Как да си направим Мавританска поляна

Характерно е романтичния пъстър килим от зелени треви и разнообразни цветни багри, наподобяващи персийски килим. Придават красив жизнен облик на градината и имат сравнително лесна поддръжка.
08.07.2021
Ваня Минева
3829
озеленяване, градина, тревни площи, мавританска поляна
Източник: Още за къщата. Фотограф: Ваня Минева

С настъпването на пролетта, ни се иска да обновим и освежим дворното място. Аранжирането на двора е въпрос на предпочитание. Някои се спират на симетрични цветни фигури, други предпочитат по-естествен и небрежен стил. Всички се радваме на зелените тревни килими. Те ни успокояват и зареждат с присъствието си във всеки парк или двор. За изграждането им освен подготовката на терена и обработката на почвата е необходимо да имаме ясна идея, какво искаме да постигнем.
 

Съществуват различни видове затревяване. Един различен поглед е мавританската поляна. Характерно за нея е романтичното настроение което създават небрежно разпръснатите шарени цветове на зелен фон. Усещането е за пренасяне на природата по-близо до нас.
 

Усещане за пренасяне на природата по-близо до нас. Източник: www.totex.net


Изграждането на мавритански поляни е започнало още през средните векове. Пренася се в Европа от маврите, които са владеели днешна Испания, откъдето идва и наименованието им. Характерно е романтичния пъстър килим от зелени треви и разнообразни цветни багри, наподобяващи персийски килим. Придават красив жизнен облик на градината и имат сравнително лесна поддръжка.


Характерно е прибавянето на цветни семена към тревната смеска. Има варианти при които добавяме едногодишни, двугодишни или многогодишни цветни видове. За предпочитане е смесването на тревните семена със семена на многогодишни полски или диви цветя. Най-често използваните видове са: Белис – Вellis l.; Церастиум – Cerastium t.; Флокс – phlox b.; Аубреция – aubrieta d.; Немезия – nemesia fl.; Невен – calendula; Лен – linum; Треска - matricaria и др. Пикантните билки също намират приложение.
 

Поляна с белис( паричка). Снимка: Ваня Минева
 


Стъпките които следваме при изграждането са следните:
1.Започваме с грубо подравняване на терена.
Не е желателно да има големи възвишения или падове, заради евентуални проблеми с равномерното напояване.
2. Почистваме от камъни и други едри отпадъци и коренища.
Ако почвата е бедна, насипваме богата, хумусна и добре разрохкана почва.
3.Следва валиране и финно подравняване, за целта структурата на почвата трябва да е като грахово зърно.
4. Засяване на семената. За избора на комбинация от семена, трябва да се съобразим с някои особености.
Желателно е да се комбинират повече от 5,6 до 10 вида цъфтящи растения с житни тревни видове, за да имаме ефекта на непрекъснат цъфтеж. Когато прецъфтят едните да цъфнат другите. Така ще имаме пространства с максимални багри.
5.Поливането в началото след засяване на семената е много важно.
Без необходимата влага те няма как да покълнат и да започнат развитие.
Две, три седмици след сеитбата съблюдаваме стриктно за влажността на почвата.
 За предпочитане е смесването на тревните семена със семена на многогодишни полски или диви цветя. Снимка: Ваня Минева

 

Най-подходящия сезон за изграждането на мавританска поляна с многогодишни видове е през есента. Може и в ранна пролет преди появата на мравките, но есента е за предпочитане. Ако есента е дъждовна поливаме по-рядко. В ранна пролет, когато очите ни са жадни за багри и природата се събужда за нов живот, ще видим резултата от труда който сме положили. Семенцата поникват и покриват земята с багри. За поддържането на добрия вид е необходимо да чистим редовно плевелите и загнилите растения. В по-късен етап подхранваме и разрохкваме почвата. На четвъртата, петата година може да се наложи разделяне, пресаждане, подсяване, разреждане на видовете. Със затоплянето през пролетта, поливането се увеличава.

 

Постепенно започваме да косим. В зависимост от височината на тревните и цветни видове които сме избрали, съобразяваме височината на коситбата. По-подходящи са нискостеблените видове.

 

За постигане на максимален ефект е важна умелата комбинация на тревните и цветни видове. Можем да разчитаме на готовите смески приготвени от специалисти. Ще ги намерим в градинските центрове и спецализираните магазини.


Готова смеска за мавританска поляна. Източник: www.agrogradina.bg

Автор: Ваня Минева
Закони Нормативна база Коментари