Как ни въздействат цветовете в интериора?

Избраната цветова концепция може напълно да промени възприятието ни за реално съществуващото пространство.
01.08.2018
Екатерина Бонева
7558
интериор, стил, цветове, пространство, дизайнери
Неутралният цвят, който не влияе на човешката психика
Източник: www.intotheglass.com

Цветовете създават първото ни впечатление за едно жилище. Именно тях забелязваме още при влизането си и макар и много от нас да не осъзнават, цветовете са основен двигател на емоционалните ни състояния. Тяхното въздействие може да продиктува не само настроението ни, но и начинът по който въприемаме обектите в интериора. Това от своя страна генерира определени реакции на човешкото тяло във физиологичен план – едни цветове успокояват нервната ни система и притъпяват сетивата ни, а други предизвикват вълнение, ентусиазъм и прилив на енергия.
Ето защо изборът на цветове за интериора далеч не е свързан единствено с естетика.

Много хора не обръщат внимание на тези фактори и избират цветовете за дома си без да са наясно за тяхното влияние върху човешката психика. Ето защо, ако ни предстои ремонт или се нанасяме в ново жилище, трябва да помислим върху това как ни кара да се чувстваме определен цвят, какви спомени предизвиква у нас или просто с какво го свързваме. Стените заемат най-голяма част от площта на едно помещение и изборът на цветова палитра за тях е първата ни стъпка. Едва след това може да пристъпим към определяне на подовата настилка, мебелировката и аксесоарите.

Проектирането на интериора се осъществява в две направления – пространствено и декоративно. Иначе казано, това значи да се определят формите и цветовете. Всички знаем, че има три основни цвята – червено, жълто и синьо. Смесвайки ги ще получим оранжево, зелено и лилаво. С помощта на неутралните черно и бяло постигаме всички останали сложни нюанси с различна степен на наситеност.


Интериорът в синьо навява спокойствие, прохлада и умиротворение    Източник: www.dekorstore.net

Цветовете и простанството 
Избраната цветова концепция може напълно да промени възприятието ни за реално съществуващото пространство. Светлите цветове отразяват светлината и оптически уголемяват предметите, докато тъмните я абсорбират и сякаш ги смаляват. Всички сме забелязвали, че това важи и за дрехите, които обличаме. Подобно на това, съчетанието от светли и тъмни цветове може визуално да увеличи или да намали пространството и предметите.

Ще ни бъдат от полза следните примери:
- Светли стени и таван / тъмен под – визуално уголемяване на пространството
- Светли стени и таван / светъл под -  създават усещане за простор и необятност
- Тъмни стени / тъмни таван и под  - разширяване на пространството по дължина и снижаване по височина
- Тъмни стени / светъл таван и под – визуално уголемяване на хоризонталното пространство
- Светъл таван / светла задна стена и под  - създават усещане за дълбочинен ефект и по-голяма височина
- Светъл таван / тъмни стени и под – внушават така наречения сутеренен ефект и предизвикват чувство на опасност и тревога

Цветовете и избрания стил
Интериорните стилове се базират на различни цветови съчетания. Например за шаби шик са характерни бяло, кремаво и всеки пастелен оттенък на основната палитра, най-вече топли цветове като розово, жълто, прасковено, но също така светло синьо, бледо лилаво и резеда. 


При поп арт се наблюдават комбинации от наситени дръзки нюанси, които съживяват интериора, а при индустриалния стил преобладават най-вече сиво и кафяво. При модерният стил цветовата гама е монохромна и включва семпла палитра от плавно преливащи цветове – шоколад – мока – сметана, черно – сиво – бяло.

Ако се спрем на даден стил, неминуемо ще трябва да следваме и характерния цветови диапазон. Съвременните стилове оставят повече простор за експерименти, но и при тях трябва да се съобразяваме с определени аспекти. В случай, че заложим на няколко нюанса от една гама, то неутралните тонове трябва да отредим на най-големите повърхности в стаята (стените). Средно наситените ще подчертаят мебелировката, завесите и килима, а с най-ярките ще откроим декоративните аксесоари. Не бива да забравяме неутралните черно и бяло, които задължително присъстват в интериора, макар и в малки количества. И все пак, когато проектираме цветовете в жилището си не трябва да мислим единствено за стиловите ограничения и актуалните тенденции в момента, тъй като те идват и си отиват. Важно е преди всичко да направим дома си красиво и приветливо място, където да се чувстваме комфортно.

Цветовете и емоциите 
Обкръжаващите ни цветове генерират определен емоционален ефект. Това се отнася не само до различните цветове, но и до тяхната наситеност.


Домът в бяло - символ на надежда и ново начало    Източник: www.home-designing.com

Неутрални
Белият цвят
може буквално да трансформира пространството – символ на чистота, невинност и съвършенство. Бялото е солиден, неутрален цвят, който подсъзнателно свързваме с надежда, пробуждане и ново начало. Стаите в бяло изглеждат по-големи, отколкото са в действителност и създават усещане за ефирност, прохлада и светлина. Подходящ е за всяко едно помещение от жилището, тъй като подчертава влиянието на останалите цветове. Интериорът в бяло се нуждае от цветни допълнения, с цел да се избегне прекалено стерилната и скучна атмосфера.

Черното е един от все по-популярните цветове в момента. Свързваме го с мистерията на нощта, страха и траура, но също така със строгата красота, блясъка и елегантността. Черното абсорбира не само светлина, но и енергия, осигурявайки стабилност и баланс в емоционално отношение. Партнира си отлично с всички цветове и най-вече с другите два неутрални бяло и сиво. Не бива обаче да прекаляваме с използването му, тъй като може да се получи депресиращ ефект. Обикновено се използва като допълнителен цвят за подчертаване на определени акценти в интериора.

Според много дизайнери сивото е новото бежово. Цветът напоследък нашумя като един от най-актуалните неутрални цветове в декора на дома. И има защо да е така -  това е златната среда на бялото и черното и въпреки, че повечето хора го намират за скучен и обикновен, този цвят притежава интересна символика. Това е единственият цвят, който не оказва директно влияние върху човешката психика. Подсъзнателно го свързваме с високите технологии и иновации. Този му индустриален аспект провокира усещане за сигурност и стабилност. Сивото е неутрален, ненатрапчив и изключително стилен цвят. Сам по себе си не изглежда атрактивен, но красотата му се подчртава в комбинация с всички останали цветове. Перфектно си подхожда със светлозелено, розово и червено. Идеално подчертава ярките нюанси в интериора, без да контрастира в толкова силна степен като бялото и черното.


Най-динамичният цвят    Източник: www.diningroomlighting.eu

Топла гама 
Червеното
е най-агресивният цвят от цветовия спектър. Това е цветът на кръвта - символ на любовта, страстта и копнежа и олицетворение на физическа сила, смелост и енергичност. Червеното има свойството да изглежда по-близо отколкото е и винаги ще забележим първо него. Оказва стимулиращо въздействие върху нервната ни система, увеличавайки честотата на пулса и стойностите на кръвното налягане. В интериорен план цветът вдига енергийното ниво на помещението и е отличен избор за създаване на повече настроение. Интересен е фактът, че активира обмяната на веществата и стимулира комуникацията и апетита. Точно заради това може да го срещнем в много заведения за хранене. Тъй като е силно изразителен, цветът не бива да се прилага като основен, а по-скоро да се използва за подчертаване на декоративните акценти. Високата наситеност и енергийни вибрации на червеното може да станат причина за поява на агресивно поведение.

Жълтият цвят символизира слънцето, яснотата и разума. Зарежда ни с големи дози оптимизъм, вдъхновение и креативност. Експанзивен, топъл и приветстващ цвят. Внася светлина и оптически разширява пространството, поради което е много подходящ за декориране на тъмните точки в дома като коридора или стълбището. Жълтото изчиства негативните емоции и създава позитивно настроение. Стимулира апетита и е много подходящ за кухни и трапезарии.

Оранжевото предизвиква вълнение, ентусиазъм и прилив на енергия - символ на физически комфорт, чувственост, изобилие и сигурност. Като комбинация от червено и жълто, притежава стимулиращ ефект върху човешката психика. Не се възприема добре в дневни и трапезарии, ако е прекалено интензивен. В древните култури оранжевото се е използвало за лечение на заболявания на белите дробове и за увеличаване на енергийните нива в организма.

Кафявият цвят олицетворява стабилност, надеждата и сигурност, създавайки усещане за топлота, уют и връзка с природата. В психологически план го свързваме със земните здравослодни продукти и естествената дървесина. Създава приятна и непринудена атмосфера и е добър избор за помещенията, в които бихме искали да внесем повече уют.


Мистичното пурпурно    Източник: www.villazbeats.com

Студена гама
Синьо
– цветът на спокойствието, релакса и душевния мир. Заедно с това обаче, навява усещане за студенина и тъга. Съдържа носталгична нотка и го свързваме с морето и небесната шир. Не е удачно да се използва в помещения, без достатъчно естествена светлина, тъй като може да създаде чувство за студ.

Зеленото е природен цвят, симоволизиращ новия живот, пробуждането и надеждата. Той е синоним на хармония, равновесие и мир. Има успокояващо въздействие върху психиката, той като съчетава веселото настроение на жълтото и релаксиращия ефект на синьото. Отличен избор е за бани и спални. Освен, че успокоява, зеленият цвят има свойството да елиминира стреса и да създава чувство на удовлетвореност.

Пурпурното е сложен, богат и драматичен цвят, който свързваме с лукса, медитацията и интуицията. Тъмните му тонове излъчват екстравагантност и изкусителност. Често пъти се определя като мистичен и антидепресивен. Добре си партнира със светлите нюанси на зелено, а също с бяло и черно. Не е препоръчително да се използва в кухни и трапезарии, защото потиска апетита.

За това как влияят цветовете върху човешката психика съществува цяла наука. Макар и кратко, нашето пътешествие в света на цветовете със сигурност ви е дало нужните насоки за това как да направите дома си модерен и изискан, но най-вече комфортен и успокояващ след напрегнатия ден.

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари