Как да подберем цветята за балкона

С настъпването на пролетта, когато всичко сякаш започва живота си отначало, идва и желанието да внесем повече цвят и аромат в дома.
15.04.2015
Румяна Бонева
2523
цветя, цветя на балкона, избор на цветя
Феерия от цветове с ароматни петунии.
Източник: www.mientaongo.net

С настъпването на пролетта, когато всичко сякаш започва живота си отначало, идва и желанието да внесем повече цвят и аромат в дома. Какво по-добро място за атрактивен водопад от цветове от балконът! Той може да се превърне в нашата малка цветна градина и място за отдих след дългия ден. За да се радваме на тази цветна приказка от ранна пролет до късна есен, трябва да се съобразим с атмосферните условия, изложението на балкона и внимателно да подберем растенията, които ще се чувстват добре предвид всички тези фактори.


Какви цветя да изберем според изложението на балкона
Разбира се, всички искаме да украсим балкона с цветята, които ни харесват най-много. Някои от тях са особено чувствителни, ако бъдат изложени продължително време на жарките слънчеви лъчи, за други пък сянката може да се окаже пагубна. Най-благоприятно за отглеждане на повечето декоративни растения е източното изложение. Цветята се радват на обилните и пълноценни слънчеви лъчи, които постепенно увеличават своята сила, а около обяд, когато слънцето премине на запад остават защитени от жаркия му поглед. Това е една прекрасна среда за отглеждане на цъфтящите и листно-декоративни видове. Може да изберем петунии, пеларгониум, азалия, латинки и много други.


Бугенвилея - разкош за терасата. Източник:www.liveinternet.ru


Южните балкони са изложени както меките сутрешни и привечерни, така и на изгарящите обедни лъчи. Подходящо е отглеждането на цъфтящи растения, а също така хибискус, бугенвилея и цитруси. Интензивното слънчево лъчене води до силно нагряване на стените на балкона, а оттам и по-бързото изпаряване на влагата от почвата заради сухия въздух. Ето защо задължително трябва редовно да поливаме растенията. Ако балконът ни гледа на север, трябва да сме много внимателни с изборът на цветя, поради недостатъчната слънчева светлина. Импатиенси, бегонията и торенията обаче виреят прекрасно на тези условия. Постоянната и равномерна осветеност позволяват и отглеждането на някои тропически видове.


Петуниите /Petunia/ са едни от най-често срещаните красиви едногодишни цветя за балкона. Пищните им цветове се появяват още в ранна пролет и могат да ни радват чак до есента. Разнообразието от сортове при тях е изключително голямо – кичести, къдрави, простоцветни, а краските им са пленяващи и богато изразени. Необходимо е да им осигуряваме достатъчно количество вода, като в най-голещите дни това трябва да става всеки ден и то привечер, когато почвата е с благоприятна температура.


Мушкато на балкона за една цветна приказка. Източник:www.thompson-morgan.com


Пеларгониумът /Pelagronium/също е едно от любимите ни растения, подходящи както за тераси южно, така и с източно изложение. Един от най-популярните цъфтящи видоде е П. Зонале /мушкато/. Размножаването и отглеждането им е изключително лесно, те имат дълъг период на цъфтеж, а съцветията им са в едри и кичести багри. Благоприятна за отглеждането им е умерената топлина и много светлина, като е важно да избягваме преполиването.


Калдъръмчета за весел балкон. Източник:www.avito.ru


Кой може да устои на веселият килим от калдъръмчета /Portulaca drandiflora/! Още един подходящ вариант за балконите с южно, а също и със западно изложение. Те са изключително издрържливи на атмосферните условия, виреят във всякаква почва и не е необходимо да ги поливаме ежедневно. Месестите им листа спомагат за по-бавното изпаряване на влагата. Когато посяваме семената, дори не е необходимо да ги покриваме с пръст, а просто ги поръсваме върху саксията и в рамките на двадесетина дни ще се появят малки цветчета. Тях вече разсаждаме на растояние поне 15 см едни от други. Цветовете на калдъръмчетата варират във всякакви багри – червени, оранжеви, жълти, цикламени и др.
 


Импатиенс за балкона или за градината. Източник:www.agardenersdelight.com


Импатиенс /Impatiens/, популярен още като Циганче е също едно непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Необходимо е единствено да му осигурим добре осветена среда, лишена от пряка слънчева светлина. Полива се обилно през лятото, а в зимните месеци почвата трябва да е леко влажна. Разсаждането става през пролетта, като при желание може да подхранваме почвата през около 20 дни. 
 


Теменужките превръщат балкона в райско кътче. Източник:www.nevseoboi.com.ua


Теменужката /Viola / – едно невероятно нежно цвете, което ще превърне балконът в красиво кътче през пролетта и лятото. Тези цветя обичат слънчевите тераси или полусенчеста среда. Добре се развиват в почва, обогатена с хранителни вещества. Семената се разсаждат през октомври, но нищо не ни пречи да опитаме и по това време на годината. Цветовете на теменужката са изключително нежни – виолетово, жълто, розово, бяло. Трябва да ги поливаме редовно, но не и да ги преполиваме. 


Не е трудно да превърнем балконът във феерия от цветове и аромати. Важно е да знаем кои от любимите ни цветя е подходящо да засадим и как правилно да ги отглеждаме. 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари