Как да направим градинските пътеки

Има много начини да създадете привлекателна декоративна градинска пътека, дори когато градината ви изглежда сравнително малка.
25.07.2019
Невена Пoпкирова
15251
градина, пътеки в двора, градински пътеки

В продължение на столетия градината е била на първо място парче земя, на което може да се засади нещо за ядене. През XIX век с развитието на индустриалната революция и появата на буржоазно общество новите богаташи и по-точно техните съпруги започнали да проявяват любовта си към градината. Освободени от грижата за изхранването на семейството и непрестанните грижи за децата, дамите намерили ефикасно занимание за през деня, което им давало теми на разговор и самочуствието на вършещи нещо с очевиден резултат. Дори в Англия били създадени училища по градинарство за млади жени от елитното общество. Ученичките носели необичайните за времето си три-четвърти панталони, за да им е удобно да садят и плевят в градината. Наричали ги дамите със зелените палци. Да бъдеш градинарка станало стил на живот.
 


Градинските пътеки се правят с цел да улеснят достъпа до отделни части на градината, внасяйки индивидуални особености в нея. Те придават поддържан вид на градината, красноречиво говорейки за класата на собствениците и спомагат да се подреди градината в някакъв стил. Има много начини да създадете привлекателна декоративна градинска пътека, дори когато градината ви изглежда сравнително малка. Пътеките имат практична и декоративна функция. Те подсещат посетителите да не минават напреко през вашите растения, освен това могат чрез разнообразие от материали и множество разнообразни форми да подобрят цялостния вид на двора или градината ви. Както обзавеждането у дома, така и външният вид на вашата градина е въпрос на личен вкус.
 


Съществуват официални градини със строги очертания, градини, приличащи на дивата природа, италиански типградини, английски тип градини, градини с рози и др. За всеки тип градина е подходящ различен тип пътека, покрита с различен тип материал. Видът на пътеката се определя и от стила на вашия дом – на тухлена къща ще отиват най-много пътеки, павирани с тухли.


Около пътеката могат да се изградят и други градински елементи като фонтани, езерца, греди за връзване на коне. Може да се спрете на необичайното хрумване да направите пътека около цялата градина. Това не е лоша идея. Всеки дошъл за пръв път гост ще види с удоволствие всичко, което сте подредили в градината си, с една обиколка и самочувствието ви ще бъде поласкано. Основните пътеки водят пешеходците леко, приятно и безопасно, запазвайки обувките им чисти. Но добре оформената пътека успява да направи и нещо повече, тя понякога скрива или открива гледки, засилва настроения и чувства.
 


Материалите, с които може да бъде застлана една градинска пътека, са разнообразни: павета от сиенит, тухли, речни камъчета (чакъл), дървени стърготини, бетонни блокчета с разнообразни форми, изкуствено състарени блокчета. По неофициалните домове с градини излеждат по-добре с пътеки, покрити с плочи. Класическата павирана пътека не изглежда добре в градина с по-естествен вид, а с по-модерно изглеждаща градина и дом. Криволичещата пътека, покрита с дървени стърготини, няма да е подходяща за елегантна градина. Някои от тухлите имат специална форма, за да придадат уникален вид на пътеката. Други имат прави ръбове и ъгли за по-строг дизайн. Материалът, с който е застлана пътеката, определя нейния тон и настроение.

 

Речни камъни са обикновено обли камъни в различни големини, но за градина се използват най-вече 12 см в най-големия размер. Те леко се зариват в земята и пътеката прилича на дъното на река. Това може да е привлекателно, особено когато се използва за създа създаването на извиваща се през градината пътека.


Преди да започнете да правите пътеки и да купите материали за целта, помислете си какво е най-подходящо към вашата къща и парцел, каква е съкровената ви мечта – дива природа или подредена градина с ежедневни грижи. След това изберете формата на пътеката – права или закривена.


Накои от предлаганите материали за покриване имат специални елементи с форма, подходяща за завой или кръгла площадка. Каменни или циментови блокчета с просвети за трева правят пътеката жива и неувяхваща, пазейки я от кал и отъпкване. Можеде да подберете и специални камъни или плочи за релефен или фигуративен страничен кант край на пътеката.

 

При подготовката за направа на пътеки в градината могат да ви помогнат следните стъпки, обмислени от специалисти въз основа на дългогодишен опит:

Стъпка 1: Опеделете мястото и формата на пътеката. Всички възможности за това са еднакво приемливи. Хората могат да ходят по права линия и да завият под прав ъгъл. Правите пътеки са предвидими, но криволичещите изчезват зад някое дърво или ъгъл и са доста по-интересни, освен това изглеждат по-естествено. Ако някое дърво или голям камък стоят на пътя на пътеката, тя може да направи завой около тях. Ако наклонът е твърде стръмен, направете нещо като серпантини с много завои.

Стъпка 2: Ширината на пътеката е важна при закупуване на материал. Главните пътеки в градината са широки обикновено около 1,2 м – за да могат двама души да ходят свободно един до друг. Второстепенните пътеки, използвани от сам човек, са по-тесни - 76 до 91 см.

Стъпка 3: Изберете материал за покриване на пътеката, който е подходящ за желаната ѝ функция. Пътека, която ще бъде използвана често, трябва да е стабилна, равна и да не става хлъзгава при дъжд. Най-добрият избор е тухлата или бетонните блокчета, сечените камъни или наредени наблизо една до друга плочи. Помислете и какъв материал ще подхожда на дома ви и неговите естествени околности. Обиколете да огледате какво са направили съседите и си купете списания, за да съберете идеи.

Стъпка 4: Трябва ли вашата пътека да има наклон? Проверете дали пътеката няма да пропадне или да се покрива с вода при лошо време. За да се оттича водата, солидните пътеки от бетон, тухли или камъни трябва да имат наклон от къщата навън 1 градус на разстояние 30 см или 2 градуса за 70 см.

Стъпка 5: Изкопайте достатъчно дълбоко корито за павирането на пътеката, което ще ви осигури паветата да стоят непоклатими за дълги години. Ако земята не замръзва през зимата на това място, коритото може да е дълбоко около 10 см. На замръзващи места е необходимо 13 до 20 см дълбочина. Попитайте за съвет доставчика на материала за пътеката.

Стъпка 6: Добавете 2,5 до 5 см слой пясък за изравняване на коритото, така че да подредите камъните или тухлите с фино донагласяне в правилното положение. Бурените са чест проблем, за тях се постила найлон, преди да се насипе пясъкът.

Стъпка 7: Използвайте ръб за край на пътеката, за да държи подредената настилка в коритото. Такива краища, ръбове се правят чрезиззидване на място или се използват шини от алуминий или стомана.

Стъпка 8: Трябва да се погрижите и за растенията, които ще подредите около пътеката.
 Някои растения са издръжливи на стъпване по тях, когато движението по пътеката не е много интензивно. Този тип растения може да вирее и между плочите на пътеката. Други растения растат ниско и са идеални за скриване на краищата на пътеката, особено на по-строго подредените повърхности. Акценти в градината могат да се внесат с храсти и малки дръвчета или храстите могат да се подредят около пътеката, за да й придадат дълбочина или да внесат цвят.
 


Ниско растящи растения като власатката (Festuca), иберис (Iberis) или храстите подъбиче (Teucrium) по продължение на краищата на пътеките правят прехода от пътеката към градината по-плавен. Фугите между камъните и плочите могат да се запълнят със зелен килим (Herniaria), пълзящото увивно растение синя звезда (Laurentia), детски сълзи (Soleirolia) или мащерка (бабина душица).


Практически съвети за работа


- Започнете с определяне краищата на пътеката, като опънете градинския маркуч или посипете желаните очертания с пясък. След това почистете площта на пътеката от растителност и я изравнете.
- За пътека, покрита с трева, трябва да се подготви почвата като за морава. Посипете семената за трева и покрийте първоначално със слама, поливайте най-малко два пъти дневно, докато поникне тревата.
- Ако ще използвате друг материал за пътеката, разчистете от растителност и покрийте с дебел найлон, който да излиза на 10-12 см от краищата на пътеката. Това ще ви отърве от плевели.
- Чакъл или натрошена скала могат да се насипят директно върху найлона. Слоят чакъл трябва да е дебел поне 6-8 см или достатъчно, за да покрие найлона. Плочите за пътеки и тухлите се подреждат върху 10 см пясък. Първо пясъкът се насипва пърху площта, заделена за пътека.
- След това се подравнява с дъска, която се провлачва по пътеката. Отъпкването на пясъка може да стане с широко парче плосък шперплат, върху което да стъпвате, докато получите желания ефект.
 

 

Решете какви мотиви искате да направите с подреждане на тухлите в различни посоки. На снимка А е показано подреждане, при което се предотвратява отместването на тухлите настрани. Снимка Б показва каменна пътека. След като подредите тухлите по желания начин върху отъпкания вече пясък, насипете още пясък отгоре и запълнете фугите между тухлите с него. След като запълните всичко, намокрете пътеката, като поливате със слаба струя от маркуча, докато се уверите, че пъсъкът се е напоил добре. Това помага той да се слегне и сгъсти по-бързо. Закрийте краищата на найлона с пръст или с растителност, която сте избрали.
 

 


Бетонните отливки са доста скъпи. Защо трябва да купите готово направени камъни? Купете бетонов разтвор и можете си направите собствени камъни от него. Можете да намерите отливки в различни размери и различна форма и дизайн. Можете да решите да направите пътеката ви с осмоъгълни камъни например или с пеперуда в центъра на всеки камък. Има доста интересни неща, които можете да създадете. Ако например обичате шаблоните или боите, можете да боядисате камъните си в различни разцветки, когато изсъхне бетонът. Можете също да поставите нещо на дъното на формата, преди да излеете бетона. Така ще имате необичайни и чисто ваши шарки на всеки камък от пътеката ви. Какво ще използвате зависи от вас самите, но например една креативна идея е да се поставят изсушени цветя на дъното или парчета цветно стъкло или красиви скални камъчета.
 Тухлите са друг популярен материал за създаване на красиви пътеки в по-официални градини с тухлени домове в тях. В тях също може да се вложи доста творчество за интересното им подреждане в различни мотиви или използвайки тухли с достатъчно различаващи се цветове. С ваш мотив от тухли можете да отбележите места за спиране. Можете да купите и тухли с необичайна форма и след това да засадите издръжливи на тъпкане растения между тях или сред тях.
 


Надробена кора от дърво или дървени стружки, получени от смилането на стари клони с машина, не се използват толкова често както другите, защото такава пътека трябва да бъде опреснявана често, защото дървото се разлага от влагата. Но това е чудесен начин да се създаде имитация на дивата природа в градината, да й се придаде естествен природен облик, по един сравнително евтин начин.
 

 


Пътека от речни камъни щe стои чудесно в малка и кокетна градина. Предварително изкопаното корито се рамкира с помощта на тежки бордюри в краищата, след това се нанася едър, непресят пясък. Върху така подготвената основа се подреждат облите камъчета, след което се изравнява повърхността. За постигане на по-голяма здравина и дълготрайност на пътеката от речни камъчета може да се използва подложка от бетон. Пътеката от речни камъни се прави лесно и е по-евтина, отколкото покритата с камъни, макар че понякога е необходимо изравняване след време.

 

Автор: Невена Пoпкирова
Закони Нормативна база Коментари