Как мисли умният дом?

Мрежата в средата на умния дом позволява на компютрите, уредите и устройствата да споделят и обменят данни чрез местна мрежа (LAN).
15.09.2009
Мая Янева
595
системи умен дом, LAN, "умен дом"
Как мисли умният дом
Източник: Още за къщата

Мрежата в средата на умния дом позволява на компютрите, уредите и устройствата да споделят и обменят данни чрез местна мрежа (LAN). Тези индивидуални домашни мрежи могат да се свържат с широка мрежа (WAN) за дистанционна обмяна на данни, както и за комуникационни функции. Модерните фирми, които работят в областта на системите за оборудване и управление на умен дом, предлагат устройства, които могат да работят в категорията сградна или домашна автоматизация, както като междуустройствени връзки, така и като връзки с широката мрежа. Появяването на безжични и високоскоростни мрежи съдейства за разрастването на тази индустрия, като предоставя все повече услуги, а цените им продължават да намаляват.

Приложенията в умния дом:
При забавлението и е-търговия
• Интерактивна медиа;
• Видео;
• Доставка на аудио и видео;
• Информация в реално време;
• Он-лайн пазаруване.

Управление на потреблението
• Консумацията на енергия;
• Уреди за измерване;
• Спестяване на енергия.

Качествено домашно обслужване
• Домашна автоматизация с контрол на функциите;
• Централно осветление;
• Контрол на вентилацията;
• Контрол на звука.

Здравно обслужване
• Грижа за възрастни и хора с увреждания;
• Устройства за дистанционно видеонаблюдение;
• Възможност за най-добрата диагностика;
• Домашно посещение на медик чрез интернет.

Дистанционна поддръжка на устройствата
•Умните устройства позволяват дистанционно диагностициране, поддръжка и контрол.

Осигуряване на сигурност
• Наблюдение (видео и звук) и откриване и известяване за пожар, повреди в електрическата, газовата или ВИК инсталация.
Мрежата умен дом може да се реализира посредством разгръщане на множество мрежи, включително мрежа за разпознаване на данните, както и мрежа за контрол и забавление.

Мрежа за данни
Контролните сигнали между електронните устройства се обменят посредством домашната мрежа. Възникването на пожар, изтичането на газ или вода, повреда в електрическата мрежа, могат да се прекъсват автоматично, което въвежда високо ниво на сигурност във всеки дом. Засичането и наблюдението могат да алармират за потенциална опасност, преди тя да е станала факт, независимо от това дали домакините са у дома или не са. Централното наблюдение и контрол на отоплението и на вентилационната система, осветлението и потреблението на енергия в пиковите часове и извън тях могат значително да намалят сметките и да увеличат енергийната ефективност на дома. Сега може да се твърди – домашната автоматизация вече не е само смътна мечта.

Обикновено тези системи се правят като отворени системи с възможност за надграждане и разширение, което позволява да се ползват като подсистеми на основните сградни инсталации за много производители на системи за сигурност, осветление, вентилационни и отоплителни системи, да бъдат лесно интегрирани в умните системи на сградата. Допълнителните устройства могат да бъдат лесно добавяни, където са необходими. Вътрешната операбилност на устройствата в унифицираната система улеснява интеграцията и обмена на данни, опростява инсталацията и инсталирането и намалява стойността на системата като цяло.

Контрол в мрежата
Обменът на данни в умния дом включва комбинация от данни, гласова комуникация чрез жични и безжични проводници. В момента на пазара се ползват комбинации от тези устройства, които са подходящи за нуждите на различните потребители. Безжичният LAN, HomePNA, HomePlug, Bluetooth, VDSL and IrDA са някои от технологиите на мрежата, които се ползват при търсенето в уебстраници, eлектронната поща, домашното видео и VoIP. Мрежата за забавление, от друга страна, има предимството на някои технологии на мрежата, които се използват при интернет браузърите, електронната поща, домашното видео и VoIP (интернет телефонията).

Площад Bao Lai Garden – една общност от бъдещето
Площад Bao Lai Garden е разположен между съзвездие от къщи в луксозен комплекс в Тайпай, Тайван. Докато архитектурата представлява елегантност, типична за луксозните жилища, характеризиращи се с пространствен дизайн, собствениците изразяват желание да си осигурят удобствата на един футуристичен стил на живот, които могат да съперничат на известния квартал в Токио - Ronppongi Hills. За да постигнат тази визия, Advantech са започнали работа с концепцията за интелигентен дом, интелигентна сграда и интелигентна общност, за да стигнат до схемата три в едно – интелигентна сградна система.

Същността на основния продукт се характеризира с интелигентна система за управление на собствеността, която е нещо подобно на електронен английски иконом. Системата осигурява дома с електронно обслужване, което включва домакинско обслужване, известяването за мероприятия в общността и дори информация за ресторантите в близост. Собствениците имат възможност да направят резервация или да поръчат храна посредством сензорен екран (тачскрийн) и интерфейс с икони.
В този конкретен случай собствениците са пожелали да се наблегне основно на сигурността, като наблюдението и комуникацията са в реално време. Те специално пожелали да има картина в реално време на комуникацията, така че мрежата е оборудвана с вертикална фибър оптична основа за ефективно предаване на образа. За по-добро видеоизображение е подбран специален видеотелефон, а заедно с пластовете на устройството за сигурността на всяко домакинство е разположено на системна карта; по този начин се опростява боравенето на собствениците със системата и се предлага бърз отговор, с два начина за взаимодействие - за уведомяване и сигнализиране. Например, когато сензорът засече дим в сградата, системата не само ще изпрати съобщение до обитателите на апартамента, но и ще уведоми компютъра на администратора на сградата. IBS-ът използва мрежата LAN заедно с оптична система и специални кабели, за да се интегрират в мрежата. Данните за сигурността във всяко домакинство се събират в контролна кутия за данни.

Нулева уязвимост със системата ATS
Всичките 104 домакинства, които участват в това изследване, и цялата конструкция на интелигентната сградна система включват 110 единици на фирмата производител - Advantech. Шест допълнителни сензорни екрана са разположени в обществените области, основно за комуникации с видеофона и за намиране на страницата на общността в интернет. IBS Advantech включва интегрираното наблюдение на всички от общността, двупосочна видеокомуникация, видеотелефон, обединената информация за сигурността на дома, съобщения със снимки, контрол на домашните уреди, съобщения в реално време и т.н. Възможни са и функции като поздравяване на гостите и съобщения до тях, отговор на заявки за информация, информация във връзка с ежедневния живот на хората в жилищата. Всичко това може лесно да се завърши с употребата на жилищния терминал, който увеличава сигурността на жилищното пространство. Интелигентната контролна кутия е инсталирана на балкона на всяко домакинство. Тази интелигентна контролна кутия може да бъде определена като централна нервна система. Нейната главна функция е да свързва вътрешното окабеляване с главните кабели, които влизат в общността. Всички вътрешни кабели са осигурени с интелигентни контролни кутии и съответно системните интегратори планират най-подходящото окабеляване, така че системата да може да ги наблюдава и да доставя полезни данни.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари