Как да оборудваме фитнес вкъщи

Скъпи читатели, с тази статия ще се опитам да ви насочa как, с какво, от къде и за колко да оборудваме домашния си фитнес.
15.11.2005
Владимир Зарков
1425
фитнес, домашен фитнес, уред, тренировка

Скъпи читатели, с тази статия ще се опитам да ви насочa как, с какво, от къде и за колко да оборудваме домашния си фитнес. Но преди да започнем със същината по темата, трябва да си зададете следния въпрос:
Имам ли нужда от домашен фитнес и ще го ползвам ли в бъдеще или просто е изблик, продиктуван от модерните напоследък тенденции в областта?

Когато си дадете отговор на този въпрос, ще последват редица други:
- Колко пари сте готови да отделите?
Това можете да кажете само вие. Но зависи и от броя на уредите, тяхната марка, клас и качество.
- Каква е моментната ви физическа форма?
Защото не е нужно да си купувате всичко наведнъж.
- Какво искате да постигнете?
От което ще зависи от какви уреди и oт какво натоварване ще имате нужда.
- Къде живеете (апартамент или къща) и с какво свободно място разполагате?
Това е много важно, за да се ориентирате специализирани или комбинирани уреди ще ви трябват.
- Какво е здравословното ви състояние, имате ли травми и лекарски забрани?
Защото тренировките трябва да са съобразени със здравето ви, а от там ще се изберат и подходящи уреди. (За хората със сърдечни проблеми се препоръчват аеробни уреди).
- В коя възрастова граница сте?
С напредване на възрастта костите, мускулите и сухожилията се амортизират, затова трябва да ги предпазим от контузии. За хора със здравословни проблеми и травми, както и за тези над средна възраст, част от фирмите-производителки на фитнес оборудване имат специален клас уреди.
- С какво тегло сте?
Необходимо е да съобразите своето тегло с техническите характеристики за товароустойчивост на уреда. Те обикновено са обозначени на етикета на уреда или на упътването му.
- От цялото семейство ли ще се ползват уредите или само от вас? Какъв пол сте?
Защото има разлика в предпочитанията мeжду жени и мъже.
Дамите предпочитат аеробни тренировки, докато мъжете анаеробни (с примера по-долу съм се опитал да разделя уредите, според функционалното им предназначение). Нито САМО аеробна, нито само анаеробна тренировка дават максимални резултати. Трябва да знаем, че подходящата комбинация мeжду двата вида тренировки е най-резултатна.
- Може ли да ползваме и уредите в къщи, и да посещаваме фитнес залата?
Разбира се, едва ли ще можете да си купите всички уреди, които са необходими за една професионална тренировка, но съм склонен да вярвам, че с добра комбинация от уреди съвсем спокойно можете да поддържате формата си и вкъщи.

В процеса на работата си съм се сблъсквал и с хиляди други въпроси. Това, което вие не трябва да забравяте е ЗАЩО СТЕ СИ КУПИЛИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ УРЕДИ? - за да тренирате, разбира се, така че ги ползвайте, но не като закачалки, както прави един мой познат....

ЗА И ПРОТИВ ДОМАШНИЯ ФИТНЕС
ПРЕДИМСТВА
Докато тренирате по всяко време на денонощието, никой не ви гледа, не ви пречи, не ползва ВАШИТЕ  уреди, яките мъжаги не ви закачат, не чакате да се освободи някой уред, никой не ви размества тежестите, никой не ви казва какво да правите, просто следвате вашата програма. Банята вкъщи винаги е свободна, музиката е по ваш избор, не е необходимо да мъкнете сакове с дрехи напред-назад, времето за тренировка е доста по-малко, не се разхождате нагоре-надолу и още куп други неща, които ви карат да се чувствате неудобно в обществените зали.

НЕДОСТАТЪЦИ
Разбира се, има и много недостатъци в домашния фитнес. Едно от тях е липсата на инструктор (макар понякога да са досадни),  добре е да има към кого да се обърнете за помощ и въпроси. Понякога хората не преценяват физическите си възможности и се оказват затиснати под щанга, скъсали мускул или с други травми. Във фитнес залата винаги можете да обмените информация, да срещнете нови хора, дори да завържете бизнес контакти. Уредите там са по-разнообразни, по-качествени и специализирани, което трудно  се постига вкъщи.

ДРУГИ
Фактори, като: естествено осветление, простор, чистота, озвучаване, климатизация и наличието на телевизор внасят допълнителен уют и удобство в помещението.

Къде да намерим уреди?
В София, а и в по-големите градове има вече много спортни магазини, които продават уреди от различни марки, на различни цени. Големите търговски вериги също предлагат фитнес уреди, а когато са в промоция са на доста добри цени. Повечето от уредите за домашна употреба, които се предлагат на пазара, са произведени в Китай или Тайван. Това не трябва да ви притеснява, стига да са с гаранция и да са съобразени с вашите цели и най-вече килограми.

Марковите уреди са на по-високи цени, което разбира се, се отразява и на качеството им. В зависимост от цената и предназначението си те се делят условно - за ползване в домашни условия и за фитнес зали.

Уреди се произвеждат вече на доста места в България (предимно лежанки, комбинирани уреди, тежести и лостове), качеството на някои от тях не е завидно, но цената им е доста ниска.

Уреди можете да си направите и вие, стига да имате свободно време и познати “майстори”, но трябва да ви предупредя, че разходите няма да са по-малки. Най-вероятно, в крайна сметка ще решите, че нещо не ви е удобно, друго не сте обмислили, а трето не ви харесва.

АЕРОБНИ УРЕДИ са велоергометри и ергометри, кростренажори, бягащи пътеки, гребни тренажори, ски тренажори, степери и всички уреди, които имат за цел да тренират вашата издръжливост и сърдечната ви дейност, като това се постига с малки натоварвания за продължително време. В тази група влизат и всички уреди и аксесоари за аеробика.

АНАЕРОБНИ УРЕДИ са всички силови уреди, работещи със свободни или вградени тежести, дъмбели и лостове, както и някои от уредите, работещи със собственото ви тегло. А това именно са  лежанки, комбинирани лежанки, гладиатори, комбинирани и специализирани уреди.

Автор: Владимир Зарков
Закони Нормативна база Коментари