Нов живот за старинен склад от XIX век

Реликвите от миналото са огромно скрито богатство, чиито неповторим дух и огромен потенциал започват да се оценяват и у нас.
15.09.2017
Весела Маркова
5645
къща, реконструкция, архитектура, каменна къща, старинен склад
Нов живот за реликва от XIX век.
Източник: арх. Борислав Игнатов

Архитектура: BIGNATOV
Проектант: арх. Борислав Игнатов 
Местоположение: Каварна

Реализация: 2015-2017 год.
Застроена площ: 173 кв.м


Реликвите от миналото са огромно скрито богатство, чиито неповторим дух и огромен потенциал започват да се оценяват и у нас. Все по-често собствениците изправени пред необходимостта да реновират своя старинна сграда инвестират с желание и разбиране в опазването на културно-историческата й стойност, както от сантиментални, така и от прагматични подбуди. Безспорно запазването на втъканите в сградата спомени и старинно майсторство вдигат многократно цената на имота във всеки един смисъл. Решението в полза на опазване на историята, дори да изглежда трудно и скъпо, при правилно обмисляне и изпълнение води винаги добри резултати. Такъв е и в случая със стария търговски склад в близост до пристана на град Каварна.


С проекта за реновация се заема архитект Борислав Игнатов.


Заданието включва цялостна промяна на функциите на сградата от склад в съвременно жилище с всички необходими удобства при запазване на историческия дух и осигуряването на конструктивна здравина.


Складът преди реконструкцията.    Източник: арх. Борислав Игнатов

Старият пристанищен склад е служил вярно близо два века, но времето и негативните събитията от втората половина на ХХ век не са го пощадили. След национализацията и безугледната му експлоатация покрива и част от западната и стена са оставени да рухнат, а по-късно биват разграбени за строителни материали. Към началото на проекта, вследствие на дългите години на безстопанственост, сградата е силно обрасла със зеленина, и представлява бетонова настилка за под, запазени източна, северна и южна стени и полуразрушена западна стена. Тя представлява част от архитектурен ансамбъл – паметник на културата, а инициативата за проекта стартира след предписание от Община Каварна за привеждането й в безопасен вид.


Основната идея е да се запази максимално непроменен духът на постройката.    Източник: арх. Борислав Игнатов

Възстановяването започва с реставрация и консервация на запазените три каменни стени на север, изток и юг, продължава с възстановяването на съборената западна стена и завършва с покрива и вътрешните пространства. Основна цел на проекта е да се запази максимално непроменен историческия дух на сградата. Всички съществуващи фасадни зидарии са запазени в оригинален вид, като липсващите детайли и декоративни елементи по тях са възстановени. Фасадните отвори също запазват изначалното си местоположение и габарити, като в тях са монтирани ново остъкляване с дървена дограма и капаци. За да се обезпечи необходимото количество естествена светлина за вътрешните помещения и спалните, в покрива са добавени пет покривни прозореца. Те създават катедрален ефект и правят дори най-малките помещения да се усещат като просторни и приветливи.


Дневната зона на първо ниво.     Източник: арх. Борислав Игнатов

Днес полуразрушената постройка е изцяло възстановена и обновена. Отвън слънчевите фасади са напълно реставрирани, настилките са изцяло подменени, а декоративните елементи придават емблематичен завършек на целия ансамбъл. Зад хладината на дебелите каменни зидове отпечатъкът на историята е съживен и пренесен в новия век, останал е тук, за да напомня за хода на времето. Бившето еднообемно пространство сега е разделено на две: на първо ниво се помества дневна зона с хол, кухня, трапезария и баня, а на второ ниво има три спални с две бани. Високото интериорно пространство над дневната създава усещане за истински простор въпреки че габаритите на сградата не са големи. Дърво, желязо и камък са палитрата на материалите, с която са създадени всички необходими за съвременния живот удобства. За по-студените дни е предвидено подово отопление и чугунена печка на дърва. Умелото боравене с детайлите съчетава хармонично придобивките на новото време с историческите дадености. Двураменно вътрешно стълбище, с конструкция от желязо и дърво, отвежда до второто ниво. Площадката в края на стълбището дава интересен поглед от тази височина към дневната зона. Оригинално и практично решение са вътрешните френски прозорци на две от спалните, снабдени с декоративен парапет от ковано желязо, по подобие на стълбищния, и отново с гледка от високо към дневната и трапезарията.


Красивото пиано е намерило своето място на фона на автентичната каменна зидария.    Източник: арх. Борислав Игнатов

Прекрасно е, че старата каменна сграда вече живее съвършено нов и пълноценен живот и радва собствениците си с комфорт и неповторим уют. Това е отличен пример за всички нас и показва едно ново ниво в опазването на културното наследство в България.


Строител: Йовчо Стоянов -70 ЕООД, 0888 842607, e-mail:radoslav37@abv.bg
Строителните дейности на къщата са извършени от фирма Йовчо Стоянов -70 ЕООД, която е с дългогодишен опит в строителството и ремонта на сгради. В конкретния обект фирмата се справи с предизвикателството да реставрира и доизгради сградата в първоначалния и облик.
Дървени елементи, дограма и дюшемеВи Ен Билдинг ООД
Основен предмет на дейност са производството и монтажа на дървени сглобяеми къщи, паркети, дюшемета, парапети, стълби и други изделия от дърво.
Метални елементи, ограда, парапети: Сократес България
Екипът на Сократес България е специализиран в производството на детайли, елементи и изделия от ковано желязо. Фирмата разполага както със специалисти в областта на ръчното ковано желязо, така и с оборудване за серийно производство на машинно ковано желязо.
Покривни прозорци: Велукс България ЕООД


 

Автор: Весела Маркова
Закони Нормативна база Коментари