Как да реставрираме мебелите от дърво?

Реставрирането има за цел да възстанови първоначалната визия на мебелите и да удължи техния живот.
15.04.2016
Румяна Бoнева
24635
дърво, Мебели от дърво, реставрация на мебел, реставриране

Реставрирането на мебели може да бъде леко и приятно занимание, ако просто е необходимо да отстраним ненужната мръсотия и да придадем блясък на повърхностите. В други случаи, това може да изисква пълна реконструкция или подмяна на отделни съставни части, особено когато говорим за старинна мебел. 

Реставрирането има за цел да възстанови първоначалната визия на мебелите и да удължи техния живот. Всеки от нас пази в дома си стари мебели, които имат сантиментална стойност и не бихме искали просто да ги захвърлим на тавана. С малко усилия можем да възвърнем техния блясък и да им се радваме отново. Трябва да се подчертае, че с ремонт може да постигнем функционалност, но реставрацията на старинни мебели е цяло изкуство. Нека да разгледаме основните стъпки в процеса на обработка и възстановяване на мебелите.Ремонтът облагородява визията, но реставрирането е изкуство. Източник: www.revivalwoods.com

Почистване и обработка на повърхностите
За да подготвим повърхностите за следващия етап е необходимо първо да ги почистим и да отстраним наслоените замърсявания и излющените бои и лакове. За целта успешно ще ни послужат препаратите за премахване на стари политури, които проникват в слоя и го разграждат, след което отстраняването става лесно и бързо. При избора на препарат трябва да се уверим, че не съдържа хлоридни разтворители, киселини или сода каустик. В случай, че дървото е изтъняло има начин да възвърнем отново неговата здравина, като използваме втвърдител за дърво, представляващ готов разтвор на базата на акрилни смоли. Разтворът прониква в дълбочина и подсилва изтънелите области. Ако пък повърхността е проядена от дървояди, ще ни е необходим безцветен инсектицид с остатъчен ефект, който няма да промени боята или лепилото и ще предпази повърхността от повторни набези.В някои случаи се налага и претапициране на мебелта. Източник: www.messagenote.com


Ремонтиране и укрепване
Разхлабените и счупени части трябва да бъдат укрепени с подходящо лепило. За целта може да използваме универсални или водоустойчиви винилни лепила, предназначени за залепване на всички видове дърво, дървени плоскости, МДФ, шперплат, корк и други подобни деривати на дървото. При определени случаи може да прибегнем до употребата на по-силно монтажно лепило, което замества използването на пирони, дюбели или винтове. Добре е препаратът да е на водна основа, без да лепне и да образува конци. След изсъхването си той се самонивелира и може спокойно да пристъпим към лакиране или боядисване на повърхността. Задължително трябва да отстраним излишните натрупвания от лепило след изсъхването или ако е необходимо старателно да изшкурим и да почистим с памучна тъкан.

Прикриване на дефекти и драскотини
За да възстановим първоначалната визия на третираната мебел, трябва да се погрижим за това как да прикрием всички повърхностни дефекти. Шуплите и пукнатините може да запълним с епоксиден кит за дърво, т.нар. структурно лепило или друг подходящ за продукт. По този начин успешно ще се справим с наранените участъци, липсваща част от фурнир, цепнатини или отвори. Структурата на кита е гъвкава, подобна на пластилин и позволява лесно оформяне и нанасяне върху увредените зони. След като изсъхне се втвърдява в изключително твърда маса и може да се шлайфа, пробива или боядисва. Предлага се в различни цветови гами съобразно конкретните нужди. За да бъде напълно гладка повърхността, след като китът изсъхне напълно трябва да изшкурим третираната област с подходящ материал за фино шкурене. Няма да сгрешим, ако използваме стоманена вълна, която е широко използвана при реставринането на мебели за равномерно нанасяне на вакси и политури. Така ще бъдем сигурни, че няма да нанесем драскотини или да нараним повърхността по какъвто и да е друг начин и тя ще бъде изцяло почистена и фино полирана. Ако е необходимо може да минем леко с влажно парче памучен плат и да изчакаме да изсъхне преди да пристъпим към следващия етап от обработката.Да вдъхнем живот на старите мебели www.mbrestoration.co.uk

Тониране на повърхността
При тази фаза може да изберем дали да променим цвета на дървесината или да запазим автентичните багри като тонираме повърхността с байц за дърво. Известен като поливалентен оцветител, байцът представлява концентрат, който може да се разрежда с вода или да се използва в готов вид. Ефектът от използването му е наистина невероятен. Нежно тонира дървото, не скрива природната му красота, подчертава естествено оформените от жилите шарки и в същото време прикрива видимите повърхностни дефекти. Нанасянето се извършва равномерно с помощта на четка или тампон. Ако искаме да постигнем по-наситен ефект от цвета може просто да повторим няколко ръце, като изчакваме всеки слой да изсъхне напълно преди да нанесем следващия.

Фиксиране на цвета
За да запечатаме порите на дървото и да фиксираме цвета успешно може да си послужим с подходящ за целта фикс за дърво на водна основа. Продуктът трябва да се нанесе равномерно, като се внимава да не остават излишни натрупвания. Фиксативът предпазва повърхността от петна и фиксира цветовете, като откроява естествената красота на дървото и запълва порите. След като байцът е напълно изсъхнал нанасяме фиксатива отново с мека четка или тампон. Необходимо е да изчакаме да изсъхне, след което полираме повърхността със стоманена вълна №0000 и с меко парче плат.


 
Как да реставрираме мебелите от дърво www.media.blog.homedepot.com/ www.sawinebarrels.co.za

Финиш 
Този етап е крайната стъпка в процеса на реставриране на дървената мебел. С помощта на различни полиращи продукти и лъскащи вакси дървото ще придобие рафиниран вид и ще му придадем блясък и лъскавина. За целта може да използваме шеллак или оцветяващи вакси на базата на естествени восъци, които не съдържат силикон или други агресивни агенти. Тези продукти имат подхранващо за дървото действие като предпазват от замърсяване и прах, допълват топлината на цветовете и придават лъскав отблясък. Ваксата постига завършен и изискан вид и се предлага в различни тоналности на естествената дървесина – орех, дъб, махагон и др. Нанасянето става с четка или тампон, като след това се оставя да изсъхне. Редно е да знаем, че при избора на финиш продукт трябва да се съобразим с конкректното предназначение на дадената мебел, с цел да не направим повърхността прекалено хлъзгава.

Цвят и финиш в едно
С нанасянето само на два слоя масло с твърда вакса Вие постигате едновремено оцветяване и защита на повърхността. Предимствата на този финиш –  едновременно прониква дълбоко в дървото и остава на повърхността, цветът на дървесината „ оживява“, лесно се обновява дори и частично, не се напуква, лющи и бели, има добра устойчивост на течности и лесна поддръжка. OSMO съчетава по неповторим начин предимствата на естествените растителни масла, оцветители и вакси в един продукт. Третираната повърхност е устойчива на замърсявания, не задържа вода, издържа на триене и е приятна на допир. В сравнение с традиционните системи за оцветяване, при използването на растителни масла се постига равномерност на цвета. Лесното му приложение – без грундиране и шлайфане между нанасянията – спестява време и пари. Дървесината остава с отворени пори, което й позволява да диша и води до значително по-малки деформации при промяна на влажността. Обработената повърхност е устойчива на вино, бира, кола, кафе, чай, плодови сокове, мляко и вода. Покритието е безопасно за хората, животните и растенията, подходящо за детски играчки. Маслата с твърд восък се предлагат в огромно разнообразие от цветове за вътрешно и външно приложение.

Как да запазим по-дълго постигнатия резултат?
За да съхраним така постигнатата визия на реставрираната мебел със сигурност ще е нужно да полагаме регулярни грижи за поддръжка. Можем да направим това посредством различни полиращи вакси, защитни и реставриращи масла или чист пчелен восък. По този начин ще запазим свежата текстура на дървото, като същевременно се грижим за обновяването на цветовете и за предпазване от замърсявания и натрупване на прах. За постигане на повече блясък бихме могли да третираме с различни течни коректори за прикриване на дребни драскотини или цепнатини, маркери и восъчни китове за дърво. 

+1
Автор: Румяна Бoнева
Закони Нормативна база Коментари