Как да подновим мивката в банята

В днешно време не е трудно да смените сами мивката в банята с нова, защото размерите на изводите на всички предлагани на пазара продукти отговарят на установени международни норми.
18.07.2019
сп."Още за Къщата"
2609
баня, смяна на мивка, нова мивка, монтаж на тръби
Източник: сп. "Още за Къщата"

В днешно време не е трудно да смените сами мивката в банята с нова, защото размерите на изводите на всички предлагани на пазара продукти отговарят на установени международни норми. Колко голяма нова мивка трябва да купите, зависи от размера на банята ви. Пред нея трябва да има поне 75-90 см свободно пространство за движение. Съществува приета норма за височината за монтиране на мивката, но можете да се отклоните от нея с 2-3 см, без да променяте канала за оттичане на водата. Керамичните мивки са много тежки и е необходимо надеждно закотвяне на държачите в стената. Дължината на дюбелите трябва да се съобрази със здравината на градежа на стената, неговата структура и издръжливост. Преди да се пробият с бормашината нови дупки за здрави дюбели, трябва да се провери къде минават в стената водопроводните тръби и електрическата инсталация.

Основните части на една мивка включват:

                                 кран за чешмата, арматура
                                 умивална чиния
                                 тръба за отпадните води
                                 с извита част, която спира
                                 миризмата от канализацията
                                 вентил за топлата вода
                                 вентил за студената вода

 

 

 

 

 

 

 

 

Окачване на новата мивка

1. Начертайте монтажната линия. Залепете парче лепенка около местата за пробиване на дупки, за да не се пързаля бургията върху гладките плочки.
2. Двата монтажни винта се затягат със специален монтажен ключ, за да не се наруши резбата им.

 


3. Мивката се поставя, като винтовете влизат в двата отвора на задната ù стена. Гайките се затягат ту отляво, ту отдясно на мивката, за да се намали напрежението.
4. Двете меки връзки, излизащи от арматурата (за топла и за студена вода) се прекарват през горния отвор на мивката и арматурата се завинтва с уплътнения отдолу.


Монтаж на тръбите за отточната вода


1. Тръбите и коляното за спиране на миризмата от канализацията могат да се разместят настрани за по-добро съвпадение с отворите на мивката и тръбата в стената. Затегнете с ръка здраво муфите.
2. При сифон тип шише, водата, служеща като тапа за миризмата от канализацията, заема само долната широка част на гарнитурата. Тръбата към стената трябва да навлезе плътно в шишето. Този тип сифони изглеждат по-добре, но са по-трудни за почистване.
3. Горната част на отточната тръба се намазва обилно с кит и се притиска в отвора на мивката. Отдолу, долната част на вентила заедно с уплътнението се държи, като противоопора. Винтът на горната пластина-решетка за задържане на едри отпадъци се завинтва с отвертка.
4. Някои мивки имат бутон и механизъм за затваряне отвора на мивката и дават възможност тя да бъде използвана като леген. В този случай гарнитурата за отточната вода се удължава съответно с 6 см.


Монтаж на новата мивка на стената

 

 размери в mm


Мивката може да бъде монтирана или висяща на стената или на специална конструкция, скрита в допълнителна стеничка. Начинът на закрепване се определя от естетически съображения и от здравината на съответната стена на банята. Колкото тя е по-тънка и нестабилна, толкова по-сигурно е мивката да се монтира на самостоятелна носеща конструкция. Не се притеснявайте, защото изграждането на покрита с плочки носеща конструкция е улеснено от модерните материали, а банята придобива дори по-модерен вид.

При започване на монтажа е практично да се прекара водоравно с нивелир една черта на стената (наречена монтажна линия) на височина 76 см от пода, на която се поставят носачите.

 

 


Монтаж на тръбите за студена и топла вода


 

Модерните меки връзки за топла и студена вода се монтират лесно чрез съответната им гайка към ъгловия вентил, монтиран към края на водопровода в стената. Модерните арматури са със стандартни размери и по тази причина са лесни за свързване. Най-важното е от връзките да не капе вода. За целта около резбата на ъгловия вентил се намотават кълчища (конопени влакна) в посока обратна на винта или се слага уплътнителен ринг. При отводнителните тръби се поставя непременно гумено уплътнение.Монтаж върху носеща конструкция


 

Допълнителната носеща конструкция е стабилна, лесна за монтаж и скачване на тръбите. Мивката (но това може да бъде и тоалетна чиния или биде) не виси на стената, а на прикачената към нея конструкция, която поема цялата тежест. Особено подходяща конструкция при стени от гипсокартон.
Конструкцията се състои от метална винкелна рамка. В нея се скриват както крановете с ъглови вентили за топлата и студената вода, така и гарнитурата за отпадната вода с коляното за спиране на миризмата.Преди монтажа облепете металните винкели с П-образен профил с лента за уплътняване. Тя намалява пренасянето на шума от вибрациите при протичане на водата и предпазва конструкцията от намокряне.


Окачване на новата мивка


1. Винкелният профил с П-образно сечение се реже по мярка с ножица за ламарина. Конструкцията се облича впоследствие с плоскости гипсокартон. Те се завинтват на средната стена на П-профила и това трябва да се има пред вид при изграждането на конструкцията.
2. Пробиването на оразмерените профили за рамката и плочките става едновременно, с бормашина. За целта използвайте дюбели и неръждаеми винтове.


3. Преди да се монтират към вече завинтените за пода и стените елементи, се проверява с нивелир дали елементите на предната част на конструкцията, са водоравни.
4. Монтират се изводите за отпадната вода (в средата) и вентилите за топлата и студената вода. Кранът за топлата вода вляво, кранът за студената – вдясно.

 


5. Кутията за облицовка на носещата конструкция се прави с двоен слой плоскости гипсокартон. Те трябва да са устойчиви на вода. Отворите за скачване към водопроводните тръби се изрязват предварително с прободен трион.
6. След завинтване към профилите на носещата конструкция, всички фуги и срезове на плоскостите от гипсокартон се измазват с мазилка за влажни помещения.


Поставяне на плочки


          
 

1. С четка се нанася дъбокопроникващ грунд, а върху него – замазката-лепило за залепване на плочките с помощта на мистрия или маламашка със зъбци. Използвайте пластма- сови кръстчета за правилно подреждане на плочките.
2. След като залепващата маса изсъхне, се нанася фугиращия материал с диагонални движения спрямо ръбовете на плочките. Плочките след това се изчистват с гъба и вода.
3. Облепете краищата на конструкцията и прилежащите стени (или пода) с лепенка, за да запълните чисто фугите между конструкцията и стените (пода) с дълготрайно еластичен уплътнител (силикон).

Автор: сп."Още за Къщата"
Закони Нормативна база Коментари