Как да спасите дома си от наводнение

През пролетта топящите се снегове заедно с дъждовете, са предпоставка за отприщване на голяма водна маса, която заплашва дворовете.
14.03.2014
инж. Полина Петкова
3590
дренажни системи, отводняване, водосточни тръби
Двор с неподходящо оформление.
Източник: http://gardening4life.blogspot.com

През пролетта топящите се снегове заедно с дъждовете, са предпоставка за отприщване на голяма водна маса, която заплашва дворовете.
Освен гореспоменатите проблеми, обикновено външните пространства на къщите не са изградени и оформени адекватно, което спомага за превръщането на градините в локва. Мочурливият терен обрича растенията, като разрушава корените им и липсата на кислород ги задушава.


След като причини достатъчно хаос на двора, водата се оттича и често попада в мазето, пропивайки през пукнатини в основата на сградата. 


За щастие обаче правилното оформление може да реши повечето дренажни проблеми. За да се предотврати навлизането на вода във фундамента на сградата, улуците се явяват основен защитник. Водосточната тръба и дренажната система предпазват дома ви от навлизане на дъждовна вода и такава от снеготопене, но същевременно биха могли да създадат проблеми, като концентрират изтичащото се голямо количество водна маса в ъглите на къщата близо до основите. За да избегнете това монтирайте удължител на водосточната тръба, който да отвежда водата на около 3 метра от фундамента на сградата. 

Изграждане на френски дренаж, http://www.gardeningbynaturesdesign.com


Друга алтернатива за дъждовната вода, е тя да се извежда директно чрез дренажната система в подземен резервоар. В този случай оттичането се осъществява през солидна канализационна тръба към един перфориран контейнер, който събира водата и и позволява постепенно да проникне в почвата. В миналото за тази цел са се използвали 200 литрови петролни бидони, с допълнително направени дупки по тях. От самото начало те са обречени на провал, поради факта че бързо ръждясват и се разрушават. В днешно време се използват пластмасови резервоари, които без никакъв проблем се справят с малки отводнителни проблеми. 


Отлетите бетонни резервоари биха били решение за сравнително по-големи количества вода, но при монтирането им е необходимо специфично оборудване. В къщите, които не са снабдени с водосточни тръби често има проблеми с наводняване, причинени от плискащата вода по фундамента на сградата. При подобни случаи е добре по линията на покрива да се изгради система за събиране и оттичане на водната маса в земята. Това може да се направи като се изкопае V-образен изкоп, който да се покрие с полиетилен и върху него се постави перфорирана тръба, която влиза в резервоар или отходен канал. След това всичко се покрива отгоре отново с повече пластове полиетилен за да се избегне замърсяване и изкопът се напълва с камъни, като по този начин водата преминава от почвата и попада директно в резервоара. Би било добре същевременно с това, да се оформи правилно земята в близост до основите на сградата, както и да се отстранят всички растения и почвата да има лек наклон спрямо фундамента. Ако той е от поне 15 сантиметра в радиус 3 метра от стените на къщата, ще се предотврати проникването на водна маса в мазетата и наводняването на насажденията. 


Перфориран контейнер за вода, http://www.haramut.com


За справяне с наводняването на вдлъбнатите участъци в двора, е добре земята да се оформя с наклон от поне 2 см на всеки метър и половина. Ако това не помогне може да се направи външна дренажна система. Съществуват два вида такива системи – подземна и надземна. Втората има по-добро приложение при глинестите почви, докато първата обикновено е най-подходяща за почви с високо съдържание на пясък и тиня. Другите фактори, които са от основно значение при избора на най-ефективна дренажна система за един двор, е типа на ландшафта (естествените склонове и вдлъбнатини), както и количеството дъжд, което пада на един метър квадратна площ.


Принципно надземния дренаж, се проектира за да отстранява насъбралата се вода в горната част на почвата. Той се състои от канали, които водят към една или повече отводнителни шахти. Последните от своя страна се отичат в дълбок изкоп, направен в най-ниския ъгъл на двора. Изработването на отворени канали, е един от най-ефективните начини да се спре образуването на локви на повърхността на почвата, както и за изтеглянето на излишната вода от дворните места.


Системата за подземен дренаж се състои от няколко от т.нар. френски отточни системи, които чрез перфорирани тръби отвеждат водата от недобре отводнените участъци към дълбок изкоп, направен в най-ниският ъгъл на двора. Идеалните места за поставяне на тези тръби са в основата на полегати участъци, покрай подпорните стени, както и всички други места, където може да се събира вода. Френските отточни системи се изграждат с натрошен чакъл или баластра, твърд полиетиленов материал и перфорирана, гофрирана дренажна тръба. Изкопава се канал дълбок около метър, за оттичане на водата. Той трябва да е под наклон, за да може водната маса да се придвижва от дренажната тръба към желаното място. Така направеният улей се застила с полиетиленов материал за да не може обкръжаващата почва да се просмуче покрай чакъла, като по този начин той остава рехав и водата преминава през него по-лесно. След това се поставя 15 или 20 см перфорирана дренажна тръба на дъното на канала, затрупва се отгоре с около 10 см чакъл и се покрива със слой земя. Цялата система от дренажни тръби се свързва с една здрава канализационна тръба с диаметър около 15 цола, чрез която се достига до отточният изкоп. 

Почистените улуци са основен защитник, http://www.tlerockguttercleaning.com 


Независимо от това дали една къща е чисто нова или на 100 години, състоянието на дворното място почти винаги е резултат на това, в какво положение е оставен от строителите. Обикновено той се състои от вдлъбнатини и полегати части, получени случайно по цялата площ на двора. Наклоните на ландшафта са обикновено нож с две остриета. От една страна могат да създадат проблеми при отводняването или сами по себе си могат да бъдат решение. Добрата работа на всяка от тези дренажни системи зависи от земното притегляне, а не от изпомпването на водата. Ако в дворното място липсва наклонена област към ниска част, тогава ще е необходимо изграждане на отточна шахта с вграден резервоар.


Собственици и строители често избягват наемането на специалист в тази област, но при едни тежки и сложни проблеми със системите за оттичане, консултирането с такъв би било от огромна полза. 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари