Как да отгледаме далия?

За положения от нас труд цветята се отплащат с това, че цъфтят красиво, продължително и мащабно
15.05.2017
Светлана Желева
8403
градина, цветя, далия
Далиите цъфтят в късното лято.
Източник: www.s-media-cache-ak0.pinimg.com

Далиите са малко по-претенциозни спрямо другите летни цветя. Но като „обезщетение” за целия положен труд те цъфтят особено красиво, продължително и мащабно.
Тези цветя са идват от Мексико и затова предпочитат слънчеви места, макар че могат да виреят и на полусянка. Те имат нужда от добре пропусклива, хумусна почва. През горещите летни месеци далиите са много „жадни” и трябва често да бъдат поливани. Но въпреки това внимавайте да не остава локва след обилната вода, която се изсипва върху тях.


Правилното време за засаждането им е в началото на май,
когато нощния скреж не прониква толкова дълбоко в почвата, че да навреди на техните грудки.  Младите растения, които са отглеждани на закрито са чувствителни на студ и можете да ги изнесете на открито чак след средата на май, когато се затопля трайно.


При дълбочината на засаждане се прави различаване между грудки и млади растения.
Грудките на далията, наричана още гергина  се слагат толкова дълбоко в почвата, че само с няколко сантиметра пръст да се покрият. При вече порасналите цветя, засаждането на цялото растение  се прави чак до короната му.


При високите сортове разстоянието между 2 растения трябва да е между 80 и 100 см. Заделете между 60-70 см са за обикновената далия, за далия помпон и сферична далия и 30-40 см за далия-миньон (ниска далия). Тези разстояния е необходимо да се спазват, за да могат цветята да не си „пречат”, да не растат едно в друго, а също техните листа да могат добре да изсъхнат след като е паднал дъжд.  


Растението ще вирее и ще се почувства още по-добре, ако през лятото махнете прецъфтели цветчета.


Когато дойде есента, трябва да подготвите далиите за техния зимен сън.
Подрежете  растението една педя над почвата, изкопайте грудката внимателно и я почистете от рохката пръст. След изсушаването, грудките се съхраняват най-добре в торф, може и в пясък, дървени стружки като мястото е добре да е без скреж, хладно, но сухо. Докато далиите презимуват, грудките нямат нужда от вода.


Щом като цветята започват да покарват през май,  можете да ги подпомогнете с органична тор. Едва през юли- август те ще имат нужда от следващата „порция” тор.  Тогава далиите ще са по-стабилни и тогава те ще могат да „понесат” и други наторявания като напр. с универсална тор или тор за луковици на цветя.


Още съвети:


  • Ако напр. и преди ви се е случвало да имате проблеми с  гризачи  като напр. полевките , най-добре поставете грудките в кошнички за растения с цел предпазване.
  • Извадете и огледайте щайгите с презимувалите грудки, като преди засаждането извадете твърде изсъхналите, изхвърлете развалилите се.
  • Някои стари екземпляри, които имат много грудки трябва да ги сведете до не повече от 4-5 грудки и тогава ги засадете.
  • При самото засаждане, изкопавате дупка и можете да насипете слой с пясък (може и едрозърнест) ще подобри оттичането на водата особено при глинена почва.   
  • При сортове с особено масивни цветчета при засаждането веднага трябва да ги подпрете с кол и закрепете младото стъбло за него, тъй като е възможно растението да се огъне под собствената си тежест.  
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари