си дом, тогава може да развихрите фантазията си и да реализирате нещо наистина приказно и уникално.

Интернет пространството прелива от най-различни идеи и креативни решения по отношение на стил и дизайн. Систематизирайте няколко варианта и се опитайте да визуализирате Вашата нова кухня – представете си даже материалите, цветовете, формите и ги скицирайте в чертеж. Формирането на детайлна представа и конкретна стилова ориентация прави реализацията на проекта възможно най-близка с желаната идея.


Кухня по проект Dolce casa 2      Източник: www.videnov.bg

Съобразете се с правилото за работния триъгълник
Този термин се използва за маркиране на разстоянията между най-използваните уреди в кухнята – печката, мивката и хладилника, между които свободното придвижване трябва да е възможно най-улеснено. Планирането на този триъгълник в оптимални, според помещението очертания, до голяма степен определя функционалността на цялата кухня. Неговите размери обаче варират, в зависимост от това дали уредите са разположени само в едната страна от помещението или пък в две или три страни от него. Често пъти е трудно да си представите най-удобното разположение на тези уреди, без помощта на професионалист, затова е най-добре да оставите това в ръцете на проектанта.

Кухня по проект Прованс     Източник: www.videnov.bg

Индивидуална консултация
След като вече имате ясна представа за визията на кухнята, следващата стъпка е да се свържете с консултант от избрания магазин, с когото да се посъветвате по всички въпроси.

Предварително трябва да измерите кухнята, за да предоставите ориентировъчни размери за проекта. Опитайте се да дадете възможно най-подробна информация за желания брой шкафове, витрини, плотове, а също и за разположението на останалите елементи от обзавеждането в кухнята. Не забравяйте да изчистите въпросите около неизведени контакти или ВиК тръби, ако има такива. Обикновено времето за подобна консултация е не повече от 20-30 минути, като работата на консултанта е да се опита да Ви предостави възможно най-задоволителен вариант според планирания бюджет.

Кухня по проект Dolce casa 5 с вратички - гланц,      Източник: www.videnov.bg

Избор на материали и механизми
Материалите, от които се изработва кухнята определят не само нейната естетика и здравина, но също и нейната цена. Естествено най-скъпи и съответно най-трудоемки за изпълнение са кухните от масивна дървесина.

Бюджетен вариант са МДФ плоскостите с гланцова и матова повърхност, които се отличават със сравнително по-висока устойчивост на влага от категорията ПДЧ. На този етап ще трябва да се уточнят размерите на работните плотове, както и желаната цветова гама на фронтове, корпуси, фрезовки. Тук е моментът да изберете подходящи дръжки за шкафове, както и възможността за интегриране на иновативни механизми – плавно затваряне на чекмеджета и врати, безшумно плъзгане, системи за фиксиране в дадена позиция или въртене на 360 градуса, повдигащи амортисьори и др.

Кухня по проект Естетик     Източник: www.videnov.bg

Изготвяне на индивидуален проект
Създаването на детайлна планировка на кухнята се извършва от екип проектанти, които следва да съобразят възможностите за изпълнение с индивидуалните предпочитания на всеки клиент. При изготвянето на проекта се вземат предвид всички архитектурни дадености на помещението, като разположение на врати, прозорци, чупки, както и съществуващите ВиК изходи, изводи за ел.захранване, комин и т.н. Понякога изготвянето на проекта включва и 3D визуализация, която в повечето случаи се заплаща отделно. Завършеният индивидуален проект предоставя и ценова оферта за всички аспекти по планирането и изпълнението на кухнята.
 

Кухня по проект Аляска 4       Източник: www.videnov.bg

Изработка, доставка и монтаж
При одобрение на проекта и заплащане на авансова вноска се пристъпва към реална изработка на кухнята. Времето за това варира според избрания материал и сложността на изпълнение, като в най-добрия случай за това се изискват 20 дни, а за някои проекти до около месец и половина. Добре е през този период да се погрижите за завършване на стените и подовите настилки. Когато сте планирали уреди за вграждане, те трябва да са налични в момента на монтиране. Доставката на всички елементи от кухнята се извършва след предварителна уговорка за удобен ден и час, а самият монтаж се реализира в рамките на 1-3 дни.

Кухня по проект Стило 5  Източник: www.videnov.bg

Поръчковата кухня внася неповторимо усещане за стил и собствен почерк в обзавеждането. Това е своеобразен начин за създаване на уникален дизайн, съчетан с цялостната интериорна линия на жилището.  

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари