Фън шуй за дома и градината

Това е най-старата наука за дизайн. На границата между изкуството и науката, тази философия търси хармонията и баланса в обкръжаващото ни пространство за да донесе благополучие, изобилие и хармония н
14.04.2014
Ралица Иванова интериорен дизайнер
1959
градина, дом, фън шуй, Ралица Иванова, философия
Недостатък на това парково пространства е неговата затвореност
Източник: Интернет

Фън шуй като система съществува от около 6000 години. Това е най-старата наука за дизайн. На границата между изкуството и науката, тази философия търси хармонията и баланса в обкръжаващото ни пространство за да донесе благополучие, изобилие и хармония на обитетелите му.
Фън шуй стъпва на фундаменталната връзка на човека с природата. Изгражда система за планиране и организиране на пространството чрез съвместяване на мъдрост, практичност и внимателни наблюдения. Фън шуй може да се практикува както за големи обществени сгради, паркове и градове така и в отделния апартамент или малкото пространство на вашето работно кътче.
В буквален превод от китайски „фън шуй” означава „вятър и вода”. Счита се, че силите на вятъра и водата създават или унищожават енергията „Чи”.
Според древните китайци Чи се създава от водата при процеса на нейното изпаряване. Научното обяснение на това е, че чрез превръщането на течност в газ се генерира и освобождава енергия. Именно тази енергия древните наричали Чи. Унищожаването на чи от вятръра е по-явно. Просто вятърът я издухва, разпръсква и премества от едно място на друго. По тази причина се смята, че ако в една област има силни ветрове, то Чи няма да може да се задържи и там има много лош фън шуй. Майсторите на Фън Шуй търсели място, където енергията Чи се носи от вятъра и натрупва във водата. Теренът където енергията се събира те наричали „леговището на дракона”.

Като древно изкуство Фън Шуй е построен на солидни научни принципи, подкрепени от модерната физика и съвременните разбирания за енергията. Древните китайци от хиляди години вярват, че земята и всички живи организми имат енергия. Това се потвърждава от новите открития в областта на квантовата физика. Китайците наричат тази енергия Чи, а учените – електромагнитна енергия. Фън шуй е древна система измислена да изучава и променя ефекта, който този електромагнетизъм има върху нас в ежедневието ни. Разбирането на тази енергия ни позволява да ориентираме обкръжението си в хармония с електромагнитното поле на околното пространство.

Фън шуй е като акупунктура за жилището. Паралелът с нашите тела е очевиден. Когато има блокаж в меридиана, по който се движи енергията в нашите тела, се развива някакво заболяване. Принципът е същият и върху жилището ни. В Китай се смята, че ние много силно се влияем от околното пространство и нашият най-съкровен Аз реагира по директен начин на мястото, където се намираме. Ако обкръжението ни е в безпорядък, мръсно и претрупано, ще ни е трудно да намерим спокойствие в него. Енергията трябва тече свободно и навсякъде.
Кръвта в телата ни съдържа желязо, което като метал реагира на магнитните полета. Ако магнитното поле в сградите, които обитаваме е съвместимо с нашето, тогава те ще имат положителен ефект върх нашето здраве, концетрация, взаимоотношения, финанси и респективно, ако магнитните полета са несъвместими, ефектът ще е отрицателен.
Фън шуй винаги е бил свързан със земята, която древните китайци изключително почитали. За тях Майката зема била свещена и се отнасяли с голям респект към терена. Тяхната ранна философия, поезия и изкуство отразявала желанието им да се отъждествят  с красота и баланса, който те виждат в природата. Вярвали, че не е много разумно да вървиш срещу естествения ход на природата и сериозно да нарушаваш нейната структура. Те очаквали, че подбни действия ще доведат до неблагоприятни последици. По тази причина когато строяли град, храм, път или жилище, те полагали огромни усилия да не нарушават земната „плът”.


Първоначално Фън шуй се използвал при търсене на благоприятна локация за гробищно място за почетните членове на техните семейства. Идеята била, че ако предшествениците почивали в мир на идеалното място те щели да благословят  и покровителстват своите роднини на земята. Китайците вярвали, че имат директна връзка със своите предци. Те присъствали в духовен смисъл в ежедневието им като ги водят и напътстват.


Древните китайци полагали доста усилия да намерят място където нежният бриз и плодородието на земята ще се хареса на техните почитани предци. По тази причните повечето китайски грбници са ситуирани по южни склонове, защитени от бурните северни ветрове. Мекият кунтур позволява на Чи да се движи свободно. Ибягват се клисури, каменисти и открити местности.
Има и научни опити да се обясни това явление. Еднаквите хромозоми на ДНК-то, които имаме с нашите роднини, когато се редуцират на атомно ниво както всичко останало във вселената са нищо повече от енергия. И когато енергията чи афектира покойните предци, това има отношение и върху живите им роднини.
Работата с фън шуй е работа с енергийната система на околното пространство. Принципите на фън шуй ни показват как да боравим с естествените земни контури и формации така, че да допълним архитектурния дизайн по един здравословен и продуктивен начин.


Това е първата статия от поредицата Фън шуй за дома и градината. В следващия брой очаквайте продължение.

Автор: Ралица Иванова интериорен дизайнер
Закони Нормативна база Коментари