Как се проектира осветлението

Архитекти и дизайнери подбират видовете осветление според функция и конкретно интериорно или екстериорно решение.
15.02.2006
арх. Александър Чернодрински
990
осветление, светодиоди, лампи, фасадно осветление, проектиране
Как се проектира осветлението?
Източник: арх. АЛЕКСАНДЪР ЧЕРНОДРИНСКИ

Осветлението се проектира на фаза „работен проект”. Съобразява се с проекта за обзавеждане, който трябва да е с детайли и разгъвки, за да може да се предвидят местата на осветителните тела по тавани и стени. Контакти или изводи за осветление в шкафове или електрически уреди „абсорбатор”, „гардероб” и др. Позициите на осветителните тела се съобразяват от проектантите за съответните кътове в помещенията, отчитайки тяхното предназначение. И не на последно място, при проектирането е много важно да бъде направена функционално паленето и гасенето на осветителните тела.
 
Кой проектира осветлението
Архитекти и дизайнери подбират видовете осветление според функция и конкретно интериорно или екстериорно решение. След това избират конкретни модели на фирми за осветление със съответните им технически характеристики, а именно:
·      Консумация на ток;
·      Начин на монтаж;
·      Мощност, вид и характеристика  на светлинния сноп;
В този случай най-добре е съответният производител да се консултира с архитект и дизайнер относно особеностите на избраните модели.  След това тази информация се обработва от електропроектанта и се представя на изпълнителя в съответния електропроект за конкретни видове осветление. В този проект се указват начините на палене и гасене на осветителните тела.
 
Има ли изисквания за домашното осветление
Най-общо казано, основни изисквания са към мокрите помещения, в които задължително осветителните тела трябва да са влагозащитени. Препоръчително е в детските стаи осветлението да бъде силно, особено над мястото за учене. Холове, спални и кухни са предмет предимно на дизайнерските виждания. В съвременните апартаменти е добре, особено в общите хол+кухня, осветлението да бъде проектирано на различни групи, които чрез разделно палене да обособят отделни сцени (за гости, за гледане на телевизия, нощно осветление, за хранене, за почивка и др.).
 
Луминесцентно ли е офисното осветление
Да. Съвременните светлоизточници за офисно осветление са предимно луминисцентни от ново поколение лампи Т5 и триивични. Те се палят само с електроника и имат коефициент на енергоспестяване, както и съответните топли спектри. Те са доста по-скъпи от обикновените луминисцентни тръби, но също така по характеристики се различават изключително много.  Те се вграждат в луни, тела за окачени тавани, както и във висящи тела от алуминиеви профили.
 
Може ли да се осветяваме със светодиоди
Все още не. Но те намират все по-широко приложение в луни за подове, прожектори, профили за стълби, пана със сменящи се цветове и др. Диодните линии намират приложение във фасадното осветление със сменящи се цветове. Вграждат се в стъклопакета на дограмата и по този начин променят изцяло цвета на остъклените фасади.
Диодите позволяват и димиране, което може да се усети в новите луксозни интериори на автомобил като Mercedes, BMW, AUDI и др.  Те се използват и за направата на стопове и габарити. Все по-често се вграждат в корпусни мебели, плочки за баня и под.
 
Нужно ли е фасадното осветление
Все повече от новите сгради в България се осветяват с екстериорни осветителни тела. За целта се изготвят 3D модели, които проиграват особеностите на фасадата. Често тези 3D модели виждаме по рекламите за продажба на недвижими имоти и билбордове на строежи.
За осветление се използват предимно метал-халогенни прожектори с тесен сноп, както цветно неоново осветление. За подсилване на архитектурното внушение се вграждат луни в настилката или влагозащитени осветители – линейни под фризове или корнизи.
За фасадното осветление е задължително да се знае, че използваните осветители трябва да са възможно най-качествените, които инвеститорът може да си позволи, защото те обикновено се поставят на места със затруднен достъп.
Хубаво е също така те да бъдат предварително проектирани и заложени като закрепване и токови кръгове, за да не се получават проблеми с обшивки и хидроизолации. Най-често фасадното осветление се командва от едно място, на което е поставен автоматичен часовников механизъм, който се настройва според сезона.
 
Фактор ли е осветлението в общия бюджет на сградата
По-скоро не. В зависимост от вида на инвестиционния проект /офисна сграда, жилищна сграда, хотел, кино, мол/ варира от 1% до 3,5% от общата стойност.
Въпреки малкия си процент осветлението е един от основните фактори за визията на сградата. В последните години се забелязва  засилен интерес на инвеститори и проектанти към осветлението като фактор за крайния успех на проектите и това не е случайно.
Бюджетите в Западна Европа са около 10 пъти по-големи в процентно отношение, но доброто осветление „продава” - скриват се проектантски и строителни дефекти, очертават се архитектурни детайли, акцентират  се кътове. Затова и тенденцията е към повишаване на търсенето на скъпоструващата услуга, а е скъпоструваща, защото квалифицираните специалисти са много малко, а изискванията все по-големи. И все пак проектирането и изграждането на осветителни системи има своето бъдеше в инвестиционния процес.
 
Мода ли са лампите
Да, но само интериорните. Те като част от интериора се влияят стилово от общите модни тенденции. А те в момента са 60-години – времето на масивните полилеи с много детайли и голям обем. Ярките цветове при големите овални абажури. Настолни лампи от пластмаса и дърво. Но всичко това е до днес, а утре?  Утре идва Франкфуртският панаир за осветление, който е „законодател” в областта на модата и технологиите за осветление в бъдешите две години. А тази година за първи път самостоятелен щанд ще има и българската фирма „ИКИС СЛ” ООД, позната на пазара с нетрадиционните и професионални решения в областта на осветлението.

+6
Автор: арх. Александър Чернодрински
Закони Нормативна база Коментари