Как да декорираме дома си с картини

Изборът на предмети на изкуството е най-субективната област при създаването на един интериор. Картините са израз на творческия ни потенциал, говорят за нашия характер, интереси, настроения и стил.
14.05.2013
Ралица Иванова
953
интериор, проектиране, картини, интериорен дизайн, Ралица Иванова

Изборът на предмети на изкуството е най-субективната област при създаването на един интериор. Картините са израз на творческия ни потенциал, говорят за нашия характер, интереси, настроения и стил. Ние въплъщаваме своите идеи и емоции чрез избора си на предмети на изкуството, опирайки се на личната си интуиция, вкус и чувство за мяра.
Картините оказват силно психо-физиологическо и емоционално-естетическо въздействие върху човека. Да изявиш творческия си заряд, без да нарушиш психологическия и физиологически комфорт на средата е задача, която трудно се поддава на формализиране. Няма универсален ключ за съвършенната хармоничност.

Извън субективният елемент на поставената задача съществуват и обективни фактори, които влияят на декорирането на дома. Стилът е основната носещата ос, която пронизва и съшива всички елементи, участващи в изграждането на интериора. Останалите фактори са размери и функционално предназначение на помещението (дневна, антре, спалня и пр.), продължителност на престоя на хората в него, ориентация на прозорците по отношение на световните посоки и възраст на хората, които най-често ще го обитават.


Много добър избор на композиция и колорит

Цветовете създават силен резонанс в нас и опасение от избор на неправилната гама. Изходна точка са цветовете, в които вече е решено помещението.
Неярката, бедна и аскетична цветова палитра на пръв поглед може да изглежда скучна, но е прекрасна основа за декорация. Излишъкът от ярки цветове може да предизвика притъпяване на цветовата чувствителност, да отнеме от въздейсвието на художествените творби и да предизвика психологическа умора. Близките по обем и еднакви по активност и сила цветове създават усещане за пъстрота, нестабилност и незавършеност.
В хармоничната гама цветовете работят добре заедно, преливат естествено поради липсата на контраст между тях. Необходимо е спазване на цветовите пропорции. Един или няколко близки цвята преобладават по площ. Това е и фона за останалите. Най-малкият по обем цвят играе ролята на явен акцент.Изборът на картини, в чиято гама той присъства, засилва въздействието на интериора. Тук картините трябва да обогатят гамата и да подчертаят цветната доминанта.Важно е някои от основните цветове от интериора да присъстват в цветовата схема на картините.
Монохромната гама залага на вариациите в тоналността на един цвят. Липсата на разнообразие в цвета може да се компенсира чрез богатство на текстурата. Изборът на колорит на картините тук е от особено значение. Използването на различен, контрастен цвят е основният начин за освежаване  и балансиране на пространството. Противопоставянето на тъмно – светло, топло – студено, допълващите се цветове (цветове, които стоят един срещу друг на цветния кръг – червено и зелено, оранжево и синьо) създава напрежение, необходимо за изразителността.


Подходящо цветно решение, но размерът на картината „превзема“ стената.

Ролята на картината на фон или акцент в интериора определя броя, размерите, пропорциите и колорита.
За предпочитане е светлината, пълзяща по стената, която ще се декорира, да е мека и да не създава отблясъци в картината. Директната слънчева светлина уврежда картините. Добре осветената стая се нуждае от сложни, дълбоки цветове. Покритата с фигурални тапети стена е предизвикателство за декориране. Проблемът може да се реши с използване на по-широка рамка и паспарту.По-едрите мебелни групи изискват по-едра декорация. Разстоянието между картините и мебелите е важно за баланса между тях. Прекалено голямото разстояние разкъсва композицията. Използването на трети обемен елемент, поставен отстрани, затваря групата. Класическо решение е хоризонтална картина над висока мебел, комбинирана с вертикална ваза или свещник или вертикална картина, уравновесена с нисък съд.


Добро композиционно решение на триптиха. Черно-белите фотографии засилват липса на виталност в интериора.

Просторното помещение понякога изисква композиция от картини. Обикновено една по-голяма картина играе ролята на център, а останалите балансират. Когато групата е съставена от еднакви по размер картини се търси по-ясен геометричен подход при подреждането им. Две еднакви по размер и гама картини създават тържественост и строгост в интериора.
Поствените на рафт, шкаф или директно на пода картини и фотографии издължават стената и позволяват често редекоририне.Добре осветената стая се нуждае от сложни, дълбоки цветове


Група картини или снимки може да подчертае ценна антика, колекционерски предмети или красива пластика като я превърне във фокусна точка на стаята. Композицията от много картини и декоративни елемнти се нуждае от светли, сдържани тонове на стените.

Художникът свободно екпериментира, преодолява подтискащи щампи, освобождава стихийни емоции. Правила не съществуват.
Домът се използва ежедневно, ние търсим в него удобно, комфортно, безопасно и естетично място.


Добър вариант за декориране на две съседни стени.


Хармонията в композицията е по-скоро психологическо усещане, а не просто физическо равенство. Човек интуитивно търси баланс и всяко негово нарушаване предизвиква безпокойство и нестабилност.

Автор: Ралица Иванова
Закони Нормативна база Коментари