Как да поддържаме естествения паркет

Естественият паркет се отличава и с добра износоустойчивост, което улеснява поддръжката му, обаче е решаващ внимателният подход към него.
28.05.2021
Лилия Лозанова
4311
интериор, паркет, естествен паркет, поддръжка на естествен паркет
Естественият паркет е здрава, устойчива и екологична настилка, която се почиства и реновира лесно.
Източник: Паркетсенс www.parketsense.bg

Естественият паркет създава неповторима топлина и уют във всеки дом. За да бъде в перфектно състояние, от голямо значение е правилната поддръжка. Според специалистите е мит, че тя е трудна – може да бъде много лесна и ефективна. Разбира се, ако се спазват определени прости правила,  паркетът може дългосрочно да съхрани своя уникален вид.

Тъй като се изработва от различни видове дървесина, неговата визия винаги е неповторима. Естественият паркет се отличава с огромно разнообразие от текстури и цветови оттенъци. Дори когато се състари, почернее или захаби не е необходимо да се подменя. Достатъчно е само да се изцикли, за да възвърне първоначалния си вид. Нещо повече – след такава процедура шарката му се променя и освен свежест и блясък, придобива още по-интересен облик. Този материал се отличава и с добра износоустойчивост, което улеснява поддръжката му, обаче е решаващ внимателният подход към него.

Основните насоки за поддържане на перфектния вид на естествения парект са следните:
1.   Ежедневното му почистване е от две процедури – „сухо“ и „влажно“. В първия случай просто се  ползва метла или прахосмукачка.

 
Естествен паркет преди и след почистване. Винаги избирайте качествени почистващи препарати, съобразени с вида на покритието на паркета.  Снимка: Coswick

При втория метод се ползва влажен парцал или моп, но никога мокър. Всяка излята течност, включително и вода, може да остави петна по паркета или да повреди дървесината. Някои паркети са с изключително здрави покрития, порите на дървесината са запечатани и никакви течности не проникват в нея и не оставят следи.  Петна остават, когато порите на дървесината са отворени и течността прониква в нея.
Добри резултати дава употребата на сухата микрофибърна кърпа. Нейните магнитни свойства позволяват прецизно и щадящо отстраняване на прах и нечистотия от повърхността на паркета.

При лакирания паркет се ползват основно препарати, предназначени за това покритие. Клиентите най-често си ги осигуряват от обектите, от които са закупили и паркета. В никакъв случай не бива да се прилагат артикули, чиято спецификация за употреба е за друг тип настилки. Силните замърсявания се отстраняват с помощта на моп и препарати, предназначени само за паркети.


Американски орех, шеврон с лаково покритие. Производителите на паркета – Coswick предлагат и качествени почистващи препарати за лакирани покрития. Снимка: Паркетсенс   www.parketsense.bg 

2.
Задължително  поне 10 дни след монтажа и лакирането му не бива да се ползват никакви почистващи препарати препоръчват специалистите. Това изискване не важи за паркети, които пристигат с готови фабрични покрития и не се омасляват/лакират на място.


Естествен паркет дъб, рибена кост след реновиране, извършено от екипа на Паркетсенс ПРО.    Снимка: Паркетсенс   www.parketsense.bg

3. Оптималната поддръжка на паркета предвижда периодичното му циклене в зависимост от състоянието му. Качественият естествен паркет е със здрави и устойчиви покрития. При спазване на основните правила за почистване и експлоатация той няма да се нуждае от реновиране дълъг период от време. Периодът, на който се налага циклене, зависи от състоянието на настилката и от преценката на собствениците на жилището. Най-добре да се обърнете към специализирана фирма, която професионално ще изцикли и лакира или омасли Вашия паркет.

4. С цел съхраняване на перфектната визия на настилката е добре периодично да се полира паркета с предпочитан препарат, предназначен за тази цел. На пазара се предлагат широка гама такива продукти. Те не само освежават дървесината и подобряват визията ѝ, но създават и защита.
Обикновено качествените препарати за почистване съдържат такива съставки и не е необходимо допълнително полиране с друг препарат.


UV oil е хибридно покритие, което съчетава предимствата на лака и на маслото. Изключително приятно е при допир и не позволява на течностите да проникнат в порите на дървесината. Снимка: Coswick

Добър избор е продукт, в чиито състав влизат различни масла и вакси, защото е с лек мирис и не дразни кожата.
В зависимост от натовареността на помещенията, тази процедура се извършва в различен период. В жилищните помещения полирането може да се прилага на 12 месеца, но в обществените пространства е препоръчително да се прави поне на 6 месеца. Важно е след полиране да се остави повърхността да съхне минимум 8 часа.

5. Поддръжката на естествения паркет предполага и определени параметри на средата. Относителната влажност на въздуха трябва да се поддържа между 45-65%, тъй като по-ниски стойности могат да доведат до изсъхване и свиване на паркета.

През зимата, особено в помещения като кухнята, в която има изпарения, е добре да бъде поставен влагоуловител, за да се предпази паркета от влага и измятане. Пред мивката  може да бъде поставена постелка, която да попива пръските при ползването на вода.


Не забравяйте да поставите меки подложки под мебелите в дома, за да предпазите паркета от нараняване при местенето им. Снимка: Паркетсенс     www.parketsense.bg

6. Предпазването на естествения паркет от механични повреди предполага редица превантивни мерки.
За да се предотврати пренасянето на пясък, прах и кал отвън, пред входната врата трябва да се постави качествена изтривалка. Този под не позволява движение с високи токчета, както и падане на тежки и остри предмети.

Ако има подвижни мебели като бюра, маси или столове, е добре крачетата им да бъдат защитени с фалцови подложки, които да предотвратяват каквото и да е повреждане на настилката. Ползването на офис столове с колела предполага наличие на специална подложка, локализирана на определено място.

Ако се налага преместване на тежки мебели или уреди (хладилници, перални, съдомиялни) за ремонт или обстойно почистване, трябва да се подхожда изключително внимателно. За да не се увреди паркета, трябва изрично да бъде покрит с подходящ материал, за да се избегнат повреди. Удачен вариант е използването на специални комплекти, които се състоят от повдигащ лост и подложки, които се поставят под мебелите. Така лесно ще може да бъдат преместени, като не се допусне появата на драскотини.


Качественият естествен паркет е настилка, която ще Ви служи цял живот. Той подобрява микроклимата и повлиява положително на качеството на въздуха в дома.  Снимка: Паркетсенс   www.parketsense.bg

Поддръжката на естествения паркет бързо става част от ежедневието. Спазването на определени хигиенни изисквания и регулярните операции по поддръжката му, гарантират продължителното му използване. Същевременно осигуряват свежестта и перфектната визия на естествената настилка, която внася уют и топлина.

 

Автор: Лилия Лозанова
Закони Нормативна база Коментари