Кое върна мокета отново на мода?

Където са били търсени топлина, уют и леки стъпки на меко, е била полагана тази настилка.
31.12.2017
Константин Димов
8274
настилка, мокет, подово покритие
Някои видове мокети са подходящи и за хора с алергии.
Източник: www.teppichcenter24.de

Имаше един период, когато мокетът наистина беше излязъл от мода. Става въпрос за времето, когато темата алергия от домашен прах истински беше във фокуса на медиите.


Сега разбунените духове отново затихнаха, а мокетът се радва на все по- разтяща популярност В тази статия ще ви представим предимствата на мокета и някои от разновидностите му. Съветите са на специализираното издание teppichboden.us.


Настилка №1
В продължение на десетилетия мокетът е бил настилка номер №1 като се изключи добрия стар паркет, плочките в кухнята и PVC- покритията за битовите помещения. Където са били търсени топлина, уют и леки стъпки на меко, е бил полаган мокет. Например в детската стая, коридорите, по- горните етажи на къщите,в хола, спалнята.


Мокетите днес се предлагат в най-различни видове и вариации Те спадат към текстилните подови покрития, които обхващат целия под.


Известен принцип е, че колкото по- дебел е мокетът, толкова по-уютна е атмосферата в къщи. При мокетите за домашна употреба се срещат следните видове: велурен моке,т бримков мокет, вълнен мокет и иглонабивен мокет.


Отличителни характеристики


Велурен мокет
Той спада към плюшените тъкани. Характерно за него е, че не е много мъхест, т.е, отличава се с къс косъм. Велурените мокети имат повърхност, която се усеща като кадифе и  за хол или спалня е повече от подходящ. Който иска мек моке,т който обаче да издържа на натоварване е най-добре да избере вариант при който преждата е двойно усукана под действието на топлина.


Бримков мокет
Неговата повърхност се състои също от прежда. Този вариант се счита за особено здрав и издържащ на натоварване. Според експерти  е лесен за поддръжка. Може да придаде топло и благородно усещане във всяка една стая. Материалите от които се прави са от вълна,  синтетика, а в някои случаи - смесени тъкани.


Предимства на мокета
Мокетът помага да пестим от енергията за отопление,  защото се грижи да създаде  приятен климат в стаите. Освен това действа звукоизолиращо, а също предотвратява опасността от наранявания в къщи или натъртвания.


Голямото му предимство е, че е лесен за поддръжка.


При алергия
Някои видове мокети са подходящи и за хора с алергии. Ако сте алергични, използвайте  мокети от синтетични влакна  с много  малко мъх, т.е  самият мокет  изглежда рошав на вид  и пухкав. Имайте предвид, че  тези синтетични влакна въобще не се харесват на акарите. За разлика от тях обаче от мокетите от естествени влакна, които са особено пухкави създават особено добри условия  за живот на тези малки гадинки.  Все пак преди окончателната покупка се консултирайте със специалистите от специализираните  магазини.


Прибягвайте само  до висококачествени продукти. Лошото качество,  освен че, няма да помогне  на алергията ви, може и да доведе до други щети за здравето, предупреждават специалистите.

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари