Как да създадем СПА зона

В наши дни от забързаното ежедневие, стресиращите семейни и служебни ангажименти и планови отпуски не остава никакво лично време, в което да останеш сам със себе си.
15.01.2010
Мая Янева
975
сауна, баня, СПА зона, СПА терапия
Как да създадем Спа зона
Източник: Още за къщата

В наши дни от забързаното ежедневие, стресиращите семейни и служебни ангажименти и планови отпуски не остава никакво лично време, в което да останеш сам със себе си. Създаването на пространство за релаксация е най-голямото желание на много хора. Отпускащата баня след усилен ден е заслужена награда. Представете си, че можете да добавите и специални удобства в зоната за спа в дома и тогава ще имате истинско убежище във вашето жилище. В банята можете да си осигурите масажна или разкрасяваща терапия с определени технически приспособления, които наистина ще ви помогнат да си освободите ума. Много собственици на жилища искат да си осигурят личен рай, който да позволява на всеки един член на семейството да се наслади на моменти на уединение и спа в своя дом.

Ако сте заети и сте под стрес, както са повечето от нас, сигурно не отделяте често време, за да се погрижите за себе си. Освен това грижата за самите нас има много ползи за освобождаване от стреса, и трябва да бъде част от цялостния стил на живот. Централно място за спа-терапията у дома е банята. Много хора се възползват от хидромасажни джет – вани или джакузи, сауни и парни бани.

Хидромасажната вана представлява вана с дюзи, свързани с циркулационна помпа, която предизвиква движение на водата. Специалната система осигурява масаж с водна струя, като образува балончета, които стимулират централната нервна система и повишават кръвния поток през цялото тяло, а водната турбуленция масажира меките тъкани в тялото. Различни фирми предлагат системи за вани, които могат да задоволят различни стилове на живот и отмора, както и различни потребности. Те дават възможност да си осигурите активна вана в дома. През канали свободно тече топъл въздух с висока скорост, който енергизира тялото. Тази система за масаж предоставя възможност за активна вана. Тя е особено популярна за атлети и хора, които работят физически труд, тъй като способства за освобождаването на мускулното напрежение и отпуска духа.
Системата за воден масаж осигурява нежно въздействие. Тази система директно затопля въздуха в серия от стратегически разположени на дъното и гърба на ваната въздушни впръскватели, и къпещият се се потапя в масажиращи мехурчета. Този деликатен масаж е особено подходящ за освобождаване от емоционалното напрежение, натрупано през деня.

Има системи, които съчетават класически масаж и хидромасаж в банята – това е аквамасажът в банята. Тя може да се настройва според желанието на различните членове на семейството.

В зависимост от размерите ваните биват едноместни и многоместни. Едноместните минивани са идентични с обикновените вани, но имат монтирани допълнителни тръби за включване на циркулационна помпа. В обикновена вана може да се монтират специални дюзи за хидромасаж, които да извършват воден или въздушен масаж.

Хидромасажните вани у нас е прието се наричат „джакузи”, което идва от американска компания, която първа прилага въртеливо движение на водата във ваните.
Новите тенденции в горещата баня включват: спа озонатори (Генератор на озон, който не само освежава водата с озон, но и унищожава бактериите), по-добра химия и филтрация, ароматерапия, които са предимство за производителите на този вид продукти. Най-големият лукс са системи, които имат вградена ТV и DVD система, плюс оптично осветление за ваната с LED - за цялостна хидротерапия на тялото и ума.

Сауна у дома
Традиционната гореща сауна и ползата от нея е популярна от векове. Днес с инфрачервената сауна тази терапия се превръща от холистичен подход за поддържане на здравето в реален лечебен метод срещу някои от най-сериозните заболявания на човечеството. Инфрачервените лъчи проникват дълбоко в човешкото тяло, като достигат надолу в мускулите, органите и на клетъчно ниво. Това дълбоко проникване на топлината предизвиква сърцето да работи по-усилено, повишава кръвният поток и води до феномена, наречен хипертермия. Когато човек е в състояние на хипертермия, тялото реагира сякаш се бори с висока температура и активира имунната система, която на свой ред засилва производството на бели кръвни телца (които се борят с вирусите), антителата и интерферона (протеин, който спомага за унищожението на раковите клетки). Освен това инфрачервените вълни проникват дълбоко в нашите мастни клетки, където се отлагат много от химикалите и токсините, продукти от съвременния начин на живот. Инфрачервената енергия е една от най-популярните естествени форми за отделяне на тези вредни вещества от нашия организъм. Дневно 15-30 минути сауна ще помогне на вашето тяло да получи истински здравословни ползи във всички системи: имунна, сърдечносъдова, храносмилателна, дихателна, кръвоносна, мускулна, нервна, лимфна и скелетна, а освен това освежава ума и подобрява паметта.
Дори да отделяте време и средства за спа процедури, неочаквано приятни могат да бъдат спа-процедурите в дома. Ето и някои от основните условия в домашното спа, които са необходими, за да си изградите такава зона.
Интимност – вероятно най-важната част от спа у дома е да можете да останете насаме със себе си и да не бъдете обезпокоявани от никого. Ако трябва да излизате от ваната, защото бебето има нужда от вас или телефонът звъни безспир и отговаряте на всички повиквания, тогава може да се напрегнете допълнително, а не да се отпуснете.

Включете гласова поща и се насладете на атмосферата.
Музика – ако си осигурите музика в банята, наистина ще останете доволни. Подходящи меки мелодии може да ви помогнат да се освободите от стреса, като ви откъснат от реалността. Освен това, ако имате семейство, музиката ще изолира обичайната шумна атмосфера на дома и наистина ще можете да се насладите на спа у дома.

Осветлението – за най-пълен спа - ефект осветлението е от особена важност. Ще се изненадате колко отпускаща може да е атмосферата благодарение на светлината. Ако използвате осветление и подходяща музика, те ще ви помогнат да постигнете дълбока релаксация, а могат да се контролират според желанието на този, който използва банята и се управляват от самата вана. Много спа центрове предлагат цветотерапия (хромотератерапия) – използват цветна светлина, за да влияят на настроението. Специални модели вани осигуряват широка гама цветове за цветотерапия, като ви позволяват да променяте атмосферата във ваната според настроението си. Можете да го настроите на успокояваща виолетова светлина или дисплея да сменя последователно целия спектър.

С ароматни свещи ще създадете наистина релаксираща атмосфера. Продукти за ваната – можете да си създадете луксозна вана с няколко продукта само. Сапун с лавандулов аромат, например, е това, което ще ви отпусне. Ексфолиант за тяло може да се използва у дома, както и в спа-комплекс. Накрая използвайте овлажняващо масло за тяло, което ще бъде чудесна грижа за кожата.

Докато се наслаждавате на ваната, поставете балсам за коса и почистваща маска на лицето. Косата и кожата, за които сте се погрижили, ще ви се отплатят.

И накрая, ако мислите, че масажът в домашни условия е невъзможен, грешите. Самомасажор може да свърши добра работа: да подобри кръвообращението, да стегне мускулатурата, да ви накара да се почувствате добре.
Но ако отделяте време за спа редовно, например веднъж или два пъти месечно, ще има значително въздействие върху нивото на стреса. Това, от което се нуждаете, е баня, вана и малко лично време...

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари