Как да обзаведем бюджетен апартамент?

Обзавеждането на бюджетен апартамент с нови, модерни мебели е мисия възможна.
26.07.2022
Мила Стоянова
3865
интериор, бюджетен апартамент, обзавеждане на апартамент
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

Днес на пазара съществуват стотици предложения за обзавеждане и мебели. Разнообразието е голямо и имате възможност да направите дома си зашеметяващ, без да влагате много пари. Всичко, от което имате нужда са две основни неща - добра идея и добро планиране на разходите. Има, разбира се, още няколко стъпки, които ще разгледаме подробно, за да ви покажем как да обзаведете своя апартамент бюджетно:

  •    Проучване на пазара;
  •    Определяне на бюджета за всяка стая;
  •    Планиране на процеса по обзавеждане;
  •    Определяне на източниците на финансиране.


Направете си добро проучване

Всичко започва от информацията, с която разполагате. Колкото повече сте наясно с цените и мебелите, които се предлагат, толкова повече яснота ще имате за разходите. Затова и „безцелното“ лутане по магазините не винаги се оказва загуба на време, защото вие вече знаете къде са най-изгодните решения за вашето жилище. А това, че бизнесът е все по-дигитализиран ни улеснява още повече. Само с няколко клика разбираме за текущите и предстоящите промоции онлайн.


Източник: www.videnov.bg

Разберете също и какви са условията на доставка и монтаж на мебели. Често това е сериозен разход, който пропускаме, а той не е за подценяване. Сроковете, в които ще пристигнат вашите мебели също. Харесали сте си спален комплект, но дали сте склонни да чакате повече от месец за него?

Не забравяйте също и да планирате източниците на вашето вдъхновение. Това могат да бъдат специализирани медии за обзавеждане или групи за споделяне в социалните мрежи. Някои мебелни магазини пресъздават интериорни кътове за още по-реалистичен ефект. Може да посетите техните шоуруми, за да почерпите наготово идеи за вашия апартамент. Някои мебелни фирми предлагат онлайн услуга "Индивидуална консултация за обзавеждане на дома", от която може да се възползвате даже от дома си.

Планирайте и фиксирайте бюджета за всяка стая

Когато започвате с обзавеждането на жилището си доста често може да се увлечете и да искате още, и още. За да не се разпилявате както в разходите, така и в идеите си, е необходимо да планирате интериора на всяка стая. Независимо дали ще го направите на лист хартия или на програма за проектиране (някои мебелни магазини дори предлагат такива онлайн), започнете с вида на мебелите и тяхното разположение, след което определете цветовете и баланса между тях.


Проект на интериор на кухня с трапезария     Източник: www.videnov.bg

След като вашия интериорен проект за обзавеждане на дома е завършен, можете да пристъпите към бюджетирането за всяка стая. И тук на помощ идва информацията от проучването, което сте си направили. След като вече знаете как върви пазара и къде са най-изгодните мебели, започнете да определяте бюджета за всяка отделна мебел. Не с точност, разбира се, защото все още не знаете кой диван ще си изберете, но спокойно можете да му зададете ценова рамка.


Диван Princess     Източник: www.videnov.bg

Ето и един добър пример: Определяте ценова рамка за покупка на диван 1200 – 1500 лв. Така знаете, че няма да надвишавате горната граница. Ако си закупите дивана за под 1500 лв. бихте могли да прехвърлите остатъка от парите към друга покупка. Например, ако сте си харесали холна маса, чиято горна граница сте определили на 200 лв., но вие сте си харесали модел за 300 лв., с остатъка от дивана бихте могли да си я купите.

Последен съвет – разпишете бюджета за всяка стая по мебели в тефтер и вписвайте всеки разход в него. Така ще сте сигурни, че всичко върви по план, а и няма да помните излишни цифри и изчисления.


Започнете обзавеждането с най-необходимата стая - със спалнята...    Източник: www.videnov.bg


Определете последователността на обзавеждането във времето

В някои случаи може да не разполагате с достатъчно време и пари накуп, за да се отдадете изцяло на обзавеждането. Затова помислете с коя стая е приоритетно да започнете и вървете в последователност.

Ако обзавеждате нов и празен апартамент, в който ще се нанесете съвсем скоро, вероятно в началото ще трябва да си осигурите кът за спане, кухня и баня. На първо време можете да си осигурите най-необходимото, след което да продължите да обзавеждате по план.
Определянето на времева рамка трябва да бъде съобразено и със сроковете за доставка на мебели.


...или кухнята     Източник: www.videnov.bg

Източници на финансиране за обзавеждане

И разбира се, когато сте готови с бюджета за новите ви мебели, трябва да определите и източниците на финансиране. Няколко са възможните варианти, сред които:

     -    Да изтеглите цялата сума под формата на кредит;
     -    Да закупите някои мебели на изплащане;
     -    Да отделяте ежемесечно сума за обзавеждане;
    -   Да се договорите с вашите близки да ви подаряват ваучери или gift cards към някой мебелен магазин. Така ще имате свободата сами да си изберете практичен и желан подарък.

Обзавеждането на бюджетен апартамент с нови, модерни мебели е мисия възможна. Сега повече от всякога ние периодично сменяме интериора си и не живеем цял живот с едни и същи мебели. Затова струва ли си да инвестираме толкова много? Не е ли по-добре да се обзаведем бюджетно и да имаме повече ресурси за пътувания, емоции и споделени почивки!

 

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари