Как да изберем лакове и масла за дърво

Един обикновен безцветен лак не е достатъчен за пода.
15.05.2015
Константин Димов
1655
лакове за дърво, Мебели от дърво, масла за дърво, обработка на дърво
Как да изберем лакове и масла за дърво
Източник: www.gartenhaus-gmbh.de

Полагането на лакове и масла върху дървото е една от дейностите, която при ново строителство или ремонт често може да бъде извършено собственоръчно. Става относително лесно, а парите, които се дават на бояджиите често са 2 пъти по-високи от цените на вложените материали.  Не само стените от дърво могат да бъдат намазани, но също подове, мебели (домашни и градински), рамки на прозорци от време на време имат нужда от освежаване. Поставянето на лаково покритие има защитна функция, но също така слагат и цветни акценти. Лаковете и боите се предлагат за най-различни повърхности с голям избор на тонове и ефекти, обяснява специализираният сайт www.baumarkt.de. За целта обаче е важно да знаете какво има в тях. 


                                                                          Полагането на лакове и масла върху дървото може да бъде извършено ръчно. Източник: www.giomoebel.ch


Те се състоят от 4 компонента: - свързващо, разтварящо вещество, разредител , пигменти и допълнителни вещества.
Някои видове прозрачни лакове и грундове за дърво се произвеждат без пигменти. Четирите компонента имат различни задачи: разредителите държат свързващото вещество и пигментите първоначално в течно състояние, а след обработката се грижат след изпаряване за това цветът да бъде здрав и сух. Свързващите вещества свързват основата с пигментите и сами по себе си са безцветни, а пигментите вкарват самата боя. Те придават на повърхността желания външен вид. Като консерванти, с цел да придадат определен вискозитет или известна еластичност се слагат допълнителните вещества. 


Един обикновен безцветен лак не е достатъчен за пода. Източник: www.betonbank.de

Средствата за намазване се различават по това дали са водоразтворими или съдържат разтворител. Използваното свързващо вещество играе роля, която много съществено определя качествата на определения свързан слой. Мазилата се наричат според външния си вид, свойствата и целта на употреба: напр. безцветен лак, златно-бронзов лак, лак за прозорци и т.н.


Дървеният под е приятен и е наслада за окото. За да не получат грозни петна по него се препоръчва дървото да се обработи специално и да бъде запечатано. За целта има различни масла. Маслото за дървото е особено: то се добива от тунгово дърво и се нарича тунгово, което се смесва с ленено масло. Нанесено върху пода се получава издръжлив, здрав и относително водоустойчив слой. С него може да намажете много и различни дървени повърхности, обясняват вездесъщите експерти на www.schoener-wohnen.de. Единственият недостатък на тунговото масло  е, че има неприятна миризма. Тогава трябва да държите по-продължително време прозореца отворен, а ако сте намазали мебелите ще трябва да ги изкарате на чист въздух.  Масло за твърдо дърво е друга възможност за подръжка, която обединява восък и масло. Ако восъкът подхранва старите мебели, то маслото ги запечатва надеждно. Запечатайте дървото бляскаво и като използвате безцветен, акрилов лак и алкидни бои и лакове. 


Един обикновен безцветен лак не е достатъчен за пода.  По-подходящ е специален лак, който се нанася на няколко слоя и се оставя да съхне една нощ. За съжаление, повечето лакове съдържат полиуретан и имат жълт нюанс, който с времето може да стане по-силно изразен. Акрилните и алкидните лакове също може да ги използвате за пода, ако не е много износен (захабен). Те са устойчиви на вода и на почистващи препарати. За разлика от полиуретановите лакове те не пожълтяват, но не са толкова стабилни. При избора на лакове за под или мебели трябва да съобразите колко често ги използвате и коя възможност за поддръжка изглежда най-добре. 

Съществуват и продукти на базата единствено на растителни масла и растителен твърд восък, които освен, че са абсолютно безвредни, се предлагат в огромно цветно многообразие, за вътрешна и външна употреба. Полагането им е изключително лесно, а поддръжката не изисква шлайфане.


Още съвети за дълъг живот на дървото:
- Водата не трябва да остава продължително време върху дървото.
- Чистете само с малко вода и специален препарат.
- Сложете филц под краката на столове и маси.
- Ако имате мебели от масивно дърво, осигурете постоянна влажност на въздуха в стаята.
- Направете така, че мебелите от дърво да се осветяват равномерно на слънцето, за да избегнете  петната по тях. 

+5
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари