Как да направим замазка и мазилка

Когато говорим за замазка, означава, че ще нанасяме разтвор на пода в помещението, а мазилка, когато измазваме стените на помещението.
15.02.2009
Стилиян Лукаров
35954
мазилка, как да направим, замазка, мистрия, пердашка
Необходимите инструменти, с които трябва да разполага всеки, когато иска да направи лесно и правилно замазка или мазилка

Когато говорим за замазка, означава, че ще нанасяме разтвор на пода в помещението, а мазилка, когато измазваме стените на помещението. При замазката,  разтворът, който се приготвя, трябва да е изпълнен в съотношение 2:1 или 3:1 от пясък и цимент. Използва се за изравняване на подове, плотове под прозорци, плотове на балкони, стъпала или, общо казано, на всяка хоризонтална основа. 


Когато приготвяме варо-циментова мазилка, разтворът е изпълнен в съотношение 3:1 от пясък и вар, т.нар. варов разтвор. За да се постигне здравина на разтвора в него задължително се слага и цимент. Тогава се нарича варо-циментов разтвор. Съотношението тогава трябва да е  4:1:0.5, където 4 е пясъкът, 1 е варта, а 0.5 е циментът. Тук се увеличава съотношението на пясъка спрямо варта и цимента, за да не се получи твърде блажен разтвор, който да се напука впоследствие.


Необходимите инструменти, с които трябва да разполага всеки, когато иска да направи лесно и правилно замазка или мазилка:
1. Мистрия, шпакла, баданарка, пердашка (голяма мазаческа маламашка), канчок, 2-3 кофи (пластмасови) или голям черен пластмасов леген, за да има къде да си бъркате разтвора.
2. Бормашина и бъркалка.
3. Най важните атрибути са хубав нивелир и алуминиев мастар. Мастарът, трябва да е с дължина около 2 м. Може да бъде и с размери 1.50, 1.80, 2.50 – преценете  какъв ще ви е необходим. Най-добре е да имате  с  различни размери – един с размер 2.50 м, един 2.00 м и един от 1.50 м. 


За да се измаже дадена стена, трябва да се спуснат  “майки” (ступове). Взимат се  мастарът и нивелирът, поставят се вертикално по стената и се измерва нейната права линия - нивелирът е върху мастара, а мастарът е по стената. Окото на нивелира трябва да бъде точно по средата на еднакви разстояние от двете черти. Така се установява  къде стената е най-крива, респективно най-права, след което се спускат ступовете.


 Снимка: СХЛ ЕООД, www.bgremonti. com


За да направите един ступ, трябва предварително да сложите два фиксатора в двата му срещуположни края. На строителен език те се наричат “пилета”. Ако мастарът ви е дълъг 2.50 м, пилетата трябва да сложите на отстояние едно от  друго 2.00 - 2.20 м. Подгответе си две парчета плочки, например 0.10 х 0.10см - не е задължително да са с правилна форма. Вземете  малко гипс. Бъркайте гипса в канчока. Консистенцията, която трябва да се получи, е като на мека глина или гъст течен шоколад. Мажете гипса на топки, съответно едната в горния, а другата в долния край на майката, която искате да направите. Вземете двете плочки и ги зелепете на тези топки от гипс. След това бързо се взимат нивелирът и мастарът. Слагате нивелира върху мастара и в това положение се поставя мастара върху двете пилета - трябва да бъдат нивелирани по вертикалата. Работите внимателно, без да прилагате излишна сила. Когато двете пилета лежат в една равнина под мастара и нивелирът върху него показва точен вертикал, значи сте готови с пилетата.


 
Снимки: СХЛ ЕООД, www.bgremonti. com

Сега идва ред и на самата майка. Пилетата вече са се втвърдили (дръпнали са) и можете да нанесете мазилка по оста, която са образували между себе си и нейното продължение извън тях, тоест до тавана и до пода. 


Мерки за варо-циментов разтвор за мазилка: пясък 3 части, вар 1 част, цимент 3-4 канчока за една кофа от 25 - 30 литра. За вар използвайте гасената, която се продава. Това са чували по 10 кг. Цимент слагайте винаги - задължително е! Хубаво е да имате и електрическа бъркалка (бормашина с бъркалка на нея), в противен случай  трябва да бъркате на ръка с лопата. 


В едната пластмасова кофа избъркайте шприц. Това е много рядък разтвор от цимент и пясък или чист теракол, с консистенция като рядка боза. Бъркайте в него с баданарката и го нанасяйте върху мястото, където ще бъде майката. Ако можете да го хвърляте с мистрия или канчок, ще бъде най-добре. Не го чакайте да изсъхне! Веднага нанасете върху него и варо-циментовия разтвор, така че обемът му да надвишава този на пилетата с около 4-5 мм. След като нанесете разтвора по този начин, вземете алуминиевия мастар, сложете го на двете пилета и почнете да го дърпате вертикално нагоре-надолу по пилетата. Правете така, докато не отстраните излишния разтвор, който е над нивото, което сте си определили с пилетата. Така се получава първата майка. Направете още няколко такива майки през 1.50-2.00м по стената. Оставете ги да дръпнат ден-два и започнете нанасяне на мазилката между тях. Снимки: СХЛ ЕООД, www.bgremonti. com

Когато са готови майките, идва ред на измазването на цялата стена. По същия начин, описан по-горе, си подгответе  шприц и варо-циментов разтвор, само че в по-големи количества. Започнете нанасянето първо на шприца по стената, между готовите вече майки. Отново не чакайте да изсъхне и почнете да нанасяте мазилката. Тръгнете от пода и нанасяйте  равномерно на хоризонтални ивици от майка до майка. Нанасяният материал, трябва да стърчи над майките с около 0.5  см най-много. Като нанесете по този начин, вземете мастара и го сложете хоризонтално, така че двата му края да легнат отгоре на двете майки. Сега, натискайки по майките с хоризонтални движения наляво-надясно, започнете  да издърпвате излишната мазилка от стената в посока от пода към тавана. Така с многократни повторения на тези процедури се получава измазаната стена. 


Ако искате мазилката да бъде по-гладка, си вземете една пердашка - дървена или пластмасова, може стиропор или кече. През лятото чакайте от 1 до 3 часа и почвате да пердашите стената, като пръскате участъците, по които работите, с вода. Топете баданарката в кофа с вода и пръскайте стената. 


Пердашенето на замазката се извършва с равномерни кръгообразни движения на пердашката и с равномерен натиск по основата. Така обработената повърхност става по-здрава, по плътна (без дупки), не пука и не на последно място, по- красива.


Снимка: СХЛ ЕООД, www.bgremonti. com


Материалът е подготвен с любезното съдействие на фирма СХЛ ЕООД

Закони Нормативна база Коментари