Как да създадем домашен фитнес

За да можем да създадем функционален и полезен за нас фитнес или спортна зона в дома, първо е необходимо да се запознаем с понятието „ФИТНЕС”.
15.01.2010
„ПИЕЛ-ФИТНЕС” ООД
2148
фитнес, спортна зона, спортни уреди, домашен фитнес
Как да създадем домашен фитнес
Източник: „ПИЕЛ-ФИТНЕС” ООД

За да можем да създадем функционален и полезен за нас фитнес или спортна зона в дома, първо е необходимо да се запознаем с понятието „ФИТНЕС”.

Да си здрав преди време означаваше да не се разболяваш, но днес да си здрав е много повече. Това означава по-високо ниво на фитнес или както някои хора го наричат Wellness. Wellness просто означава оптималното състояние на здраве и добър живот, което се фокусира върху превенцията, а не върху лечението. Да си здрав означава да предприемаш действия, които да те предпазват от заболявания, както и да удължиш и подобриш качеството си на живот.

Wellness/ фитнес също означава баланс между физическото, менталното, социалното и интелектуалното състояние на живота. Независимо че балансираната диета и здравият начин на живот, наречен lifestyle, са ключови, упражненията и фитнесът са също толкова важни. Има четири основни компонента на фитнеса; кардиотренировки, силови тренировки, издръжливост, гъвкавост както и стойка на тялото. Всеки от компонентите играе важна роля в подобряването на живота.

Вече запознали се с основните понятия във фитнеса, можете да пристъпите към това как да създадете вашия домашен фитнес. Като начало, още преди да сте решили какви уреди бихте искали да имате, както и какви цели искате да постигнете, е решаващо да определите зоната или помещението, което ще ползвате като спортна зала за фитнес. В зависимост от пространството, с което разполагате във вашия дом, фитнесът може да е, както отделна зона от 3м2 (1мх3м), така и цяло помещение. Ако вашият дом го позволява, по-добре е да изберете цяло помещение, като минимумът за фитнес е поне 9-10м2. Много е важно избраното помещение да е добре климатизирано с височина от минимум 2,40 м, и естествено, колкото по-осветено е помещението от естествена светлина, толкова по-добре. Прозорците не само придават пространство и свобода на помещението, но възможността да виждаме природата, която ни успокоява и създава усещане, че сме сред нея.

Дилемата сутерен или подпокривно пространство е много дискутирана. Какви са плюсовете и минусите на всяко помещение. При сутерена имате възможност за монтаж на огледала по стените. Така можете да се оглеждате при изпълнението на упражненията. Различни декорации, като опънати мембранни тавани или декоративни мазилки ще ви дадат възможност да компенсирате липсата на естествена светлина. Цветовите решения не бива да са твърде ярки, за де не изморяват по време на тренировка. За разлика от сутерена, подпокривното пространство дава възможността да превърнете фитнеса си в малък рай, с много растителност и естествена светлина от капандурите.

В днешно време предлаганите спортни настилки са с много цветови решения, както и имитации на естествени материали. Спортната подова настилка е най-добрият вариант, тъй като е с голям издръжливост, лесно се поддържа и повечето от предлаганите са антисептични. При ново строителство е добре да се предвиди полагането на тази настилка още с довършителните работи. Настилката се полага от фирмите, като е добре те сами да извършат саморазливната замазка, за да има максимална гаранция. Ако вече съществува настилка от различен тип, също е възможно полагането на спортна настилка върху съществуващата. Този тип настилки са сглобяеми, с технология на пъзел.

Осветлението както от естествена светлина, така от изкуствена е много важно. Целта на заниманията във фитнес или спортната зала са да се тонизирате, което не би било възможно в помещения с лошо и приглушено осветление. Изберете лампи, чиято светлина няма да ви напряга.

Ако изберете зона в някоя от вашите стаи, то може да поставите както кардиоуред, така и една постелка с пейка за коремни преси. Добре е зоната да е в най-голямото помещение от вашето жилище. Така уредите няма да ви пречат, а ще бъдат част от интериорното решение. В помещение с размери 9м2 могат да се съберат един кардиоуред (бягаща пътека, велоергометър), комбиниран уред (гладиатори) с възможност за изпълнение на упражнения за цяло тяло на една работна позиция, комплект гири, постелки за разтягане и коремни преси. Така направеният подбор гарантира на всеки трениращ голям набор от упражнения за цялото тяло и разнообразни кардиотренировки. Комбинацията позволява постигането на различни цели, като топене на мазнини, издръжливост, сила и гъвкавост.

Когато вече сме избрали помещението и зоната, която ще превърнем в спортна зала за фитнес, стигаме до момента на избор на подходящо за нашите цели качествено и икономически изгодно спортно оборудване. Ето някои съвети как да изберете спортните уреди, които да закупите. Днес предлаганият асортимент от фитнес и спортни уреди е огромен. Те биват както нискокачествени и евтини, произведени в Kитай, така и продукти на доказали се марки за фитнес оборудване като LIFE FITNESS. За да изберете уредите, които ще са качествени и ще ви помогнат да постигнете желаните от вас цели, е важно те да са лесни за експлоатация и на стойки. Качествените фитнес уреди имат програми, които ще ви помогнат да ползвате всички техни функции, а не само една от тях. Програмите на кардиоуредите трябва да са свързани със сърдечния пулс. Самите уреди ще ви асистират при изпълнението на упражненията. Гаранциите и поддръжката на оборудването, което ще закупите, е също важен момент. Дългата гаранция и следгаранционен сервиз са ключови за дългия живот на вашето оборудване. Както англичаните обичат да казват: „Не сме достатъчно богати, за да си харчим пари за евтини стоки!”

В заключение фитнесът е не само спортуване, а начин на живот. За да сте здрави и жизнени, отделете време и пространство във вашия дом, за да създадете домашен фитнес. Всекидневните спортни занимания не само удължават живота, но и повишават неговото качество. Спортувайте!

Автор: „ПИЕЛ-ФИТНЕС” ООД
Закони Нормативна база Коментари