Абу Даби - приключение в нереално измерение

Абу Даби като цяло е много по-спокоен и по-приветлив от Дубай.
15.01.2017
Още за къщата
873
архитектура, сгради, туризъм, забележителности, Абу Даби
Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян".
Източник: Петко Мирчев

В продължение на прилючението от Дубай е време да потеглим към Абу Даби (Abu Dhabi), най-голямото, най-зеленото, най-богатото и най-населеното емирство в ОАЕ, чието име означава „Бащата на газелата“. Oтстои на около 160 км от Дубай и до него се стига за около час и половина с кола. Едно пътешествие до там обикновено е свързано с много предварителни планове, най-вече от финансова гледна точка. Но замисляли ли сте се, че това може да е само предварителната нагласа на туристите, изградена въз основа на разликата между страните от арабския свят и Европа? Обединените арабски емирства може да са страната, в която невъзможните представи сякаш придобиват реални очертания, но те са и популярна дестинация, която съществува и се развива именно благодарение на туристите. В случай, че не сте имали възможност да посетите тази част на света, вече нищо не би трябвало да ви спре.Няма визи, има директен полет с авиокомпания flydubai за 5 часа до Дубай и при това на много добри цени – така че пътувайте към света на бъдещето...С правилно планиране, може със семейство и приятели и да поемете по пътя на газелите… 


Така че смело напред към Абу Даби!


Площта на емирството е 67 500 km², което е почти 94% от територията на ОАЕ, а населението е почти един милион души, от които около 80% емигранти. По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток – до древния оазис Ал Айн. Дългата му брегова линия – плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит ловът на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката на Абу Даби. През 1962 г. Абу Даби става първия емират, който изнася нефт. Като богато, модерно и луксозно емирство Абу Даби привлича множество туристи от всички краища на света. Интерес представлява изящната архитектура на съвременните сгради и небостъргачи. Тук са седалищата на петролните компании и посолствата на емирствата, както и целия бизнес на Обединени арабски емирства. На територията му се намират 80% от петролните залежи в ОАЕ.


Градът Абу Даби е разположен на „Т-образен“ остров в североизточната част на Персийския залив и е свързан с Арабския полуостров, чрез мостовете Мата и Мустафа и трети, който се строи сега. Макар по-голямата част от територията му да лежи на острова, към Абу Даби спадат и предградията на сушата. Градът е и столица на Обединените арабски емирства. Селището е основано през 1760-те години, а след 35 години става седалище на владетелите на емирство Абу Даби. Наличието на сладководен извор на острова е причината за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност през 60-те години на 20-ти век, главно след откриването на нефтени залежи. Въпреки че е столица, седалището на управляващото семейство Ал Нахиян е в оазиса Ал Айн, намиращ се в на около 160 км от Абу Даби. А до града те летят всеки ден с хеликоптери.


Малко история
Предполага се, че територията на Абу Даби е била населена 3000 г.пр. Хр. от номадски племена, препитаващи се предимно със земеделие и живеещи в рибарски тип селища. Около XVII в. по крайбрежието се настаняват племената Бани Яс, от които произлизат и владетелските фамилии, които постепенно разпространяват властта си по цялата територия, включително и над Дубай. Тези племена разполагат властта си в оазиса Ал Айн. Построяват укрепителна крепост и се възползват от плодородната почва, за да продължат развъждането на камили и финикови палми. Повечето къщи се строят от палмови листа, а по-богатите жители строят къщи от кал. Добиването на перли се превръща в развита индустрия, която и до днес е един от основните източници на приходи за Обединените арабски емирства. В края на XVIII в. в Абу Даби се преселва и управляващата фамилия Ал Нахаян. Засилват се връзките между Абу Даби и Великобритания (които прерастват до зависимост от Короната), както и търговските отношения с Индия и Изтока. 


Управляващият шейх Шахбут Бин Султан Ал Нахаян решава да търси нефтени залежи в околността в края на 30-те години на миналия век. През 1958 г. инициативата е увенчана с успех и светкавчно Абу Даби се превръща в развит индустриален, търговски и съвременен център. Издигнати са първите бетонни сгради и са прокарани първите асфалтирани пътища. Притеснен, че „черното злато“ може да секне, шейхът предпочита да бъде предпазлив в инвестициите и пести средствата. Брат му шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян (известен като „бащата на нацията“) вижда потенциал за развитието на Абу Даби и поема властта, а след осем години официално става владетел на Абу Даби и две години по-късно основава Федерация Обединени арабски емирства. Когато през 1971 г. страната получава независимостта си от Великобритания стремително се заема с инвестиции и усъвършенстване на инфраструктурата. Днес Абу Даби е не само седалище на правителството, но е свръхмодерен метрополис, третият най-скъп град в региона и 26-ият най-скъп в света, но и седалище на значими финансови институции, център на политически и индустриални интереси. От 2004 г. е под управлението на сина на шейх Зайед, шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян.


Лукс, разкош и туризъм
Абу Даби като цяло е много по-спокоен и по-приветлив от Дубай. Въпреки, че има небостъргачи, то те са далеч от грандоманията на съседите си. Макар и столица на емирствата, градът остава в сянката на динамичния Дубай, но в действителност Абу Даби има с какво да впечатли своите гости. Често го наричат перлата на арабския свят, където са реализирани най-необяснимите човешки представи за лукс, разкош и разточителен начин на живот. В Абу Даби престоят е приключение в нереално измерение. Ако някъде са събрани най-странните, най-мащабните, най-пищните и най-необикновените творения на модерната архитектура, то това е тук. В Абу Даби е трудно да кажеш кое е забележителност и кое – част от общата инфраструктура на града. Грандиозните молове, хотели, търговски, административни и обществени сгради - всичко е с такива величествени размери и модернистичен дизайн, че обикновеният турист ще загуби дар слово. Без значение дали ще посетите някоя от сградите, ще се печете на плажа или ще се разходите по крайбрежния булевард, разкошът и съвършенството ще ви накарат да повярвате в мечтите.  Но сред този блясък и разкош се издигат и няколко паметника с истинска културна стойност, чието посещение е удоволствие за очите и душата.


Забележителностите, които трябва да се видят:


Дворцовата крепост „Al Hosn”
Абу Даби е колкото нов, толкова и град с история. Една от най-важните му атракции е Дворцовата крепост „Al Hosn”, наричана още Белият форт. Това е най-старата историческа сграда в Абу Даби, която е служила като официална резиденция на управляващите фамилии до 1966г. След мащабно обновяване през 1983 г. изпълнява функцията на Културна фондация и музей с традиционни експонати и множество исторически фотографии.  Музеят е отворен всеки ден от 8.30 до 17.30 часа, а в петък работи до 19.30, като входът всеки ден е безплатен.


The Нeritage village
Може да се видят сламените колиби, в които са живяли само до преди 20-30 години местните. Ще видите интересен начин за завъртане на въздуха, за да се образува нещо като вентилатор и да се диша по-леко горещия въздух. Впечатляващ е и бедуинският начин за изпомпване на вода от кладенец с помощта на вол. Има действащи работилници, където можете да разгледате типични местни занаяти - тъкане, грънчарство. В деня за най-голямата молитва (петък, който е тяхната неделя) селото не работи преди 16.00 ч, затова си направете предварителен график за местата, които искате видите, съобразно почивният ден в емирството.


Джамията "Шейх Зайед"- архитектурен шедьовър
На всяка цена трябва да отидете в джамията "Шейх Зайед" - това не е религиозен храм, а произведение на изкуството. Джамията "Шейх Зайед бин Султан ал Нахаян" е най-големия храм в ОАЕ - бял и изящен и донякъде напомнящ на Тадж Махал. Джамията е най-известната забележителност на Абу Даби и една от сградите с най-голяма архитектурна стойност в ОАЕ, а също и една от най-красивите джамии в целия свят. Известна е и като Голямата джамия и третата най-голяма в света (след тези в Мека и Медина, според данните на Главния секретариат на ислямските страни).
Вижда се още от входа на града. Намира се между мостовете Мата и Мустафа в Абу Даби и носи името на основателя и първи президент на страната шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, чийто тленни останки почиват в нея.  Целият регион изпада в дълбок траур при кончината на Шейх Зайед през 2004г. В параклисът, в който е погребан, в градините на Джамията Шейх Зайед, се чете корана 24 часа в денонощието, в негова памет… завинаги.


Може да я разгледа всеки, но трябва да се знае, че в петък храмът е затворен до 17 часа заради молитва. Достъпът е бeзплатен като се предлага и тур с гид, за който също не се плаща. На разположение има и безплатни аудиогидове на основните езици. В храма жените трябва да се покрият с абая, която се раздава безплатно или с дрехи с дълги ръкави до китките, до глезените и забрадени. Мъжете не могат да носят къси панталони. За да влезнете се събувате, но няма да ви разрешат да седнете върху килима в джамията. Ако имате притеснения за хигиената по килима, си вземете чорапи. Посетителите, които не са мюсюлмани, нямат право да докосват Корана. Ако можете, я посетете към 18.00 ч., за да направите и дневни и нощни снимки. Според фазите на луната, осветяват и самата джамия. Разрешено е да се снима, както отвън, така и отвътре. Забранено е снимането само в мемориала на шейха.


Бялата пищна постройка изградена от мрамор се издига върху площ от над 22 000 кв.м. Строежът на бялата джамия започва през 2000 г. и завършва седем години по-късно, като в нея са вложени над 1 милиард долара. За строителството и е използван бял мрамор от Македония.  Дизайнът на джамията е вдъхновен от мавританската и монголската храмова архитектура, по-специално от джамията Хасан II в Казабланка и Бадшахи в Лахор, повлияли пряко в разпределението и разположението на купола. Нейните извити арки символизират мавританската архитектура, а минаретата са класически арабски. Не сме архитектурни експерти, но можем да усетим гениалността на създателите ѝ – сякаш сме в странна смесица от сън и оптически илюзии…57 купола покриват основната сграда и външния двор, а централният купол е най-големият в света (висок 87 м. и с диаметър 32,8 м.). Общо куполите са 82, а в двора са издигнати 1048 колони. Всички те са украсени с бял Бианко мрамор от Пиетрасанта в Италия, а за вътрешната украса е използван такъв от Лаас. В четирите вътрешни ъгъла на джамията се издигат минарета, всяко на около 115 м. височина. Дворът е постлан отново с мрамор във флорални мотиви и е с размер 17 000 кв. м. Това е най-голямата мраморна мозайка в света и благодарение на тази огромна площ „Шейх Зайед“може да побере 40 000 поклонници наведнъж. В голямата зала влизат 9000 поклонници, точно за 9 минути, а в двете странични зали, влизат по 1500 човека, главно са предназначени за жени. 


Джамията е носителка и на няколко световни рекорда. Сред тях е за най-голям килим - 5627 кв. м. Изтъкан е от около 1200 ирански тъкачки, 20 техници и 30 работници. Тежи 47 тона, от които 35 са вълна и 12 памук, а възелчетата в рамките му са приблизително 2268 милиарда, а за да може да бъде постлан в джамията, покривът ѝ е издигнат след поставянето му. Тук се намира и някогашния най-голям полилей в света. Общият им брой е 7, като всички са внесени от Германия, изработени са от позлатена мед и са украсени с милиони кристали Сваровски - по-точно 9 тона. Най-големият от тях е с 10 м. диаметър и 15 м. височина.  Въпреки гигантските си размери сегашният рекордьор се намира в Доха и този остава на второ място. Но това не е причина дълго да не сваляме поглед от него.


Хотел Emirates Palace
Тук хотелите са безброй, но най-отличителния по лукс и истински приказен разкош, е „The Emirates Palace”. Седемзвездният хотел, приличащ на дворец е от най-популярните места в Абу Даби, където се провеждат културни мероприятия. Сградата има 114 купола (с височина до 60 метра), много от стаите са облицовани с мрамор и злато, както и централните помещения и балконите. Пищни градини, обсипани с фонтани и палми, примамват да се потопите сред покой и блаженство. Всички съоръжения са свободно отворени за посетители, които може и да не са гости на хотела, за разлика от дубайският му еквивалент Бурж Ал Араб. Приличното облекло е едно от условията, а другото е да не се снимат гостите. Да разгледаш света на "Емирейтс палас" е възможно до полунощ. Към любопитните посетители отношението е също толкова изискано, както към самите гости на хотела. Ще ви отворят вратата, ще ви се усмихнат, ще ви заговорят и ще ви накарат да се чувствате специални. В лоби бара пък може да опитате специалното им предложение - кафе с 24-каратови златни люспи на цена от 50 лв.


Хотелът е построен само за 3 години и 3 месеца, като строителството му приключва през февруари 2005 г. Архитектурният му стил е явна демонстрация на арабската култура и това е една от причините хотелът да е паметник на културата и да не е частен, а собственост на правителството на Абу Даби, макар да е отдаден на концесия на Кемпински. Сградата на двореца Emirates Palace е точно един километър от край до край, като в нея се помещават 302 стаи и 92 апартамента, до които се стига през над 7000 врати и 140 позлатени асансьора. Около тях е облицовано с над 110 000 куб. метра мрамор (13 различни вида, от Италия, Испания, Китай и Индия), а в целия хотел се помещават точно 1002 полилея от кристали „Swarovski“. Официално не се знае колко злато е вкарано в строежа на хотела, но се говори, че става въпрос за между 28 и 40 тона чисто злато. Сградата е заобиколена от 85 хектара градини с 8000 дървета, 1300 метра плажна ивица с най-хубавият плаж в Абу Даби и с две хеликоптерни площадки. Впечатляващи са двата огромни ръчно изтъкани килима на стената, от двете страни на главното стълбище. Те изобразяват Емирейтс Палас по изгрев и по залез слънце. Всичко е златно, всичко блести!!! Мраморът на пода в огромната бална зала с капацитет 2400 души е невероятен. Въпреки, че много хора наричат хотела „7-звезден“ тази класификация официално не съществува (т.е. си има максималните 5 звезди), но пък изживяването си е 7- и дори 10-звездно. За любителите на златото има още една изненада - банкомат. Машината пуска кюлчета злато. Цената е от 500 и стига до 2000 дирхама (200-800 лв.). Могат да се купят и малки неколкограмови плочки за сувенир.


Небостъргачът Capital Gate 
Абу Даби се прочу с още едно архитектурно и високотехнологично чудо–небостъргачът Capital Gate, признат от Гинес за най-наклонената сграда в света, детронирайки Кулата в Пиза от първа й позиция. Небостъргачът е на 35 етажа и се извисява на 160 м. височина, като от 12-ия етаж сградата е наклонена застрашително на запад под ъгъл 18 градуса, на чиито покрив има хеликоптерна площадка, на която каца шейха. Тя е част от Националния изложбен център в Абу Даби – най-големият в Средния Изток, който се използва с многостранна насоченост и на чиято територия се помещават безброй по-малко търговски и културни обекти.


На остров Яс си заслужава да се отделят няколко дни, заради : 


Ферари Уорлд (Ferrari world)
Най-големият в света закрит тематичен парк, подслонен под купол в познатите цветове на „Ферари“. Вътре има повече от 20 автомобилни атракциона за всички възрасти, включително и най-бързото увеселително влакче в света. Формула Роса е най-бързото скоростно влакче за 6 сек. вдига 370 км/ч. 


Яс Марина пистата 
Това е втората писта на която се провежда състезание от Формула 1 в Близкия изток, като първата е Сакхир в Бахрейн. Когато се говори за писта като Яс Марина, парите губят своето измерение. Изградено на изкуствен остров, на 12 км от столицата на ОАЕ, спортното съоръжение е много повече от писта за моторни състезания. Построена за по-малко от две години, тя предлага едни от най-добрите условия, както за работа на екипите, така и за зрителите – петте основни трибуни, предвидени за 50 000 зрители са изцяло покрити. Състезанието на Яс Маринае е единственото в календара, което започва в светлата част на деня и приключва по тъмно. Поради тази причина пистата е оборудвана и с необходимото за целта осветление. Дълга е 5,5 км, а състезанието включва 56 обиколки.


Емблематичният хотел Яс Вайсрой Абу Даби 
Разположен е върху площ от 85 000 кв.м и обхващащ пистата и пристанището е на 12 етажа. Хотелът е единственият, който е разположен вътре в самата писта и буквално се простира над трасето с двете си кули, свързани помежду си с мост. Стъклената му обвивка, известна като The Grid Shell, освен че е запомнящо красива, също е и изключително постижение, както от архитектурна, така и от инженерна гледна точка. Изградена от над 5000 ромбоидни стъклени панела и стомана, през деня, обвивката създава впечатление на воал, който покрива кулите, а през нощта множество светлини в синьо и червено преливат една в друга, благодарение на лед система, включена в тях. 


В близост до самата писта са построени яхтено пристанище със 143 места, голф игрище, най-добрият в ОАЕ воден увеселителен парк, още четири хотела и тематичния Ферари Парк, простиращ се на 200 хиляди квадратни метра площ.


Историческият музей. 
Това е мястото, на което ще видите историята, настоящето и бъдещето на Абу Даби. Макети, видео прожекции, картини, карти ще ви разкажат за времето на перлите, за времето на обединяване на 7-те емирства, за гигантските културни планове и реалности. Плановете за бъдещето на региона са грандиозни. На отделни острови развиват различни инфраструктурни проекти. На единия остров ще е съсредоточен културният живот – изграждат Лувър (открит 2016 година), Гугенхайм музей и Национален музей. За проектите на тези сгради са ангажирани най-известните световни архитекти – Жан Нувел (за Лувъра), Фрак Гери (за музея Гугенхайм) и Норман Фостър (за Националния музей).


В Абу Даби можете видите още:


  • Мостовете Мата и Мустафа, от които се открива удивителна гледка
  • Крайбрежният булевард "Corniche", подходящ за разходка с колело, ролкови кънки или пеша
  • Пристанището
  • Международното летище 
+21
Автор: Още за къщата
Закони Нормативна база Коментари