Как да зазимим къщата навреме?

Пет ценни съвета, които собствениците трябва да спазват преди идването на новия отоплителен сезон.
01.11.2018
Константин Димов
4151
отопление, ремонт на баня, зазимяване на къщата
Подгответе къщата отрано за студеното време
Източник: www.bau-welt.de

Ако не сте го сторили досега, трябва най-късно в началото на ноември да подготвите сградата за студеното време. Студ, бури, градушки и сняг не са благоприятни не само за хората, но и за дома. Ето какво собствениците на къщи трябва да контролират преди идването на новия отоплителен сезон.

Повечко са нещата, които сега трябва да бъдат уредени, за да не пострада недвижимият ви имот в зимните месеци. На първо място, специалистите ни съветват да побързаме. Най-важните точки от вашия зимен план трябва да са контрол на отоплителните система и на отделните радиатори, предпазване на водопроводите от замръзване, инспекция на покрива, както и поправянето на врати и прозорци.


1. Контрол на отоплителната система и на отделните радиатори.
Почти всяка отоплителна система предлага потенциал да спестим енергия. Затова цялата система трябва един път годишно да бъде прегледана от специалист, като идеалният момент е точно преди настъпването на зимата. Редовните технически прегледи на отоплението увеличават неговата продължителност на работа и понижават разходите за енергия. При инспекция от специалист веднага биха се установили пролуки в отоплението, които ви създават разходи : например настройка на радиаторите на твърде висока температура в жилището.

Допълнително се препоръчва да контролирате и всеки един радиатор: например, ако има въздух в него, то той не може да достигне максимална температура за отопление и по този начин се прахосва ценна енергия. Въздух в радиаторите се забелязва най-вече по шумове, които „издава". Добрата новина е, че все пак изпомпването на въздухаа, както и малки ремонти по радиаторите човек може и сам да ги извърши.2. Защитете водопроводите от замръзване
Важно е всички водопроводи в сградата и в нейна близост да са защитени от замръзване. Студът може направо да пропука тръбите. Вътре в къщата ще избегнете щети, ако и при по-дълго отсъствие не оставяте вътрешните помещения напълно да се охладят, а редовно ги отоплявате, макар и минимално. За да не рискувате да възникнат щети в помещения без отопление, отвън не трябва да тече вода по водопроводите, особено при минусови температури.

Като профилактична мярка е важно водопроводите в тези рискови зони да бъдат блокирани и да отворите кранчето, за да изтече водата, която все още се намира в тръбата. Ако напук на всички мерки, които сте предприели една тръба все пак е замръзнала, трябва веднага да се действа: спрете водата вкъщи, отворете крановете и извикайте майстор.Той ще затопли внимателно тръбите. В никакъв случаи лаици да не действат на своя глава, използвайки нагреватели или поялници, предупреждават специалисти. С тези псевдомерки за първа помощ се е случвало дори някои собственици на къщи да подпалят домашното си огнище.3. Проверете покрива за липсващи керемиди или повредени комини
Именно през зимата човек трябва да има солиден покрив над главата. Затова преди сезона трябва да се провери дали той е в добро състояние. Често се случва летните бури да поразтърсят малко покрива и да срутят няколко керемиди. Затова е възможно единични керемиди да са пропукани и покривът да тече. Проникне ли влага, тя  може в дългосрочен план да повреди основата на цялата покривна конструкция или влагата да влезе в изолацията на покрива, и тогава изолиращият материал може да плесеняса.

За да не стигнете дотук, просто сменете повредените керемиди. Няма как да не ги забележите при оптичен тест с бинокъл. Подходете последователно и систематично като оглеждате всяка редица керемиди една след друга.

4. Почистете улуците /улеите/ 
Почистването на улеите може и сами да го направите. Премахнете пожълтелите паднали листа. При по-плоските покриви не забравяйте и улуците, и ако водата не може правилно да се оттича, особено при топенето на снега, то тогава тя има вероятност да проникне в стената. Замръзне ли там, е възможно да се пропукат части от фасадата.


5. Съблюдавайте „допустимо натоварване от сняг" на покрива
Съблюдавайте максималното количество сняг, което покривът може да понесе. Дори и покривът основно да е бил ремонтиран и най-малката пукнатина да я няма, така или иначе натоварването от дебела снежна покривка не трябва да се подценява. Покривът издържа определено количество сняг. Специалистите го наричат „допустимо натоварване от сняг".То се пресмята от строителните инженери още при строежа на къщата, и всеки собственик трябва да го има в своята документация. Ако тази информация липсва, то трябва специалистите да го сторят и вие да го знаете.

(по материали от Интернет)

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари