Две къщи в полите на Стара планина

Сградите са предназначени за семействата на брат и сестра и са отражение на вижданията на своите обитатели за естетика, семеен уют и икономичност.
31.01.2018
арх. Катерина Чолакова
3524
архитектура, къщи, две къщи, арх. Чолакова, еднофамилни жилища
При решението на двете къщи е търсено единство във визията
Източник: www.cholakovaradev.bg; снимка: Волен Евтимов

Архитектура: Чолакова Радев Архитекти
Проектант: арх. Катерина Чолакова
Местопложение: с.  Кътина, Стара планина
Фотограф: Волен Евтимов


Разположени в южните склонове на Стара планина в село Кътина, северно от София, Къща 001 и Къща 002 представляват реализирани проекти за еднофамилни жилища. Сградите са предназначени за семействата на брат и сестра и са отражение на вижданията на своите обитатели за естетика, семеен уют и икономичност.


001- Къщата е развита на две нива и дневната зона е проектирана на второ ниво.    Източник:  www.cholakovaradev.bg; снимка:Волен Евтимов

Къща 001
Къща 001 е предназначена за семейство с две деца. Тя е ситуирана в ъгловия имот и е ориентирана към по-тихата улица. Подходът към нея се осъществява от север от страната на по-натоварената улица, по такъв начин, че дворът на имота да остане свободен и с възможно най-голяма площ. Къщата е развита на две нива, като по желание на собствениците дневната зона е проектирана на второ ниво. Благодарение на това разположение, от нея се открива прекрасна гледка на изток и юг, която не би могла да стане част от преживяването, ако тази зона бе останала на традиционните първо ниво. От дневната се излиза на просторна южна тераса. От второ ниво има пряка външна връзка с ниво терен чрез метална бяла стълба, която е своеобразен акцент в композиционно отношение като единствен елемент, излизащ извън компактния обем на къщата.

Във функционално отношение сградата е решена според нуждите на семейството. На първо ниво са разположени спалните и санитарните възли към тях, мокро помещение, килер и техническо помещение. Детските стаи са свързани непосредствено с двора. Интериорът е светъл, модерен и в съзвучие с цялостната архитектурна естетика на къщата.

Материалите по фасадата са избрани в съответствие с изискването на клиентите домът им да бъде в хармония със средата и околното застрояване. Първото ниво на къщата е облицовано с цокъл от четиристранно окрайчен варовик, а останалите фасадни стени са завършени със силикатна мазилка. Покривът е плосък, с цел завършеност на цялостното въздействие за стегнат и съвременен вид.

При реализирането на къщата водещи  фактори за нейния облик са максимално изчистен обем в екстериор; характер, изявен на фона на красивия контекст на селото и околната среда и качество на обитаване, съчетаващо традиционните изисквания за комфорт с нетрадиционни функционални решения.


002- Дневната зона е на първо ниво с визуална връзка с просторния двор.    Източник:  www.cholakovaradev.bg; снимка:Волен Евтимов

Къща 002
Къща 002 е предназначена за младо семейство с дъщеря. Ситуирана е в имота с лице към улица на югоизток, откъм която има осигурен подход. Къщата е развита на две нива, като дневната зона е решена на първо ниво с визуална връзка с просторния двор на парцела.

Желанието на клиентите е за светъл дом, съчетаващ необходимостта за контакт със средата, но и уединение, когато това е необходимо. За тази цел по протежение на южното остъкляване на дневната е предвидена външна завеса в бяло. Също така пред трапезарията, в източния край на къщата с помощта на завеса се оформя външна покрита веранда. По такъв начин сградата едновременно носи интимност, когато това е търсено, но и свобода и връзка с двора.

Архитектурно-художественото решение на къщата е съобразено с особеностите на парцела и изискванията на клиента. Композиционно е постигната единност и прибраност на формата; терасите на първо и второ ниво са вписани в цялостната структура. Фасадните стени са завършени със силикатна мазилка, а цокълът е с облицовка от четиристранно окрайчен варовик. При оформлението на екстериора са търсени меки, близки по тоналност цветове.

В интериорa е подходено с грижа към детайла, търсена е светла и жизнена атмосфера. На първо ниво, освен дневната са предвидени още кабинет за работа в тихата зона, техническо помещение и малък санитарен възел. На втория етаж са спалните и тераса, разгърната към двора.


Къща 002- В интериорa е търсена светла и жизнена атмосфера.  Източник:  www.cholakovaradev.bg; снимка:Волен Евтимов

Интересно за тази къща е, че в сутерена е разположен малък параклис, под стълбата, свързваща етажите. Силен интериорен елемент е дървената стълба и видимия гредоред, който замества част от стоманобетонната плоча между двете жилищни нива в зоната на коридора и емпорето над трапезарията.
Проектът съчетава любовта на обитателите към архитектурата и детайла, необходимостта от семеен уют и топлина и условието да не се надвишава ограничения бюджет.

При решението на двете къщи е търсено единство във визията, материала и обемността им, но без това да попречи да изявяват идентичността и характера на собствениците си и да „звучат“ в синхрон със средата, в която се намират.


Строителни  работи
Строител: ГЕ2 И ВИ ООД
ГЕ2 И ВИ ООД е изпълнител на еднофамилни къщи, обществени и промишлени сгради в София и цялата страна. Освен строително-монтажни дейности, фирмата осъществява реконструкции и ремонти на съществуващи сгради и довършителни работи до ключ. ГЕ2 И ВИ ООД разполага с квалифициран екип от специалисти, както и с необходимите инструменти, строителна техника и механизация.

Покрив: Брамак
Покривен материал: Брамак Класик- Естетика и функционалност
Стилният Модел КЛАСИК е най-предпочитаният модел керемида в България. Повърхността BRAMAC®, осигурява по-еднородна повърхност, по-дълготрайна защита на цвета, по-добра защита от климатични условия. Друго основно предимство на керемидите КЛАСИК е тяхната универсална приложимост както за ново строителство, така и за реновиране на покриви.
В изграждането на покрива е използвана цялостна система Брамак - подпокривно фолио, материал за сух монтаж, снегозадържане, решетки за птици, както и комплект отдушник за покрива Дуровент.


Фасадна мазилка: Силикатната мазилка Баумит Силикат Топ е екологичен продукт, който създава надеждна химическа връзка с основата. Тя съхне отвътре навън без напрежения и е водоотблъскваща и устойчива на атмосферни влияния. Основно предимство е нейната висока паропропускливост. Може да се полага върху бетон, върху нови и стари минерални мазилки, подходяща е и за всички топлоизолационни системи.


Настилки - дървена подова конструкция и дюшеме: Спонец
Интериорна стълба:
Спонец
Основната дейност на Спонец е насочена към изработване на разнообразни видове дървени конструкции и нискоенергийни къщи. Фирмата е една от най-добрите в тази област, има множество изградени обекти в цялата страна, а проектите й се ръководят от висококвалифицирани професионалисти, с много богат опит в строителството с дърво и изграждането на дървени конструкции.


Дограма, къща 001: Salamander
Дограма, къща 002: Schueco
Отопление, къща 001: термопомпа TOSHIBA
Отопление, къща 002: чешки пелетен котел


 

Автор: арх. Катерина Чолакова
Закони Нормативна база Коментари