Как да си направим компостер?

Между 6 и 12 месеца трябват, за да се получи първия естествен тор за градината
15.07.2015
Светлана Жeлева
15694
градина, отпадъци, компост, компостер, биотор за градината
Компостер от дъски – издържа дълго, пасва на градината заради визията си
Източник: https://www.meingartenversand.de/

Компостът (от латински componere - събирам заедно), в някои случаи наричан биотор, е най-добрият естествен тор, който може човек да измисли. Но той действа само когато е правилно поставен. Компостирането е естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал. Чрез компостирането в собствената градина спокойно можете да забравите за досадните контейнери с биоотпадъци и така да спестите такси и разходи.


Екокръговратът, в който се включваме. www.dancingdeer.org


От готовия компостер в двора попадат ценни вещества, карат растения (цветя, зеленчуци, билки) да цъфтят по-добре и да връзват. При изгоден състав на суровините след 6- 9 месеца ще имате първата готова (узряла) почва. Компостирането  „поглъща” абсолютно всичко: тревата, която сме окосили от ливадата, остатъци от вече добита продукция, отпадъци от многогодишни растения, есенни паднали листа, изрезки от дървесината, сурови растителни и кухненски отпадъци, пише специализираният сайт www.awhas.dе. Препоръчително е обаче да не се слагат болни части от растителна продукция, както и претърпели термична обработка суровини, тъй като те привличат плъхове. Отпадъци от плодове, зеленчуци, салати, плодове, кафе, филтри от чай, черупки от яйца са много добре компостируеми. Дървесните отпадъци пък насърчават проветряването на компоста. 


Компостът е всичко друго, но не и купчина боклук от градински отпадъци. Жизненоважно за успеха е правилното полагане на купчината компост. Тя не трябва да е особено сбита, тъй като отпадъците изгниват, само когато получават кислород и могат да отдават въглероден диоксид. Ако не получават кислород, се развалят и всичко вони. Също и животинките от почвата имат нужда да дишат, само тогава те тогава могат да си хапнат от боклука и да го изходят като почва. Затова те трябва да имат безпрепятствен достъп до тяхното поле на действие. Ето защо мястото, където компостираме не трябва да е запечтано, напротив, трябва да се намира направо върху градинската почва. Това важи и за т.нар термокомпостери: те не трябва да имат затворен, изолиран под. Една смес от отпадъците обикновено  се получава от себе си, тъй като в течение на времето най-различни вещества се скупчват върху купчината за компост. 


Жизненоважно за успеха е правилното полагане на купчината компост.  www.somersetwaste.gov.uk


Смесете добре компоста
Подрязаната трева или листенцата, когато падат в големи количества трябва да се размесят с други вещества или с няколко лопати зрял компост или почва. Специални стартери за компоста не са необходими. Ако при един свободно поставен с произволни слоеве компост се получи широчина и височина от 120 см, дължината се напасва според падащото количество на отпадъците, посочва сайтът www.selbst.de. При компостовите силажи по принцип ни трябва обем пространство около 1 куб. метър . За  оптимално компостиране са необходими повече купчини или силажи. Най-добрият вариант е да разпологаме с 3 помещения: едно за пресни отпадъци, едно - в която отпадъците изгниват на спокойствие и едно - за зрелия (готовия) компост. 


Видове компостери: 
1. Компостер от стомана – издържа на гниене, стабилен е, предлага се готов модел от облицована стомана
2. Пластмасов компостер - има го в най-различни цветове с или без пробит под, можем да си го набавим от рециклирана пластмаса
3. Компостер от метални решетки – устойчив е на набезите на гризачи -полевки, продава се в различни размери 
4. Компостер от бодлива тел - лесно решение от поцинкован материал, този модел е подходящ за широколистен компост
5. Термокомпостер – подходящ за затворени системи за компостиране, предлага се от най-различни материали, много е траен, гарантира бързо компостиране, държи паразитите далеч.
6. Компостер от дъски – издържа дълго, пасва на градината заради дървената си визия, може да се разширява
7. Компостер от дърво или от бетон -
8. Компостер от върба - можем да си го оплетем от клонките на дървото или от друг естествен здрав материал. 

+3
Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари