Как да изберем корнизи за пердета

Предстои ни да обновим пердетата си? Със сигурност преди да ги закупим ще трябва да се съобразим с подходящия за целта корниз.
15.11.2015
Румяна Бонева
15874
интериор, аксесоари, пердета, корнизи, релсови корнизи

Предстои ни да обновим пердетата си? Със сигурност преди да ги закупим ще трябва да се съобразим с подходящия за целта корниз. Пердетата са основен декор на стаята и добре подбраният корниз или релси за окачването им са важен детайл както от практична, така и от естетическа гледна точка. В повечето случаи избираме корниза с оглед на това да отговаря на вида на окачване на пердето и лесната работа с него. За много хора обаче, корнизът трябва да се откроява с интересен дизайнерски детайл и да допълва разкоша и красотата на пердетата.

При всички случаи преди да пристъпим към закупуване на пердета е важно да вземем предвид следните фактори:


- Не съществуват стандартни прозорци – винаги трябва да измерваме разстоянията от едната стена до другата, а също така и размерите на самия прозорец, независимо от това дали искаме пердето да покрива цялата стена или само прозореца.
- Формата на прозорците – конкретната форма на прозорците определя и съответните възможности за монтиране на корниза.
- По какъв начин ще закрепим пердетата към корниза – различните корнизи предполагат различно окачване на пердетата – на кукички, с вградени капси, с връзки, колани и други.
- Какъв вид пердета ще са ни необходими –  тънки и феерични в комбинация с плътни завеси или пък само един вид.
- Дали ще ни необходим механизъм за движение на пердето – някои видове корнизи предлагат възможност за движение чрез механизъм, така че е добре да помислим дали ще правим това ръчно.Ефектен двоен тръбен корниз хром. Източник: www.arenahouses-bg.com
 


Какъв вид корниз да изберем
На пазара днес се предлагат много видове корнизи. Някои от тях се придържат към класическия дизайн и функции, докато други съчетават стилна и модерна визия и гъвкав способ за монтаж. След като вече сме преценили гореописаните критерии в следващите редове ще разгледаме основните видове корнизи и техните характеристики.Триканална PVC релса. www.expresin.eu


Релсовите корнизи са едни от най-масово предлаганите. Цената им не е висока, а монтажът е бърз и лесен. Предлагат се едноканални, двуканални и триканални PVC релси, съобразно броя на пердетата, които искаме да поставим. Най-често се използват тези с един или два канала, в случай че желаем завеси към тънкото перде. Релсите с три канала се използват в по-редки случай, когато към пердетата е предвидена драперия. Може да монтираме релсовите корнизи директно към тавана или към стената с помощта на Г-образни трегери. За да определим правилно размера на корниза е необходимо да измерим разстоянието от стена до стена. В случай, че желаем пердето да покрива само прозореца, при измерването трябва да добавим по около 20 см от двете страни. В този случай за по-естетическа визия се препоръчва използването на завършващи ъгли при монатажа.Двоен тръбен корниз с халки и щипки. Източник: www.curtainrods.us
 


Тръбните корнизи също са доста често срещани в класическите, а и в модерните домове. Тръбният корниз се характеризира с доста изящна изработка и не е необходимо да го скриваме с драперия или пък да го монтираме в ниша на тавана. Този корниз е елегантно допълнение към пердето. Удачно е да изберем такъв за едно или две пердета, в случай че искаме да добавим интересен акцент и завършващ мотив към визията на пердето. Можем да окачим пердето за него с помощта на халки, или посредством вградени към самото перде колани или капси. Така че ако сме избрали подобен тип перде тръбният корниз е подходящият вариант. В останалите случаи окачването става с халки и кукички към тях. Някои тръбни корнизи са изработени с вграден улей, което позволява да окачим пердето и само на кукички. Тръбнят корниз може да обхваща само прозореца, също така врата и прозорец или пък два прозореца. Монтажът се извършва директно към стената и по-рядко към тавана. Изработката може да бъде от метал, дърво или пластмаса с очарователни украшения и завършващи елементи.

Телескопичен корниз – телескопичният корниз е разновидност на тръбния, като пердимството му е в това, че може се разтяга съобразно необходимите размери на стената или прозореца. Може да се монтира директно върху дограма или стена, посредством нужните за целта планки или трегери.

Алуминиевите корнизи са изключително здрави и надеждни, като осигуряват плавно движение на пердето. Препоръчително е да използваме алуминиеви корнизи не само за прави, но и за овални стени или за еркерни прозорци с формата на арка. Тук трябва да се има превдид, че съобразно конкретната стена взимането на размери може да се окаже по-специфично и е добре да бъде направено от специалист. Монтажът отново е възможен директно към тавана или към стената с помощта на Г-образни трегери. Алуминиевите корнизи предоставят и опция за движение на пердето с механизъм. Отличават се със стилна изработка и визията им изящно подчертава и допълва красотата на пердетата.

Струнни корнизи – ако сме избрали пердета от лека и ефирна материя с идеята за прозрачност, идеалният вариант е да се спрем на т.нар. Струнен корниз. Главното му предимство е, че той е практически незабележим и не е необходимо скриването му по какъвто и да е начин. Представлява метална нишка, опъната между два държача. Този корниз впечатлява с изключителна елегантност и изтънченост. Може да се използва както за едно, така и за две тънки пердета, като е възможно да обхваща само прозореца или пък да се разположи от стена до стена. В повечето случаи монтажът на струнния корниз се извършва посредством трегери към стената и по-рядко към тавана.

Полезни съвети при избора на корнизи
- Винаги трябва да се съобразяваме с конкретните особености на мястото за монтаж, като издадени напред радиатори или пък вдлъбнати прозорци. При първият случай е необходимо да монтираме релсовите корнизи малко по-напред, а когато сме избрали тръбни – да използваме по-дълъг трегер или подходящ за целта удължител.
- Лесно можем да скъсим размерите на корниза с помощта на ножовка.
- Почистването на корнизите трябва да се извършва само с влажна кърпа. Препарати с абразивни частици или киселинни добавки ще наранят повърхността.


 


 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари