Как да махнем петната от мебелите и дамаската?

Съвети от специалисти и споделено от поколенията.
14.12.2014
Светлана Желева
995
мебели, петна по мебелите, поддръжка мебели, мебели от кожа, дамаска
Ако не сте сигурни как да почистите кожената вещ, обърнете се към професионална фирма.
Източник: http://cuiresthetica.com

Преди да започнем да почистваме е добре да се запитаме „Какво представлява дамаската?”. Дамаската не е самостоятелен влакнест материал като коприната или вълната,  а е особена технология на тъкане. Тя може да е произведена от коприна, лен или памук. От вложения материал  зависи и начина й на поддръжка, уточняват специалисти от Бавария.


Съвети:
Ако мебелите ви са от гладка кожа (всички видове напа, анилинова кожа, полуанилинова, пигментирана  кожа)  при замърсяване с течности незабавно попийте течността с добре резорбираща кърпа или хартия от повърхността на кожата. Не е добре да се търка в кожа, както и кожа да се търка в кожа. Остатъчни петна се махат първо със специален препарат за кожа, а след това с препарат за поддържка и се импрегнира. 


Ако петната са от ястия и мазнина незабавно попийте течността с добре резорбираща кърпа или хартия от повърхността на кожата. Не търкайте. На мазното не слагайте препарат. Те често попиват в кожата и по този начин, особено по-малките стават невидими. Другите остатъчни петна се махат първо със специален препарат за кожа, а след това с препарат за поддържка и се импрегнира. 


По-стари, анилинови кожи и леко избелeли могат да възвърнат цвета си със специален продукт, който се предлага на пазара. При по-старите кожи можете да използвате за поддържка и предпазване от UV-лъчи, специлиален анилинов протектор.


Ако влакната са от памук, лен, вълна и коприна, не слагайте сух шампоан. При някои вискозни влакна –напр. вискоза, полиакрил, модакрил, полиамид и полиестер първо навлажнете гъбичка с вода, добавете сух шампоан, направете пяна и тогава разтъркайте влакната добре. 


Не оставяйте по кожените мебели предмети. Имайте предвид, че някои са по-уязвими от други.


Използването на протектор за кожа до голяма степен ще подобри издръжливостта на петна и замърсявания.


Нека да видим какво казват и рецептите на баба как да чистим мебелите :


  • Залепнали дъвки по мебелите, вкл. и по чекмеджетата се отстраняват бързо с оцет.
  • Ако восък е разлят върху дървена повърхност,  се разтапя с топлата струя на сешоара. После мекият восък на свещите се попива с хартиени кърпички и мястото се забърсва пак с оцет и вода.
  • Мебелите от дъб възвръщат цвета си, ако се забършат със смес от  масло от билката шафранка и 1 литър бира. Мазни петна от дъбови мебели се премахват, ако се забършат с топла бира, след това се полират с ленен парцал.
  • Петна от изгоряло върху камбанките на лампиони се премахват напълно чрез здраво търкане с навлажнена готварска сол. Петната от мухи по лампиона  се изчистват като внимателно се избършат с парцел, потопен в умерено топла оцетна вода.
  • Освежете цветната кожа с парцал, навлажнен с прясно мляко. След това се полира с вълнен парцал.
  • Петната по кожата се отстраняват с парцал, разреден с оцетна вода.
  • За да не попива праха в дамаската на мебелите можете да направите следното: направете смес от 1 л. вода, 1 ч.л. оцет и 1 ч.л. глицерин. Забършете.
  • И още: Избягвайте да излагате мебелите на пряка слънчева светлина. Не използвайте агресивни почистващи материали. Избърсвайте веднага разлятите върху тях течности. Ако не сте сигурни как да почистите кожените мебели, обърнете се към професионална фирма.

 


 

Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари