Как да построим ловна хижа

Да се построи ловна хижа е по-различно от това да вдигнете къща, в която да живеете цяла година.
15.11.2015
превод Константин Димов
3803
сграда, строителство, ловна хижа
Модерно е ловната къща да се строи по метода на Brettsperrholz (с масивно дърво).
Източник: www.perr-blockhaus.com

Днес е немислимо да си представим жилището без постоянно течаща вода и ток, както и без кабелна телевизия и специални домакински уреди като миялна, абсорбатор и др. Въпреки че, тези удобства със сигурност може да си набавите и в ловната къща, мнозина предпочитат рустикалния стил за ловна къща. Иначе няма как това място да се превърне в кътче, в което можете да избягате от цивилизацията, ако пак сте заобградени с екстрите на модерния живот.

Всеки сам определя колко луксозна иска да е неговата ловна „кабинка”. Ето няколко неща, без които ловната хижа сред гората няма да как мине. Съветите са на специализираният сайт www.ehow.de.


Ако знаете точно какво искате, това е ключът към успешния строителен проект, без значение дали вие самите ще поемете работата или ще възложите някому поръчката. Ако искате хижата да има същите удобства като вашия дом тогава стъпките, които трябва да предприемете ще бъдат по-различни.

Да намерите проект или скица за хижата може да се случи по различни начини. Най-простите строителни планове могат да бъдат намерени дори в интернет или пък да закупите по-завършени или по-сложни схеми. Когато хижата по-скоро трябва да напомня за модерна къща, не трябва да се колебаете и да наемете архитект или строителен специалист, за да обсъдите вашите намерения и да се изготви специфичен строителен план. След което вече започва същинската част.

Строителният процес на хижата е толкова разнообразен, както и различните проекти, които се правят. Някои хижи се вдигат върху солидна основа от бетон, докато други се правят върху греди или талпа и са обградени от дърво.
Блок хижите изискват по-различни техники от традиционните рамкираните. Инсталацията на санитарни помещения и електричество ще направи процеса по-сложен и скъп.
Ще ви се наложи по въпроса за интериора да вземете доста решения. Например за някой е достатъчно едно огнище или малка дървена печка, докато други искат електрически печки и гранитни пещи.

Без значение как изглежда вашия проект, хижата ще стане толкова хубава, колкото добре сте направили проекта. Ако си вземете допълнително майстор, обсъдете и с него всички подробности по обзавеждането преди да е започнал строежа, тъй като е възможно след разговора с него да настъпят промени по вече одобрената оригинална скица.

Съвети:


  • Ловните хижи често са дълго време необитаеми. Подсигурите се да вземете правилните защитни мерки като спрете водоподаването или запечатите камината, докато ви няма. 
  • Малки щети от бури и гризачи могат да доведат до големи разходи по ремонт, ако не се погрижите навреме за тях.
  • Ако не нощувате в нея е добре от време на време да я наглеждате.
  • Не очаквайте да е лесно сами да си я построите, ако досега нямате никакъв опит. Разбира се, не е чак толкова претенциозно все едно вдигате къща във викториански стил, но иска специфично усилие. Не стройте на принципа проба-грешка, а си викнете специалист.
  • Да попържате майсторите по време на строителния процес е най-сигурната рецепта за катастрофа в крайния резултат 


Много е модерно ловната къща да се строи по метода на Brettsperrholz (с масивно дърво). Благодарение на своите строително–физически и механични свойства тази плоска строителна суровина има идеални топлоизолационни качества. Като в същото време може да понася и товари в повече посоки. Гарантира голяма звукоизолация и не гори толкова лесно. Гарантира също бърз и сух строеж. Включва още шлифовани повърхности, гъвкави размери, може да се направи от смърч и бор.

Ловната хижа е добре лесно да се монтира и също така лесно да се демонтира. Предвидете размера на парчетата така, имайки предвид, че трябва да се качват горе в планината. При този тип строителство грубият строеж е готов за 48 часа. Ако искате по-масивна сграда, заедно с екстри отиват до 3 седмици.

Когато сте избрали къща от дърво усещането в гората е наистина все едно се сливате с природата. Дървото има предимството да бъде пробито, напр. да можете да си прекарате ток. Много лесно можете да си направите и прозорец. За изолация срещу вятър се препоръчват уплътнителни ленти. Имайте предвид, че този тип ловни хижи са за 1 нощувка, когато ловецът или туристът е замръкнал в гората. В нея обаче е задължително да има камина, за да се стоплите. Другите задължителни неща са маса, кухненски кът за приготвяне на топла храна и топъл чай и …ловни трофеи. 
Направете си навес за през лятото.


+5
Автор: превод Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари