Как да торим биодинамично?

Билки и цветя, плодове и зеленчуци - всичко става автентично, като в доброто старо време - с вкус, мирис и здрав вид
15.09.2015
Светлана Желева
1075
градина, двор, торене на градина, био торове, Посевен календар
Една различна градина
Източник: www.demeter-usa.org

Татяна Благоева е един от пионерите на биодинамичното земеделие у нас, основател на първото консултантско бюро за въвеждане на този космологичен начин за отглеждане на плодове, зеленчуци и посеви, билки и цветя, познат в Европа над 90 г, на българска земя. Нейни приятели и учители са Матиас Гепен, Мария Тун, Матиас Тун, Кристиан фон Вистингхаузен....


„Като малко, малко дете имах всички градински инструменти с размер за възрастта ми и докато възрастните работеха в градината или бахчата, аз правех каквото правят те, но на игра. (Сега вече съм сигурна, че това е от решаващо значение, за да остане опитността жива в бъдещия възрастен). Или леля събираше билки- аз също. Бабите разсаждаха цветя – и аз. Дядо косеше, събираше сено или се грижеше за розите и овошките – и аз... И доста си говорехме...35 години по-късно не беше никак трудно да се завърна в това напълно живо и съкровено усещане, смесено по неописуемо вълнуващ начин с море от ново познание чрез 3-дневен биодинамичен семинар с Матиас Гепен“, разказва още Татяна Благоева. 


В биодинамичната градина човекът, почвата (земята), растенията и животните (червеи, насекоми, птици и т.н) са общност. Когато взаимносвързаните и взаимозависими части на тази общност са обгрижени според естествените им потребности, те живеят в равновесие и режим на саморегулация. Това, което различава този подход от другите природосъобразни, е централната позиция на човека, който е единствената част от системата с активна свободна воля и избор. Той има властта да откъсне другите части на системата от естествения кръговрат на природата или да ги поддържа, обгрижва и лекува. Моят личен опит и наблюдения показват еднозначно, че 
най-лесно се работи с малка градина, в която има максимално многообразие. 
А трудно – със саксии в дома, към които се добавят нови отвън. Най-голямото предизвикателство за живата система на една градина е обкръжение от крайно интензивно химически третирани градини. 


Ние торим с биодинамичен компост: оптималният такъв се състои от 50% до 80 % говежди тор, добавка на кози, овчи или конски тор, пръст и трева (без семена). Този компост се стифира, добавят му се билкови компостни препарати, които активират отделни минерални процеси в почвата, покриваме го със слама и го оставяме да зрее в рамките на един годишен цикъл от есен до есен. След 1 г. разполагаме не просто с богата почва, хумус или тор: разполагаме с високо интелигентна, жива, лечебна субстанция, която активира почвата, с която се смесва. Процесите на минерализация и изграждане в тази почва са интензивни и естествени, а растенията се свързват с нея не по-малко интелигентно и си взимат колкото им трябва от която и да е нейна съставна част. 


Надявам се, че много скоро и у нас дворните и домашни градини ще могат да си набавят такъв компост, както е възможно да се купи компостът от калифорнийски червеи, обяснява още експертката.  


Биодинамичният компост в начален етап - от развитието на  двора към градина. Изглежда като покрит с найлон, но всъщност е рядка мрежа, затисната с камъни, поради силния вятър около мястото. Други много популярни компости са тези от листа, от окосената трева от двора (която мнозина изхвърлят), компост от конски тор за розите, както и такъв от коприва. Компостът за ягоди, напр. се прави от борови иглички. Избираме специалните компости според потребностите на растенията: Ph, планетарна свързаност и т.н


Както вече казахме, тръгваме от оптималното към възможното. 
Торенето с листни торове е чудесно за периода на вегетация или след обилен цъфтеж. 


Основната рецепта за такъв тор от детелина, люцерна, троскот е:
1 кг растителна маса се залива с 10 л вода. След няколко седмици тревата е каша и това е моментът, в който я прецеждаме. Оставяме течността да довърши своята ферментация за още една седмица. След това пръскаме с нея растенията в разреждане с вода 1:10. Вторичната ферментация и разреждането 1:10 са от основна важност. 


Главното растение в грижите за здравето и плодородието на градината е копривата, течен тор за подхранване, чай за растителна защита. Когато живееш в града всички тези неща не са лесни за организиране и изпълнение.


Нашите многобройни местения при различни житейски условия ми показаха, че да действаш съобразно условията, опитвайки се да се придържаш към принципите на най-доброто, винаги работи. А когато нищо от това външно изпълнение не е възможно, използваш връзката на собствените си жизнени сили с тези на растенията. Последният метод е ефективен, но крие опасности: ако си свързан само със саксии в дома, е доста безобидно и удовлетворяващо. Но ако става дума за градина, оранжерия или двор със силно нарушено естествено равновесие, в които отдаваш жизнените си сили почти без обмен, резултатът може да бъде изтощение и дори депресия, смята Татяна Благоева. В такъв случай биодинамичните препарати за пръскане – торов и кварцов, са огромна помощ, защото буквално внасят  живот както в растенията и обкръжението им, така и в нас. Когато нямаме тези препарати, наши добри помощници са билковите чайове от основните билки: лайка, бял равнец, глухарче, коприва, полски хвощ, дъбови кори (без лико) и цвят от валериана. Използваме само 3 грама дрога за 1 литър чай, варим 10 минути и оставяме да изстине. Пръскаме растенията и поливаме почвата около тях. 


Част от саморегулацията на едно градинско пространство е взаимодействието между елементите. Прекрасен пример за това е бъзът. Говоря за дървото, чиито цветове събираме за чай: бъзът спасява своите другари от листните въшки през пролетта. Има ли бъз в ъгъла на двора – те са там и другите растения не ги интересуват. Хубавото е, че той може да ги понесе – след няколко седмици е красив и уханен, повече отвсякога. Ако дървото е отслабено по някаква причина, помогнете му с пръскане и поливане с чай от коприва. Другата му незаменима функция е фактът, че мишките ненавиждат аромата на листата и цветовете на бъза. Те напускат двора, а ако ги има в къщата – бъзовите клонки ги прогонват.  


Ако в двора си имате къртица, от гледна точка на устойчивото градинарството тя е най-добър приятел: създава прекрасна почва за саксиите, както знаем. Другата й чудесна функция е, че чрез къртичините ни показва къде градината ни се нуждае от прекопаване и разрохкване. Където копаем ние, тя напуска. Ако копае под растения и цветя, това означава, че там има уплътняване на почвата. Разбирам досадата на тези, които се трудят за чудесна тревна покривка, а къртицата я „ нарушава“. Но всъщност, тя прави за тревната ви площ нещо, което в действителност никой друг не може да направи: помага на парцела  да запази живота в утробата си. 


Освен това къртицата дава чудесна почва за цветята в кашпите, която смесена с малко компост или калифирнийски тор, или пък с хумус от гората,  е просто незаменима. А  къртичините винаги можете да заравните и да посеете нова трева. Прогонването на къртицата с газ, ултразвук, пушек убиването й с причакване, си е човешка реакция, но  не е много ефективна. 


По въпроса колко време отнема съвземането на градината (двора) по естествен път, не мисля, че има общовалиден отговор, доколкото това зависи от енергията, времето и донякъде от финансовите възможности на човека. Но ако приемем, че всички тези фактори са налице, то 5 години би трябвало да са достатъчни, за да се преобрази парче пустиня в обетована земя, посочва още Благоева. 


Благодатната последователност от стъпки е: 


 • Реалистична оценка на състава и състоянието на почвата.
 • Реалистична оценка на собствените сили и възможности.
 • Изясняване на образа на градината, която е израз на нас самите.
 • Действие. Ако не е възможно или не е вашия метод да ползвате компост, зелено торене, почвени пръскания с активиращ биодинамичен препарат, то тогава помислете за затревяването му с ливадна смес, в която бялата детелина е не по-малко от 50 %. 
 • Ако дворът е затревен, най-добре е да не се поддавате на импулса да го изорете и да потънете в безкрайни култивации. 
 • Редовно косене в първата година ще ви даде възможност да се спасите от нежелани едногодишни треви. 
 • В първата есен просто засейте тревна смес с повече детелина сред             естественото покритие на земята и добавете колкото може повече семена от полинатори в част от двора, където няма да косите толкова често. 
 • Много по-лесно, евтино и животоутвърждаващо е да впишете цветята, зеленчуците и овошките в така култивирано пространство. 
 • Ако тези неща са важни за вас, такъв двори ще е и неотразимо красив в за вас. 
 • Когато изгребвате двора си, а после внасяте големи количества пръст отвън, обикновено тя е от дълбоко и не е жива. 
 • Трябва време (2-3 години), за да се възстанови мястото и да оживее. Може да е доста скъпо начинание. 
 • Предимството на натуралните методи за отглеждане на цветя са главно в обмена на жизнени сили между градинаря и цветята. 


Когато едно растение се отглежда с помощта на химически препарати, то е изолирано от процесите на обкръжаващия свят (от космични до подземни). То е нещо като робот - прави каквото се очаква от него, но това е имитация, не е живо. Когато живее в естествена среда с естествени отношения, растението не само е живо същество и в обмен с нас, то е обиталище и другар на онези неописуеми форми на живот, наречени същества на елементите: ундини (водните), гноми (земните), феи (въздушните), саламандри (огнените). Едно цвете, както и един човек е микрокосмос, мъничък модел на вселената – дали жив или мумифициран, зависи наистина от нас. 


Въпрос на време е у нас да има достъпни за всички екстракти, 
извлеци, комплекти с билки, препарати, на разположение  на хората, които усещат това със сърцето си, но нямат възможност да си ги събират и приготвят. Или пък още не са започнали, допълва още експертката.


Ползването на посевен календар е от голяма помощ за всеки градинар, било то навън или вкъщи. Тъй като настолния справочник „Посевните календари“ на Мария Тун (издават се всяка година) ни дават ориентир за самия жизнен ритъм на растенията, дори и в най-неблагоприятна ситуация виждаме сравнително добри резултати. Не си спомням да не сме оцелели и то с добър резултат при зеленчуците и цветята. При овошките, но имайки предвид, че в тях земният елемент е изнесен в ствола, понякога е по-трудно, ако системата е извън баланс. Особено, когато стопанинът е изтощен или има здравословен проблем, градината може да стане огледало на това. За да избегнем този стрес, тъй като е достатъчно стресиращо да си болен и/или изтощен, най-добре помага ползването на посевен календар, минимум дейност, но ефективна и нагласа на благодарност и удивление към живота. Помощ от приятел също дава добър резултат .


Градината, дворът, саксиите ни, са една част от нас изнесена навън и в същото време, сами за себе си. Всеки, който обича да наблюдава и усеща природата, е виждал ефекта на саморегулирала се система, без участието на човека. Тайната на всичко е в това, че там където се нанесе за по-дълго време съвременният човек с неговите високоразвити технологични средства и до голяма степен химически обусловен живот, това равновесие трябва да бъде съзнателно поддържано от него. Но не и непрекъснато. Оставете на градината си свободно време – нека дори има дни, в които не я обикаляте. Дни, в които тя е сама за себе си, без вас. Ще се учудите на положителните усещания, които това ще ви даде, съветва още Татяна Благоева.


Що се отнася до саксийните цветя, те са тези измежду растенията, на които сме най-големи длъжници. От тях се очаква да радват сетивата ни, да топлят душата ни, докато самите те са изгнаници, далеч от своето естествено обкръжение. Много хора, които гледат саксийни цветя, успяват да установят близка връзка с тях. Тя се базира на обмена на радост, благодарност, възхищение и наслада. Не на последно място- на грижи с обич и разбиране. Растенията реагират на честотата на трептене (на вибрациите) около себе си. Бихме казали, че при саксийните растения в дома тези реакции са по-видими отнавсякъде. Освен с дисбаланса в нашето трептене, те трябва да се справят с силно претоварените полета на компютрите и другите наши технологични чудеса. Много от домашните растения биват форсирани да растат и цъфтят, особено ако ги купуваме. С разбиране и обич можем да им върнем естествения живот- добра почва, подходящи за природата им условия. Те се отблагодаряват с това безмълвно вълшебство на усмивката, която изгрява в очите ни, когато ги гледаме. Те също са много благодарни, когато им дадем възможност да се свързват със енергиите на света чрез посевния календар, разпалено обяснява експертката. 


Много интересен е въпросът за т.нар. „пети сезон“. Всъщност, „пети сезон“ е всеки преход между основните сезони. В наши дни е доста трудно да се борави с него, освен ако не си в природния кръговрат. Което е достъпно за всеки, сетивата на всеки могат да го индикират, както и душения ни живот го може, просто е по-трудно с новите климатични условия. Ето това, мисля, е най-важното условие, да си добър градинар: желанието да развиваш усещането си за потребностите на живота, от който си част.


Защото не е ли животът ни градина? Не  сме ли ние стопаните, гостите и вандалите в нея. Понякога едновременно? Пожелавам на всички благодатни мигове в градината! Вътрешна и външна!, заключва експертката Татяна Благоева.

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари