Как да засадим елха?

Дървото трябва да е на кратко гости в жилището - между 10-14 дни, иначе усилието няма да си струва.
11.01.2016
Светлана ЖЕЛЕВА
8086
градина, дърво, ландшафт, растение, елха
По-малките елхи ( елхи до 1.50 см) имат по-голям шанс да преживеят празниците вкъщи, а след това да хванат корен навън
Източник: www.selbst.de

Радвате сте, че имате елха и после ще можете да я засадите. Но поставянето й вътре, в стаята за нея означана стрес. Заради относително топлите температури в дома дървото усеща пролетни пориви и започва да покарва. Затова то трябва да изкара едно кратко „гости” в жилището, т.е между 10-14 дни.

Затова трябва да поставите елхата на едно защитено, но светло място на балкона или терасата, където най-добре се предпазва като се обвие с картон със слама и паднали листа от студа, съветва специализираният сайт http://www.selbst.de/. На който  не му се рискува в студеното време, е добре да остави дървото до март на терасата и чак тогава да го засади обратно. Така „пенсионираната” елха ще освежи градината, двора или парка през пролетта.

Преди да я засадите обаче, трябва да имате концепция къде да я засадите правилно. Това може да е в градината или двора, така че преценете кой е най-удачния парцел, защото то няма да стои все мъничко, а един ден ще стане голямо дърво. Ако нямате собствено парче земя ще трябва да се позаинтересувате къде точно можете да залесите – в близко лесничейство, в частна гора или обществен парк. Така в бъдеще ще имате хубава цел за разходка да видите как вашето дърво се развива.

Обратното  засаждане функционира както при всички други дървета. Практиката показва, че по-малките елхи (елхи до 1.50 см)  имат по-голям шанс да преживеят празниците вкъщи, а след това да хванат корени навън.

Стъпките, които трябва да следвате:

1. Намокрете
хубаво почвата, както и почвата в саксията.
2. Изкопайте една дупка, която по обиколка и дълбочина трябва да е 2 пъти по-голяма от самото гърне, в която е елхата( кореновата бала).
3. Разрохкайте пръстта с една лопатка, след което отделете внимателно дървото от саксията и с остър нож на няколко места около  около 1 см дълбочина кореновата бала се набраздява.
4. След това поставете самото растение толкова дълбоко, че повърхността на балата да е на едно равнище с повърхността на земята.
5. Дъното на дупката я запълнете с компост ( според други експерти компост и торф ) и  поставете дървото изправено като запълвате с пръст.
6. Тъпчете здраво, за да се получи спойка. Оформете пръста под формата на малък бент, за да се получи кладенче за поливане.
7. Полейте новозалесеното дърво много хубаво и покрийте почвата с малко дървени стърготини ( мулчиране). Слагате вода, докато започне да остава на повърхността.

Кои видове елхи са предпочитани за засаждане?

Червеният смърт, бор , дуглазката елха (Pseudotsuga) са едни  от най-предпочитаните видове за обратно засаждане. Кавказката елха, позната още и като нордманска (Abies nordmanniana)  е също търсена, защото по време на престоя вкъщи по-малко ще покара и по-малко елички ще паднат. Нейният недостатък е, че по-трудно се приспособява и по-малко шансове за оцеляване има.

Грешки, които се правят: 

1.След покупката  на елха обърнете внимание дали дървото расте в саксията, т.е фините коренчета на елхата да преминават през балата.
2. За съжаление, много дървета се засаждат в саксия малко преди продажбата. Поради тези действия на производителите такива екзепляри издържат не повече от отсечените. Затова, ако имате възможност, вземете го направо от близкото лесничейство. Тук ще намерите и по-голям избор.
3. В стаята дървото трябва да е стояло на светло и на всеки 2 дни да сте го поливали с малка кана вода.
4. В идеалния случай поставете дървото на Бъдни вечер вътре в дома  и го задръжте до Нова година като не е директно до камината или топлия радиатор.
5. Докато е в къщи поливайте го обилно, тъй като в отопленото жилище  водата се изпарява по-лесно.

Работещ модел


Тези, които са традиционалисти и искат просто елха в дома  си в Австрия например са улеснени докрай. Всяка година в алпийската столица се изхвърлят около 130-140  хил. дръвчета(това прави над 600 тона дървесина). След празниците местната служба по чистота, позната под името Магистрат 48 определя местата на  близо 500 пункта за събиране на станалите вече излишни коледни дръвчета. Обикновено в средата на януари акцията приключва и натоварените елхи се запътват към завода за биомаса, където се превръщат в „зелена” енергия.  Този ток (1 700-1800 MWh) стига за отоплението на близо 2000 семейства и тока на над 900 домакинства в продължение на 30 дни.


 

+3
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА
Закони Нормативна база Коментари