Кът за йога у дома

Ако за нищо на света не искате да пропускате любимата си йога, може да създадете подходяща атмосфера за медитация и релакс и в собствения си дом.
04.03.2019
Екатерина Бонева
2069
интериор, йога, кът за йога, спа и фитнес
Йога на терасата
Източник: www.baobag.com.au

Изпълнението на странни пози в съчетание с интересни дихатели и медитативни упражнения не изчерпва философията на индийското учение. Фундаментално за него е постигането на дълбоко (себе)усещане за пълноценност и вътрешен мир. А благоприятната атмосфера спомага в голяма степен за осъществяването на тази задача. Нека изложим основните стъпки при обособяване на кът за йога у дома:

Подходящото пространство

Намирането на спокойно пространство за тази цел е първата ви задача. Ако предпочитате да сте на открито, би могло да обособите такава зона в двора или градината. Изберете уединено място, което Ви кара да се чувствате приятно, далеч от глъчката на семейните разговори и вълнения. Чистият въздух, заобикалящата зеленина и нежната песен на птиците ще Ви подействат наистина благотворно при изпълнението на отпускащи упражнения и асани. Ако нямате възможност да си  създадете собствен йога център на открито, използвайте вътрешното пространство на дома, като изберете добре проветрено помещение с нормална температура. Неизползван гараж, таванско помещение или закрита тераса са идеални примери за това. В случай, че стаята не е много добре отоплена, през студените месеци използвайте възможно по-безшумен електрически уред за постигане на приятна вътрешна температура. Помещението трябва да е чисто и да не допуска проникването на неприятни миризми. Добре известно е, че ароматите насочват съзнанието ни към определени мисли и заличават негативните емоции.  Дифузер със смес от етерични масла и автоматично превключване на ароматите ще създаде благоприятна настройка за медитативни упражнения и отпускане. По подобен начин ни въздействат и тоновете. Изберете музика, която има последователен ритъм и е в синхрон с движенията ви. Настроението на песните трябва да подобрява духовната нагласа.


Необходими аксесоари.    Източник: www.sportlife.es

Аксесоари и екипировка
За да си осигурите удобство и дзен атмосфера са ви нужни подходящи постелки, изработени от естествени влакна, от специална тъкан за постелки или килимчета тип рогозки. За добър баланс се уверете, че постелката има добро сцепление с подовата настилка и не се пързаля. Подовете от естествено дърво са много подходящи, тъй като засилват усещането за връзка с природата. Подгответе екип, в който ще се чувствате удобно, без движениата ви да се ограничават от вида на тъканта и големината на дрехите. През лятото носете колкото се може по-малко дрехи. За студените дни изберете дълъг памучен панталон и широка блуза отново от естествени тъкани. Изключете от тоалета си всички аксесоари, които биха могли да ви пречат или разсейват, като бижута, часовници и др. Гримът също не е препоръчителен. За по-добър баланс изпълнявайте упражненията боси или с чорапи, които не се хлъзгат. Дори и когато практикувате йога в дома си и винаги може да отскочите до другата стая за да си вземете определен атрибут, по-добре би било да държите нужните за упражненията предмети в зоната за йога. В противен случай е възможно да нарушите концентрацията си. Сложете постелката, топките, кубовете и останалите елементи в кошница или ги разположете в ъглите на стаята.


Вие решавате дали стаята да бъде светла или полутъмна.    Източник: www.firepits.info

Светла или полутъмна стая – вие решавате!
Светлината трябва да допринася в максимална степен за вашето йога пространство. Този фактор в никакъв случай не бива да се подценява, тъй като оказва дълбоко въздействие върху нагласите и настроението на хората. Някои се чувстват много по-спокойни и концентрирани в почти тъмна стая, докато други предпочитат добре осветени помещения. Заложете на меко и успокояващо осветление, ако практикувате йога вечер. Никак не е удачно да използвате осветителни тела с много силна натрапчива светлина. Контролирайте потока и градацията на светлината, така че да съответстват на настроението ви. Интегрирането на леки памучни завеси в декора ще спомогне за блокиране на проникващата през прозореца слънчева светлина. Помислете и за използването на ароматни свещи, за да отворите тъмните зони от помещението и да придадете фин аромат на въздуха.

Придайте доза индивидуалност
Декорацията на вашата зона за релакс е още една отправна точка към постигането на хармония и вдъхновение по време на йога сесиите. Това зависи изцяло от индивидуалните предпочитания и стимули за медитация. Декорирайте помещението с предмети и символи, които ви вдъхват спокойствие и са важни за вас – елементи от природата, любими книги, тематични статуетки, произведения на изкуството, мистични елементи от Изтока, снимки и спомени за романтични дестинации, които сте посетили. Всичко това ще Ви пренесе мигновено в света на спокойствието и ще създаде предразполагаща атмосфера за заличаване на стреса. Когато правите това е важно да не натоварвате пространството с прекалено много предмети, които по-скоро ще Ви разсейват. Ограничете се до най-много три от акцентите.


Придайте индивидуалност на стаята за йога.    Източник: www.theatticyoga.com

Йога сесията – полезна и безопасна
Най-подходящото време за йога е следобед, когато сте се раздвижили достатъчно, но все пак времето за уединение и релаксация е индивидуален фактрор. Необходимо е през този интервал да нямате никакви други занимания – йога упражненията не бива да се правят между другото, а целенасочено. Не случайно тази практика се изпълнява под доброто ръководство на опитен гуру, така че не се впускайте в експерименти, които не сте парктикували. Понякога дори и съвсем просто на пръв поглед движение може да се окаже предизвикателство за възможностите на тялото ви. За препоръчване е паралелно с домашните сесии да практикувате и студийни такива. Това ще ви помогне да усвоите правилната техника за различните движения и ще предотврати опасността от неприятни или опасни за здравето травми.
В крайна сметка практикуването на йога в домашни условия може да се окаже не само полезно, но и много по-приятно от атмосферата в зала. Избрахте ли вече къде ще обособите Вашия собствен йога център?

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари