Как да сложим ред в кухнята?

Чаши за кафе, чаши за пиене и малките лъжички са 5-кратно по-използвани от останалите прибори
15.04.2015
Светлана Жeлева
1477
кухня, подреждане кухня, чинии и чаши, шкафове в кухня, кухненски прибори
Как да сложим ред в кухнята?
Източник: www.adreamhousefortrish.blogspot.com

Ако се огледате критично, ще откриeте, че на кухнята й липсва всякаква ефикасност: липсващи предмети, вещи, които не са на мястото си, което ви отнема много време и жизнерадост. С добрата подредба ще научите колко място имате в действителност в тази стая, пояснява сайтa www.simplify.de.


Изхвърляйте редовно боклука, отстранявайте излишното и всичко, което от една година не сте използвали, храна с изтекъл срок на годност, чаши без малка чинийка, кани без похлупаче, или пък обратното.
Кухненски уреди, които се използват веднъж на 2 месеца или още по-рядко ги преместете в мазето,като напр. гофретник, барбекюто и др. Също така посудата, които се използва само за празнични поводи.


Магическият триъгълник
Печката, хладилникът и мивката образуват т.нар. работен триъгълник на кухнята. Между тези три точки не трябва да има пречки. Работният плот се нарича така, за да можете да работите там, а не да „паркирате” трайно различни предмети. Ползвайте кукички, за да залепите колкото се може повече вещи на стената. Напр. четката за мивката –над мивката, готварската ръкавица- над печката и т.н.


Направете си т. нар. "Премиум зона
Висящите шкафове- директно над  съдомиялната. Точно над нея  са всички чаши, големи и малки чинии, халби, супници и друга  посуда, която използвате често. Ако имате стъклени шкафове в тях съхранявайте празничния сервиз на баба си. Що се отнася до отделните чекмеджета на шкафове, то там важи следното правило: долу са най-често употребяемите, горе - по-малко  използваните. В малкото шкафче под съдомиялната сложете почистващия препарат,  сол за премахване на котления камък и др. Изберете такова чекмедже за приборите, че човекът, който подрежда масата да не се пречка с този, който готви. В непосредствена близост до печката се поставят готварските лъжици,  до хладилника и над съдомиялната трябва да има плоскост, която винаги да е свободна, над която да слагате предмети, храни и вещи.


Лавина от пластмаса
Всякакви тарелки, консерви и др. имат тенденцията да се множат лавинообразно. Старайте се тази грамада да не се увеличава, ако не ставате повече хора в домакинството. Групирайте нещата в смислени групи и ги слагайте в обща кутийка като напр. салам, сирене, краставици  за вечеря - в хладилника, бакпулвер и ванилия – върху етажерката с подправките, мармалад, мед и шоколад - за закуска. Заделете си специална кутия за чайове и чаени филтри, ако са пакетирани. Отделете специално приборите за печене. Сравнено с останалите прибори за готвене, те се употребяват по-рядко.  Постарайте се точилката, кухненските форми и формички да не блокират най-добрите места в шкафовете.


Ето как да спестите място
Ако имате малка кухня, ето няколко трика:
1.    Закачайте по стените, колкото се може повече. Може  да сложите кукички за чашите на междинните плоскости в шкафовете. Същото можете да направите и с плодовете, които да висят на специални мрежички.
2.    На вътрешната страна на шкафовете може да монтирате няколко  закачалки.
3.    Ако имате чаши в различни цветове, избирайте за всеки член на семейството определен цвят. Тогава всеки може да използва своята чаша през деня няколко пъти, вместо всеки път да се взема нова и да задръствате мивката или съдомиялната.
4.    Ето кои прибори са петкратно по-използвани от останалите: чаши за кафе, чаши за пиене и малките лъжички. Затова имайте под ръка двойно повече бройки от тях спрямо останалите прибори. Тогава няма да ви се налага постоянно да миете лъжички и чаши.

+6
Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари