Как да засадим плодови дръвчета в двора

Насладете се на вкусни, домашно отгледани плодове, като ябълки, праскови и други, със съветите, които ще ви дадем.
14.06.2014
инж. Полина Петкова
2352
градина, двор, храсти, овощни дървета, плодни дървета
Повечето овощни дървета се нуждаят от постоянна влага.
Източник: Югланс регия БГ оод www.juglansregia-bg.com

Ще откриете, че овощните дървета, ягодоплодните храсти и лозовите насаждения се продават по три различни начина, в зависимост от сезона.


Ягодоплодните растения обикновено са на разположение в края на зимата или началото на пролетта и се закупуват, докато са латентни. Това обикновено е най-евтиният начин за закупуване на растения, защото в цената не са включени саксията и почвата.


Ако искате да се снабдите с големи овощни дървета, то трябва да знаете, че те се предлагат от пролетта до есента. Разполагат с голяма коренна система, която се обвива в парче зебло или подобен материал.


Овощните дървета отглеждани в саксии са най-често срещани и най-лесни за пресаждане. Подобно на големите растения, те са на разположение през цялата година, но се предлагат в различни размери. 

Укрепване на младо дърво, http://www.landscapejuicenetwork.com/


Съвети за засаждане.
Независимо кой метод ще използвате за своите овощни дървета, ягодоплодни храсти или лозя, най-важното е да ги поливате добре след като ги засадите. Постелете слой мулч с дълбочина 5 до 8 см. върху почвата около растението, това помага на почвата да поддържа влагата по-дълго, така че се налага по-рядко поливане. Той също така помага да се контролира растежа на плевелите.


Повечето малки дървета и храсти не се нуждаят от специално укрепване и ще развият силни и правилни дънери, ако се оставят да се движат свободно от поривите на вятъра. За дървета, които се нуждаят от укрепване можем да използваме колчета в две или три противоположни точки, към които дървото се привързва с мека, широка ивица плат. Укрепването трябва да се отстрани веднага, щом дървото може да стои стабилно, обикновено на първата до втората година след пресаждането.

Дънер на дърво оформен от посоката на вятъра, http://wandervogeldiary.wordpress.com/


Съвет: Избягвайте рязкото издърпване на прикрепящата ивица плат, защото тя може да повреди дървото. Стеблото трябва да се движи леко във всяка посока, когато го побутнете.


Повечето овощни дървета, ягодоплодни храсти и лозя през целия си живот се нуждаят от подрязване. Процесът може да изглежда сложен, но ако следвате указанията по-долу ще се справите с лекота.


Какво трябва да се реже.
Без значение какви са дърветата или храстите, които отглеждате, трябва да се изрязват всички мъртви или болни клони и стъбла. Това помага на растението да изглежда по-добре и по този начин се предотвратява разпространението на болестта.


Съвет: Потапяйте градинарските ножици в спирт или 10% разтвор на белина между разрезите. Това предотвратява разпространението на болестта на здравите клони. След употреба сложете за кратко градинарските ножици в масло, за да се предотврати корозията им.


Короната се оформя странично, изрязват се всички клони по средата, които се пресичат и растат хаотично или към стена на къща или друг вид постройка. Премахват се клоните, които се опират и се трият един в друг, защото кората се изтрива и дърветата стават по-податливи на заболяване. 


Кога трябва да се изрязват.
За повечето овощни дървета е най-добре те да се режат в края на есента, зимата или началото на пролетта, когато са спящи и без листа. Избягвайте резитба в началото на есента - в противен случай дърветата ще станат по-податливи на наранявания през зимата. Касисът и къпините също трябва да се подрязват в пасивен сезон, като се премахва приблизително една трета от старите клони. По време на латентния сезон, за да се задържат продуктивни, лозовите насаждения изискват силна резитба. При повечето малини и къпини се премахват две годишните пръчки, старите клони се отстраняват през лятото, веднага след беритбата на плодовете.

Система за капково напояване, http://www.omafra.gov.on.ca


Поливане.
За да имат добра реколта повечето овощни дървета се нуждаят от постоянна влага. Точното количество, което трябва да им осигурите, зависи от вида на почвата, метеорологичните условия, както и от вида на плодовете които отглеждате. Например, ще трябва да поливате по-често растенията в песъчлива почва, отколкото тези в глинена. Растенията се нуждаят от повече вода при горещите, ветровити климатични условия с ниска влажност на въздуха, отколкото ако времето е хладно и влажно.


Подсигурете достатъчно вода на дърветата, така че да се овлажнява кореновата зона на най-малко 15 см. дълбочина. За да предоставите на вашите растения водата от която се нуждаят, може да използвате маркуч с разпръсквач или система за капково напояване. И двата начина са много ефективни. Тези методи намаляват разхода на вода (чрез прилагането им само за кореновата зона има малко загуби от изпаряване) и помагат за предотвратяване на болести като запазват листата сухи.

Овощно дърво с голяма коренова система, http://hoosierhomeandgarden.com/


Подхранване.
Ако не сте сигурни дали трябва да подхранвате овощните дървета, започнете с проучване на терена. Най-добрият начин за оценяване на земята ви, е да направите тест на почвата. Повечето университетски лаборатории предлагат тази услуга, може да се обърнете и към някои големи търговски градински центрове, както и към професионални лаборатории за тестване на почвата. 


Може да ви се иска да добавите повече тор от препоръчителната доза, според инструкциите на опаковката, но е важно да устоите на изкушението. Надвишаването на дозата може да изгори корените на растението, което води до увреждане на дървото. Плодните дървета и храсти, които са преторени, цъфтят с по-малко цвят и раждат по-малко плодове, в сравнение с тези които не са, особено ако наторяването е азотно. 


Съвет: За да отгледате боровинки, в много райони може да се наложи да се подкисели почвата. Ако добавите сяра, това ще намали рН-то, правейки почвата по-кисела. Използвайте резултатите от направените изследвания на терена, те ще ви ориентират за текущото рН на почвата. За да определите какво количество сяра трябва да добавите на боровинките, следвайте инструкциите на опаковката.

Система за капково напояване, http://mylittlevegetablegarden.blogspot.com/


Третиране с инсектицид. 
Почти сигурно е, че в някакъв момент по време на растежа и зреенето на плодовете, те ще бъдат атакувани от насекоми. Ако е необходимо да се пръска с пестицид, препоръчително е да се използва този, който е най-малко токсичен. При листните въшки и акарите е ефективно да се използва инсектициден сапун. Дъждуването с градински маркуч също може да повлияе на популацията на вредителите. Естествените бактерии Bt (Bacillus Thuringiensis), се използват за контрол  на ларви на молци и пеперуди, които вредят на листната маса.


Масленият спрей е ефективно средство за контролиране на насекомите, които вредят на стеблото в много ранен сезон, например дървояди. За откриване на вредители, по време на вегетация можете да използвате феромонни капани, когато насекомите са налице, съответно се извършва времеви контрол с пестициди.Ябълка нападната от личинки,  http://simplicitysoil.wordpress.com/


Ябълковите личинки са малки мухи, които снасят яйца в ябълките. Яйцата се излюпват и червеите правят тунел през плода. Това насекомо се контролира чрез унищожаване на засегнатите плодове преди или след падането им на земята. Може да използвате лепкави капани за улов на мухите, или чрез терапия с инсектициди  в средата на лятото.


Ябълковите молци се хранят с ябълки, правят малки дупки, заобиколени от мъртва тъкан. Борбата с този вредител се провежда чрез пръскане с инсектицид съдържащ Bt през пролетта, следцъфтежно. Може да използвате и феромонни капани.


Когато плодовете са на петна, това често се дължи на кафяв бръмбар, който ги обезформя, те загниват и падат от дървото. Поставете плат под младите дървета и ги разклатете, това се прави в края на пролетта или началото на лятото. Бръмбарите ще паднат от растението и можете да ги изхвърлите. Друг вариант е да напръскате с инсектицид съдържащ нимово масло.


Охлювите атакуват плодове като ягодите. Те се контролират с помощта на стръв за охлюви или като разпръснете Диатомит - инфузорна пръст над земята около вашите растения.Мрежа срещу птици, http://www.windhager.eu/Контрол на заболяванията.
Чрез осигуряване на добра циркулация на въздуха в овощната градина, така че растенията да изсъхват бързо, ще намалите заболяванията до минимум. Избягвайте попадането на пръски вода на листата на дърветата. Извадете и унищожете болните растения , тъй като те могат да заразят останалите. Контролирането на популацията на насекомите  спомага за предотвратяването на някои заболявания, които те разпространяват. Пръскането с варов разтвор контролира много видове гъбични заболявания.


Черното гниене често атакува сливите, черешите, прасковите,  ябълките и др. То изглежда като черни, брадавични израстъци на клоните, които ги убиват. Един от начините да се преборите с това заболяване, е като изберете устойчиви сортове,  изрежете младите клони веднага след като забележите специфичните образувания, ако се налага използвайте и препарати.


Ръждата по ябълките е заболяване, характерно със симптоми по листата, като от горната им страна се виждат оранжевожълти петна с черни точици, а по рядко се среща петносване по плода. Това е гъбна болест, която може да нападне не само ябълката, а също и дюлята. Тази болест се проявява при влажно време, а степента на зараза е по-голяма, когато в близост има заразени овощни дървета. Използвайте съответния препарат за контрол на това заболяване.


Болестта огнен пригор напада цветовете, плодовете, леторастите, клоните, стволовете, кореновата шийка и корените на дърветата. Цветовете първоначално изглеждат увехнали, а по-късно изсъхват, придобиват кафяв до черен цвят. Тя атакува крушата, дюлята и ябълката. Борбата с това заболяване протича, като се изрязват и унищожават всички заразени части. Препоръчително е, незабавно изкореняване и изгаряне на нападнатите дървета или храсти. Раните от резитбата се замазват с бял латекс към който се добавя 1% разтвор на шампион или бордолезов разтвор.


Плесените, включително и брашнестата мана, атакуват много видове овошки. Може да предпазите дърветата от появата им, като се опитате да запазите листната маса суха, колкото се може по-дълго. Важно е рязането и насочването на растежа на растенията в правилна посока, за да се подсигури добра циркулация на въздуха. Когато е необходимо използвайте съответния препарат за борба с това заболяване.


Рани по кората на дърветата са често явление при ябълките, особено след период на влажно и дъждовно, пролетно време. Влагата причинява крастоподобни рани по листата и плодовете. Лекуването на раните се осъществява, като наранената и разкъсана кора се почиства до здрава тъкан и цялата рана се покрива с овощарска замазка, премахват се всички засегнати листа и плодове, или се използват предназначени за това препарати.


Вирусите често причиняват петна или деформират плодовете. За съжаление те не могат да бъдат лекувани и засегнатите растения се унищожават напълно. Можете да вземете превантивни мерки като засаждате само здрав посадъчен материал. Не закупувайте посадъчен материал и не вземайте калеми от райони, където е разпространена болестта.

Корени на ягоди за разсад, http://onehundreddollarsamonth.wordpress.com/


Борба с вредителите.
Вредители като сърни, зайци, полевки, птици и др. могат да атакуват плодовите дървета, ако те не са защитени. Репелентите държат животните далеч, но най-сигурният начин за защита на плодните култури е, като не се допускат вредителите до тях. В случаите когато борбата е с елени и зайци, ефикасно средство за защита на растенията е  издигането на ограда или други прегради.


Полевките дъвчат кората на овощните дървета и храсти през зимата. Поставете метален пръстен покрит с плат около ствола на овощните дървета, за да ги предпазите от гризачи. Успешно можете да предпазите узрелите плодове от повреждане или кражба като поставите мрежа срещу птици.

 

Автор: инж. Полина Петкова
Закони Нормативна база Коментари