Как да подхраним правилно почвата в градината?

Само който балансирано наторява своята градина, може да се надява на добра реколта и на здрави растения.
14.02.2016
Константин ДИМОВ
3397
почва, растения, торене, наторяване
Трябва да се тори умерено
Източник: www.mein-schoener-garten.de

Само който балансирано наторява своята градина, може да се надява на добра реколта и на здрави растения. Преди да пристъпим към торене, трябва да познаваме почвата в градината или на ливадата. Ако се стигне до излишък на хранителни вещества в почвата е също толкова вредно и натоварва околната среда, колкото липсата им. В тези случаи се стига до смущения в растежа на растенията, намаляване качеството на продуктите, прахосване на естествени източници на суровини и  водоразтворими минерали – калий, магнезий, нитратен азот попадат повече в  подпочвените води, отколкото се задържат в почвата.


Иглолистните растения страдат също от различни липси на минерали, www.mein-schoener-garten.de

За да живеят и да се развиват растенията имат нужда не само от вода и въглероден диоксид, но и  от хранителни вещества. Те могат да усвоят единствено само  разтворени минерални вещества, посочва специализираният сайт http://www.mein-schoener-garten.de/.
Когато има липси в почвата, не е проблем да разберем това. Листенцата се оцветяват, растението спира да расте.


Колко да торим? Само толкова, колкото е необходимо, съветват експертите.
За торенето хоби-градинарите имат задачите да изберат правилно продукта, тъй като лавиците на специализираните  магазини се огъват от предлагане. За всяка група растения има поне един вид специален тор, тъй като някои от тези растения има по-особени потребности и „претенции". Но понякога това може да бъде и комерсиална  заблуда.


Нитратите съдържат азот и в почвата той няма как да бъде съхранен,  а при дъжд те биват избутани в по-дълбоките слоеве на почвата, където застрашава качеството на подпочвените води.  Затова внимателно с нитратите!


Торовете за варуване също намират приложение у нас, www.mein-schoener-garten.de


 


Торете колкото се може по-органично!. Какво означава това за хоби - градинаря? Това означава, че вие рециклирате хранителни вещества,  които вече са налични в кръговрата на природата. Минералните торове трябва да ги използвате, когато растенията страдат от остра липса на хранителни вещества.


10-те най-важни вида тор за градината


1. Компост - Той не е тор, а помощно вещество от почвата, което съдържа хранителни вещества. Хумусът подобрява структурата на почвата. Почвите, които са снабдени с компост се затоплят през пролетта по-бързо, заради черния им цвят. Зрелият компост съдържа средно 0.3% азот, 0.1% фосфор и 0.3% калий. Според компостирания материал тези концентрации варират.


2. Птича тор – Ако са в компоста, те повишават азотния и фосфатния му състав. Калият пък се доставя от курешките на птиците. Компостът обаче, съдържа много остатъчни елементи и повишава Ph-тo на почвата. По тази причина растения, които са чувствителни към варовик и вар не трябва да се торят с компост.


3. Кравешка  тор - Тя не е за чувствителни носове, но за сметка на това е много добра органична тор с концентрация на активни хранителни вещества. Тя подобрява дългосрочно структурата на почвата, тъй като преработената слама и други баластни вещества се превръщат в хумус. Важно е тази тор да е „зряла",  а най-добро качество има тъмната тор. Вече има и специални пръскалки, които разхвърлят кравешката тор на по-голяма площ.


Птича тор www.mein-schoener-garten.de


 


4. Стружки от рога – Това е друг тип тор, съставена буквално от рога и копита на заклани говеда. Например в Германия повечето селскостопански животни нямат рога и се налага тази суровина да се внася предимно от Южна Америка. Когато са смляни много фино, се получава като брашно от рога. Ако засаждате нови дървета, храсти или рози, то сложете веднага една шепа от тези стружки в ямката, която сте изкопали.


5. Органична тор – Тя се смята за пълна тор, тъй като  съдържа всички хранителни вещества, необходими както за почвеното плодородие, така и за храненето на растенията. Според културата дозировката е от 75 гр. до 150 гр. на кв.м.


6. Комбинирана разтворима тор (сини кристали) - подходяща е за всички видове декоративни растения, балконски, в саксия или в градината. Действа много бързо и трябва да се използва само, когато има остра нужда от хранителни вещества. Имайте предвид, че често е необходимо да сложите по-малка доза, отколкото пише на опаковката.


Сините гранули са подходящи за всички видове декоративни растения,  www.mein-schoener-garten.de


7. Течна тор –Течните концентрати се използват предимно за наторяване на саксийни растения. Според вида им, предлагането е голямо: от богати на азот до слабодозирани торове за орхидеи, както и богати на фосфати течни торове за балконски цветя. Задължително си купете марков продукт. Повечето течни торове действат устойчиво на почвата. През вегетативния период саксийните цветя и балконските растения се наторяват според указанията в двуседмичен ритъм. По-добре е да сте малко предпазливи и да сложите по-малко от указаното, съветва изданието. Първо напълнете каната до половина с вода, сложете тор, и след това допълнете с останалата вода.


8. Тор за ливада – Ливадните торове  се съобразяват с потребностите на моравата. Това са дългосрочни торове, т.е. веществата при тях не се освобождават веднага.


9. Патенткалий - За разлика от класическата калиева тор, която се използва в земеделието за зелени площи и в добива на пшеница, патенткалий е беден на хлороди и е особено подходящ за зеленчуци, плодови дръвчета, декоративни дървета и многогодишни тревисти растения. Растения от рода на домати, картофи и кореноплодни може още през май-юни да ги наторите с патенткалий. През всички други растения е смислено да го направите през септември, тъй като калият се грижи за това младите клонки  преди зимата да станат по-устойчиви и да се покрият с характерната кафява кора.


10. Магнезиев сулфат (Salamarum (горчива сол) - съдържа 16% магнезий, използва се само при остра липса на хранителни вещества в почвата. Магнезият е важен компонент на хлорофила. Подходящ е предимно за иглолистни дървета - смърчове и ели, засадени върху песъчливи почви, на които игличките са пожълтели или обагрени в кафяво, а после са започнали да окапват.  Ако имате ела или бор в градината, първо проверете дали не става въпрос за вредители като някои листни въшки или гъбички.


 

Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари