Как да възстановим дървеното стълбище ?

След ремонта можете да въведете втори цвят за повече пъстрота в дома.
15.06.2015
Константин Димов
5616
реставрация, стълбище, стълби, дървени стълби, поддръжка на дървото
Едно наистина различно стълбище.
Източник: www.cdnpix.com

Дървените стълбища могат да се износят и за кратко време да станат непривлекателни, ако не са предпазени от прах и протъркване. Дървото в повечето случаи може да бъде възстановено до първоначалното му състояние.
Ако дървените стълби са зле повредени, има няколко варианта да скриете повредите.Тогава цялостният ремонт ще отнеме повече от няколко дни. Ако се налага да стигнете до горния етаж на къщата, правете всяко стъпало поотделно или по 2-3 стъпала наведнъж, съветва специализираният сайт capitalpolishers.com .

Байц или боя ? 
Ако стълбите са в относително добро състояние, може да не ги  изциклите, а първо да използвате средноагресивна шкурка, а след това- с фина шкурка. Новият вид може да съответства точно на цвета на цялото стълбище  или да бъде в контрастен цвят, ако това ви допада или не можете да намерите точно нюанса, който търсите. Така ще внесете допълнителен акцент в дома.

Байцването има много предимства. Байцът се нанася по-лесно от боята, освен това позволява структурата на дървесината да се открои. Тъмен байц може да се сложи за по-традиционно излъчване на стълбището, докато по-светлите нюанси звучат по-модерно. Преди да байцвате е необходимо повърхността на дървото да бъде подготвена, т.е да бъде очистена от старата боя, прах и друга мръсотия, които в противен случай ще развалят цялостния ефект на реновацията. За успешно байцване всички следи от старото покритие трябва да се премахнат, защото иначе ще се възпрепятства байца да попие в дървото. 


Използвайте издръжливо полиуретаново покритие по ваш избор, което да изсипете около байца за допълнително предпазване на дървото.


У нас се предлагат 3 вида байц: на маслена основа, на водна основа и малко познатите гел байц. Всеки от тях си има своите предимства и е добре да се консултирате със специалист преди да направите своя избор.

Използвайте шлайф машина
Най-добре е тя да е малка, за да се поберете във всичките ъгли и фуги около стълбище.

Боя
Ако стълбите, които трябва да бъдат възстановени, са твърде износени или имат повреди, то помощник ще ви бъде боята. Добавете малко пясък в боята, за да направите стълбищата по-малко хлъзгави.

Плочки
Дървеното стълбище може да бъде облепено с плочки, за да добавите по-висока архитектурна стойност или за да мултиплицирате специален мотив от друга част на дома. Плочките се предлагат в най-разнообразни форми и цветове. Използвайте малки, едноинчови плочки ( 1 инч- 25.4 mm ) в различни цветове или големи, 12 инчови, нарязани според размера на стълбите. Ако друг път сте лепили плочки, то се захванете с тази работа, ако не - по-добре извикайте майстор.(Последователността  е лепило, хоросан, циментиране). Плочките се слагат така, че техният ръб да съвпада с  външния ръб на стъпалото, за да не станат остри и при стъпване да се порежете.

Нестандартно решение
Ако искате  нестандартно решение, сложете плочки с калаено покритие . Този дизайн, който се използва предимно за тавани (Tin Ceiling Tiles) се използва все по-често и за подове, при това гарантирано безопасно. Калаят е тънък и може лесно да се огъне и да заеме формата на вашите дървени стълби.  Тези плочки могат да бъдат оставени в калаен цвят или да боядисани с висококачествена метална боя. Те имат специален начин за прикрепване (огъват се и се закрепват с малък пирон). Най-добре е да се направи от специалисти. Става шикарно, макар и по-скъпо,отбелязва сайтът http://homeguides.sfgate.com/.


Към професионалисти се обърнете и когато искате да използвате различни импрегнатори срещу насекоми, плесени, огън и др. влияния. Те най-добре познават качествата на различните видове дървесина и имат опит с прилагането им за стар и нов дървен материал. Трябва да се направи оценка и на влиянието на различните атмосферни влияния - на открито и др. фактори.

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари