Как да украсим двора на къщата за Kоледа

Искали ли сте някога да направите, така че домът ви да се откроява с брилянтно красиви светлини и украси?
14.12.2013
инж. Полина Петкова
1964
къща, осветление, коледа, коледно осветление, коледни светлини
Голямо коледно дърво.
Източник: http://zeointerior.com

Коледа е идеалното извинение, за да поемете риска, да украсите моравата си с един по един екстравагантен начин, който ще накара съседите ви да умрат от завист.
Има различни видове празнични декорации, които варират от малки евтини украси до големи и скъпо струващи такива. Доста често те са предназначени, за да се акцентира на някои елементи на двора, като дървета, стълбове, храсти, живи плетове или части от къщата. 


Въпреки разнообразието от стоки налични на пазара за един от най-важните празници в годината, създаването на коледно настроение в двора на дома, се свежда до няколко прости стъпки.  


Купете коледни светлини
Често използван похват за аранжиране на дворното пространство, е чрез подходящо осветяване. Коледните лампи са налични навсякъде на пазара още от ноември месец. Универсалните магазини, като цяло са подходящо място за избор на такъв вид украси. 


Ако искате да бъдете стратег, идете на пазар в деня след коледа или нова година. В тези дни магазините правят големи намаления на празничните лампи, защото сезона е приключил. Съхранявайте направените покупки до следващата година.


Интернет пространството се е превърнало в място за пазаруване на най-разнообразни стоки. Онлайн търговците често се конкурират за най-ниските цени, а понякога дори предлагат безплатна доставка. 


Проверете максималната мощност на захранващите изводи
Свържете ефектното осветление към външните контакти или осветителни тела, ако имате такива, като внимавате да не претоварите захранването. Помислете дали не е крайно време да монтирате външни контакти, ако нямате такива на разположение – това е сравнително лесно и евтино начинание. Ако наличните захранващи изводи са сравнително далече от мястото, където сте решили да разположите украсата, използвайте подходящ за целта удължител. Неудобството при използване на вътрешни контакти за външни консуматори, е необходимостта да се намери отвор за изкарване на кабела в двора.


Направете оценка на дворното пространство, къде точно да разположите коледното осветление
Ако разполагате с дърво, може да увиете светлините около ствола му и спираловидно нагоре около короната, или да ги спуснете от върха свободно върху клоните. За постигането на впечатляващ ефект, може да покриете покрива със светодиодно осветление, както и да увиете LED ленти около парапета. 


Добър вариант е и обкантването на вратите или ъглите на къщата с лампи. Осветяването на контурите, които обикновено са невидими заради тъмнината, е добър начин да направите къщата си да изглежда дори по-голяма.


Оградите също са подходящ избор, ако искате да постигнете впечатляващ резултат. Не забравяйте обаче, да се посъветвате със съседите. Не всеки би се радвал на наличието на блещукащи светлини през цялата нощ.


Изберете подходящи източници на светлина
Има огромно количество вариации на лампи на пазара, благодарение на популярността на празника и все по-нарастващия интерес към светлинните шоута.


Основните видове светлинни източници подходящи за украсата в двора са:


  • Мини лампите или тези разположени под формата на мрежа, са стандартни светлинни източници и са подходящи за полагане по стените на къщите и на двора;
  • Лампите тип висулки, са идеален вариант, ако искате да подчертаете покрива на къщата;
  • Мини дърветата са високи между 30 и 40 сантиметра, обвити в светлини с един или няколко цвята. Подредени в редица или под формата на триъгълник, те са много подходящи за аранжиране на двора.
  • Големите дървета също са много целесъобразен избор, за коледна декорация. Те се състоят от висок стълб, от върха на който са спуснати светлини към кръгла основа.  
  • Друго ефектно допълнение на аранжимента на коледната украса, са пластмасовите осветени фигури на елени, Дядо Коледа и т.н.
  • Лампите тип C9, са цветни с луковична форма. Подходящи са за поставяне върху къщата и на двора.


Поставете коледното осветление
Ако вашата цел е да имате най-доброто осветление в квартала, вземете предвид украсата, която вашите съседи са направили или имат намерение да реализират. Бъдете креативни и създайте празнична атмосфера, чрез съчетаването на различни светлинни източници. Ако разполагате с малко пространство оползотворете го цялото. Три различни светещи елемента, са достатъчни за една красива картина, ако са аранжирани по подходящия начин. Ако разполагате с голям двор разположете коледните светлини по цялата му дължина.


Ето някои основни принципа, които трябва да спазвате, за да получите красива празнична картина:


  • Разположете светещите пластмасови фигури по дължината на дворното пространство. Сдобийте се с цяла общност елфи, елени и Дядо Коледа. Позиционирайте ги, по такъв изразителен начин, че да изглежда сякаш си комуникират едни с други, или така все едно разказват история. 
  • Използвайте цветовете като професионалист. Аранжирайте светлините, така че цветовете им да се съчетават добре и да се получава добър контраст. Например ако имате три елемента, които искате да осветите, комбинирайте сини, зелени и червени светлини. Двор изпълнен с цветове изглежда по-добре от такъв огрян само в един цвят. 


Обмислете програмиране на светлините и цветомузиката.
Вариантите са всяка лампа да мига отделно или да са групирани по линии. Бъдете внимателни обаче, мигащите светлини могат да бъдат уморителни за очите, а цветомузиката доста често дразни съседите.


В зависимост от ефекта, който искате да постигнете, е необходимо да си закупите различни системи за контрол и софтуер към тях. Ако нямате опит с електрическите инсталации и не сте почитател на устройствата тип направи си сам, може да използвате готови конфигурации. 


Решете какво да е музикалното оформление на вашия светлинен аранжимент. Дали да са традиционни коледни песни, или ще предпочетете нещо по-модерно.


Коледа е най-подходящото време за изява на хората, които обичат да се занимават с аранжимента на дома и градината. Оставете въображението ви да работи и не се срамувайте да сътворите най-изящната празнична украса.

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари